Γιαζίντι ήταν τα άτομα που διασώθηκαν από τις ελληνικές αρχές στη νησίδα στα Μαράσια.
Αυτό αναφέρει ο Μούραντ Ισμαίλ, πρόεδρος και συνιδρυτής της Sinjar Academy.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα η Ακαδημία Σιντζάρ είναι μια φιλανθρωπική οργάνωση με έδρα το Χιούστον των ΗΠΑ και διευθύνει μια ακαδημία “στην περιοχή Σιντζάρ του βόρειου Ιράκ που παρέχει εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε έναν πληθυσμό 800.000 ανθρώπων στη βορειοδυτική Νινευή, όπου κατοικούν μεγάλοι πληθυσμοί εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων του Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων των Γιαζίντι.”
Ο Μούραντ Ισμαίλ σε ανάρτησή του στο Twitter στις 3 Ιουνίου 2023 γνωστοποίησε το γεγονός της ύπαρξης των ατόμων στη νησίδα στα Μαράσια αναφέροντας ότι πρόκειται για οικογένειες Γιαζίντι. Στην ίδια ανάρτηση δημοσιοποίησε σχετικά βίντεο.
Οι Γιαζίντι είναι μια αρχαία θρησκευτική μειονότητα στην ανατολική Συρία και το βορειοδυτικό Ιράκ, την οποία το Ισλαμικό Κράτος θεωρούσε υποτιθέμενους λάτρεις του διαβόλου για την πίστη τους που συνδυάζει ζωροαστρικές, χριστιανικές, μανιχαϊστές, εβραϊκές και μουσουλμανικές πεποιθήσεις.
Το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τον Ιανουάριο 2023 ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται η γενοκτονία που διαπράχθηκε το 2014 σε βάρος των Γιαζίντι του Ιράκ από την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Το Βέλγιο, η Αυστραλία και η Ολλανδία έχουν ήδη αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Γιαζίντι.
Σύμφωνα με τη Ελληνική Αστυνομία διασώθηκαν 32 άντρες, 25 γυναίκες και 34 ανήλικοι. Τονίζεται ότι δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση ότι είναι Γιαζίντι.
Τις τελευταίες ώρες, πολλές και διαφορετικές ομάδες μεταναστών, καθοδηγούμενες από διακινητές, αλλά ακόμα και από Τούρκους στρατοχωροφύλακες, διατρέχουν τις περιοχές του Έβρου από τη Νέα Βύσσα μέχρι και τους Ψαθάδες σε σημεία με πολύ χαμηλή στάθμη των υδάτων λόγω της καλοκαιρίας, και οπού εντοπίζουν περιοχές χωρίς φύλαξη επιχειρούν να περάσουν στην ελληνική επικράτεια.
Για το λόγο αυτό συγκλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ευρεία σύσκεψη για το ζήτημα της διακίνησης μεταναστών σε νησίδες του ποταμού Έβρου.