Όταν οι Απόστρατοι μιλούν, ακούστε τους. Δεν μπορούσαν όταν ήταν εν ενεργεία Στρατιωτικοί.
Ένα από τα πιο συνηθισμένα και συνάμα άδικα σχόλια που ακούγονται όταν κάποιος Απόστρατος Στρατιωτικός εκφράζει δημόσια άποψη, είναι το: “Τώρα τα θυμήθηκες; Γιατί δεν μιλούσες όταν ήσουν στο Στρατό;”
Το σχόλιο αυτό δείχνει άγνοια. Και πολλές φορές, γίνεται με ειρωνεία, σαν να προσπαθεί να απαξιώσει τον ομιλητή, λες και η σιωπή του στο παρελθόν ακυρώνει την άποψή του στο παρόν. Το ερώτημα αυτό το θέτουν και εν ενεργεία Στρατιωτικοί. Οι εν λόγω εάν δεν γνωρίζουν την απάντηση κάτι κάνουν λάθος…
Τι προβλέπει ο Διακλαδικός Κανονισμός Πειθαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων
Σύμφωνα με το Άρθρο 8 του Διακλαδικού Κανονισμού Πειθαρχίας Ενόπλων Δυνάμεων – ΔΚΠΕΔ (Προεδρικό Διάταγμα 48/2022 – ΦΕΚ 120/Α/22-6-2022), ένα από τα πειθαρχικά παραπτώματα είναι “η επίκριση και ο σχολιασμός διαταγών ή ενεργειών των ανωτέρων“.
Και ανώτεροι δεν είναι μόνο οι Στρατιωτικοί προϊστάμενοι, αλλά και η πολιτική ηγεσία: ο Υπουργός Άμυνας, ο Υφυπουργός, ακόμα και ο Πρωθυπουργός.
Συνεπώς, οποιοσδήποτε εν ενεργεία Στρατιωτικός που θα τολμήσει να σχολιάσει δημοσίως μια οποιαδήποτε απόφαση ή πολιτική εντολή της ηγεσίας, διαπράττει πειθαρχικό παράπτωμα και μπορεί να τιμωρηθεί πειθαρχικά.
Κρίνεται σκόπιμο να αναφερθεί ότι, το ΓΕΕΘΑ έχει διατάξει στο πρόσφατο παρελθόν πειθαρχικό έλεγχο για εν ενεργεία Στρατιωτικό, μέλος Ένωσης Στρατιωτικών. Το ΥΠΕΘΑ είχε δηλώσει ότι “ο πειθαρχικός έλεγχος και η τυχόν επιβολή πειθαρχικής ποινής συνιστά άσκηση διοίκησης, που αφορά στην εσωτερική σχέση Υπηρεσίας και στρατιωτικού και διαφυλάττει την πειθαρχία εντός αυτής”.
Τι ισχύει για την ελευθερία του λόγου;
Το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, όσο ιερό κι αν είναι, δεν είναι απόλυτο για όλους τους πολίτες.
Το Άρθρο 5 του Συντάγματος αναφέρει ότι “καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη” και το Άρθρο 14 ότι “καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του τύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Kράτους”.
Αναφορικά με κατοχυρωμένη συνταγματικά ελευθερία του λόγου, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) αναφέρει ότι “το σχετικό δικαίωμα υπόκειται στους περιορισμούς των νόμων και των κανονιστικών διοικητικών πράξεων” (σσ βλέπε ΔΚΠΕΔ).
Οι Απόστρατοι μπορούν να μιλούν ελεύθερα
Οι Απόστρατοι του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, ως πολίτες πλέον και μη υπαγόμενοι στον στρατιωτικό κανονισμό, έχουν το δικαίωμα – και πολλές φορές την υποχρέωση – να εκφράζουν δημόσια άποψη, να σχολιάζουν πολιτικές αποφάσεις, να φωτίζουν ζητήματα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνική Άμυνα, χωρίς όμως να αποκαλύπτουν απόρρητες ή μη πληροφορίες που είναι σε γνώση τους και η αποκάλυψή τους θα βλάψει τη Χώρα και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Οι Απόστρατοι δεν είναι απλοί σχολιαστές. Είναι άνθρωποι με εμπειρία, γνώσεις, και συχνά συμμετοχή σε κρίσιμες αποφάσεις και επιχειρήσεις που διαμόρφωσαν την Άμυνα της Χώρας.
Έχουν το δικαίωμα να μιλούν. Και πολλές φορές, έχουν και την υποχρέωση να το κάνουν, ειδικά όταν βλέπουν επικίνδυνες τάσεις ή λανθασμένες στρατηγικές. Είναι από αυτούς που γνωρίζουν και αυτή η γνώση δεν πρέπει να μένει σιωπηλή.
Την επόμενη φορά που θα δείτε έναν Απόστρατο να μιλάει στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο – είτε συμφωνείτε είτε διαφωνείτε μαζί του – μην τον ειρωνευτείτε. Οι Απόστρατοι μιλούν γιατί πλέον μπορούν. Και συχνά, πρέπει. Ακούστε τους. Και ίσως… πείτε τους κι ένα “μπράβο”.
ΥΓ. Εάν είσαι Απόστρατος των Ενόπλων Δυνάμεων και θέλεις να ακουσθεί η φωνή σου, στείλε μας το κείμενό σου (σε αρχείο κειμένου) στη σελίδα μας στο facebook.