Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη χαιρετίζει τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας.
Στην ανανεωμένη για μια πενταετία ελληνοαμερικανική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας γίνεται για πρώτη φορά μνεία στα κυριαρχικά δικαιώματα με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αποσαφηνίζεται και από την επιστολή Μπλίνκεν προς τον πρωθυπουργό.
Η επιστολή Μπλίνκεν
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως σταθερό Σύμμαχο και εταίρο του ΝΑΤΟ, έναν δεσμό με την Ελλάδα που ενισχύθηκε από τα 200 χρόνια φιλίας μεταξύ των εθνών μας και των σχέσεων μεταξύ των λαών μας. Επικροτούμε τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη και πυλώνα σταθερότητας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στην υποστήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδας.”
“Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον ζωτικό ρόλο της Ναυτικής Βάσης Υποστήριξης (NSA) Souda Bay και άλλων ελληνικών εγκαταστάσεων, στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να εκπαιδεύσουν ή να λειτουργήσουν στην ηπειρωτική χώρα ή τα νησιά, για την εξασφάλιση των κοινών μας αμυντικών στόχων και ευχαριστούν την Ελλάδα για τη συνέχιση της υποστήριξη της διευρυμένης στρατιωτικής παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.”
“Η πρόσφατα ενημερωμένη MDCA αντικατοπτρίζει την κοινή μας αφοσίωση στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής προόδου. Διευρύνει τη στρατηγική μας αμυντική εταιρική σχέση και εμφανώς εμφανίζει τη σταθερή μας αποφασιστικότητα να προστατεύουμε την κυριαρχική και εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας από ενέργειες που απειλούν την ειρήνη, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης ή της απειλής τους. Θα κάνει και τις δύο χώρες μας ασφαλέστερες και θα υποστηρίξει την ειρήνη και τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και της Ευρώπης στο σύνολό της, μέσω της συμβολής της στις δυνατότητες και τη συνεργασία στον πυρήνα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.”
“Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη σταθερή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για διάλογο με τους γείτονές της και την προσήλωσή της στην επίλυση των διαφορών ειρηνικά μέσω διπλωματίας και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Είναι η μακροχρόνια πεποίθησή μας ότι η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία και να δημιουργήσει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Εμείς επίσης πιστεύουμε ακράδαντα στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και δικαιοδοσίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεσμεύεται να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ευημερία σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.”
Το τραγικό λάθος στην επιστολή Μπλίνκεν
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν στην προσφώνηση της επιστολής του, ανέγραψε ως επίσημη ονομασία της Ελλάδας “Hellenic Republic of Greece” αντί του ορθού “Hellenic Republic”. Τραγικό λάθος που όμως δεν ακυρώνει το περιεχόμενο της επιστολής.