21.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Άρτα: Στρατιωτικοί δεν θέλουν να κλείσει το Στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ

Η Ένωση Στρατιωτικών Άρτας εκφράζει ανησυχία για...

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Γλυμής έγινε Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Γλυμής ανέλαβε Γενικός...

Ένοπλες Δυνάμεις: Η νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και το ανέκδοτο με το παγκάκι

ΑρχικήΕλλάδαΈνοπλες Δυνάμεις: Η νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και το ανέκδοτο με το παγκάκι

Πόσο καιρό θα χαρακτηρίζεται ως νεότευκτη, η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ;

Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου – ΔΕΠ συγκροτήθηκε και ενεργοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2021. Έκτοτε και ας έχουν περάσει 2 χρόνια, σε όλες τις ανακοινώσεις του ΓΕΕΘΑ αναφέρεται ως “νεότευκτη”. Σε σχέση με την αιωνιότητα, όλα καλώς, αλλά…

Υπενθυμίζεται ότι στη ΔΕΠ υπάγονται δύο Σχηματισμοί επιπέδου Μεραρχίας:

  • η Ι Μεραρχία Πεζικού (Ι ΜΠ) με τις 1η Ταξιαρχία Καταδρομέων-Αλεξιπτωτιστών (1 ΤΑΞΚΔΑΛ) και 32α Ταξιαρχία Πεζοναυτών (32 ΤΑΞΠΖΝ) και
  • η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων – ΔΔΕΕ (πρώην 13 ΔΕΕ) η οποία διοικεί τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο λόγος συγκρότησης της ΔΕΠ στο πλαίσιο της Νέας Δομής Δυνάμεων, είχε αναλυθεί από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, στις 28 Ιουνίου 2021:

“Υπό την νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, τα στελέχη των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως Κλάδου προέλευσης, θα νιώθουν ότι είναι τα μέλη της ίδιας, ενιαίας, σφυρηλατημένης με ιδρώτα διακλαδικής οικογένειας. Θα διέπονται από μια αρραγή σχέση αλληλεγγύης και σύμπνοιας που θα εδράζεται πάνω στο θεμέλιο της επίτευξης της κοινής αποστολής”, είχε πει στην ομιλία του. “Η νέα ΔΕΠ αποκτά επίσης αυτοδυναμία σε μέσα, επίγεια, αμφίβια και εναέρια. Επιπρόσθετα, επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακος με κοινές προμήθειες υλικού και μέσων, και προωθείται περαιτέρω η τυποποίηση της εκπαίδευσης και των διαδικασιών με προφανή και θα τολμήσω να πω και πρωτοφανή οφέλη”, πρόσθεσε.

Αναφορικά με το ερώτημα που θέσαμε στην αρχή, εκτιμούμε ότι όταν αποστρατευθεί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, το “παιδί” του θα παλιώσει… Προτιμότερο είναι να γίνει νωρίτερα γιατί θυμίζει το ανέκδοτο με το παγκάκι.

Το ανέκδοτο με το παγκάκι

Κάποτε σε ένα Στρατόπεδο βάψανε τα παγκάκια. Για να μην πάει κάποιος στρατιώτης και κάτσει, ο Διοικητής της Μονάδας διέταξε να μπει σκοπός. Πέρασε μία ημέρα, πέρασαν δύο ημέρες, πέρασε μία εβδομάδα, η σκοπιά συνέχιζε και επανδρωνόταν. Οι Αρχιλοχίες των Λόχων όριζαν κανονικά σκοπούς, το 2ο Γραφείο και οι Διοικητές των Λόχων απαντούσαν στα παράπονα των στρατιωτών ότι “έτσι, διέταξε ο Διοικητής” και η ζωή συνεχιζόταν.

Τα παγκάκια κοντέψανε να χρειαστούν ξανά βάψιμο και ο σκοπός εκεί. Αλλάζει ο Διοικητής, έρχεται νέος και στην πρώτη γύρα που κάνει μαζί με το επιτελείο του για να δει το Στρατόπεδο (εγκαταστάσεις, μέτρα ασφαλείας κ.τλ), βλέπει τον σκοπό για το παγκάκι. “Τί κάνεις εδώ παιδί μου”, τον ρωτάει. “Είμαι σκοπός, 2ο νούμερο”, απαντάει ζωηρά ο στρατιώτης”. “Εύγε σου, στρατιώτη! Και τί φυλάς;”, “το παγκάκι κύριε Διοικητά!”

Η ιστορία με το παγκάκι είναι πραγματική, δεν έχει σχέση με αυτές που διακινούνται στο διαδίκτυο και μεταφέρεται ως προφορική παράδοση μεταξύ των Στελεχών. Χρησιμοποιείται δε, ως ρητορική ερώτηση, “το ανέκδοτο με το παγκάκι το ξέρεις;” στις περιπτώσεις που κάτι συνεχίζει να γίνεται απλά από συνήθεια ενόσω η αρχική αιτία που το ενεργοποίησε δεν υφίσταται πλέον ή όταν κάποιος δεν τολμάει να πει στον Διοικητή του ότι μια παλιότερη διαταγή του δεν έχει πλέον εφαρμογή ή δημιουργεί προβλήματα.

Νεότευκτη λοιπόν…

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα