Οι Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου ανακοίνωσαν την σύσταση Πολιτικού Οργάνου Διαβούλευση.
Την Ελλάδα επισκέφθηκε ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου Μιχαήλ Γιωργάλλας για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε σήμερα 24 Μαρτίου 2023, με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλη Γιωργάλλα, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Οι ΥΠΑΜ Ελλάδας και Κύπρου ανακοίνωσαν την σύσταση Πολιτικού Οργάνου Διαβούλευση σε θέματα αμυντικής συνεργασίας το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της πρόσφατης απόφαση του Πρωθυπουργού της Ελλάδος και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Διακυβερνητικής Συνεργασίας.
Κατά τις συνομιλίες των δύο Υπουργών επαναβεβαιώθηκε η σημασία των ισχυρών, διαχρονικών δεσμών αδελφοσύνης Ελλάδος – Κύπρου και της στρατηγικής αμυντικής σχέσεώς τους, για την Ασφάλεια και την Άμυνα των δύο χωρών, αλλά και τη σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής.
Δείτε το βίντεο από τη συνάντηση του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου Μιχαήλ Γιωργάλλα:
Μετά την επίσημη υποδοχή, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συμμετείχε στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών στην Αίθουσα Συνεδριάσεων “Ιωάννης Καποδίστριας”, στις οποίες συμμετείχαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Υπαρχηγός ΓΕΝ Υποναύαρχος Κωνσταντίνος Βλάχος ΠΝ, καθώς και Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.
Μετά και την κατ’ ιδίαν συνάντηση ανάμεσα στους κ.κ. Παναγιωτόπουλο και Γιωργάλλα, έγιναν δηλώσεις προς τους Στρατιωτικούς Συντάκτες στην Αίθουσα Τύπου του ΥΠΕΘΑ:
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Μιχάλη, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά να σας υποδέχομαι σήμερα εδώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή σας στην Ελλάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας ως Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Θα ήθελα λοιπόν να σας συγχαρώ θερμά και να σας ευχηθώ δύναμη, επιτυχία στο έργο σας και ευόδωση όλων των επιδιώξεών σας.
Κατά τις συνομιλίες μας σήμερα τονίσαμε την ισχυρή μας βούληση να συνεργαστούμε και να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τη διμερή αμυντική μας συνεργασία και συντονισμό, ενισχύοντας έτσι την αδερφική και στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αλλά και τις ευρύτερες συνεργασίες μας τόσο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και με άλλες χώρες που αποτελούν στρατηγικούς μας εταίρους.
Επιβεβαιώσαμε επίσης για μια ακόμα φορά την ταύτιση Αθήνας και Λευκωσίας, τους κοινούς στόχους που έχουμε θέσει για την αμυντική μας συνεργασία, με γνώμονα τα εθνικά δίκαια και τη στρατηγική για την αποτελεσματική προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.
Επιπλέον συζητήσαμε την πρόοδο της συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας, όπου επιδιώκουμε συστηματικά και θα επιδιώξουμε ακόμα πιο συστηματικά την ενίσχυση της διαλειτουργικότητάς τους.
Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας μας στον τομέα των Ευρωπαϊκών αμυντικών πρωτοβουλιών, όπου οι χώρες μας συμμετέχουν στα προγράμματα μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας, τα λεγόμενα προγράμματα ΠΕΣΚΟ, όσο και σε πολλά συνεργατικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκή Ταμείο Άμυνας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον επιβάλει να κάνουμε ακόμα πιο εντατική τη συνεργασία μας, καθώς ο αναθεωρητισμός, η αμφισβήτηση των διεθνών συνόρων και η κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου καθιστούν επιτακτική περισσότερο από ποτέ τόσο την ενίσχυση της συμπαράταξής μας όσο και το στενό συντονισμό στη συνεργασία με τους εταίρους μας.
Η Ελλάδα όπως και η Κύπρος τηρεί αταλάντευτη στάση κι έχει οικοδομήσει την Εθνική Στρατηγική Άμυνας και Ασφάλειάς της στο Διεθνές Δίκαιο και στο σεβασμό της αρχής της καλής γειτονίας.
Με τον Υπουργό κ. Γιωργάλλα συζητήσαμε την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και τις κοινές προκλήσεις και απειλές που αντιμετωπίζουμε.
Θα ήθελα λοιπόν να επαναλάβω και σήμερα ότι από την πρώτη στιγμή μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία, εκδηλώσαμε τη συμπαράστασή μας στον Τουρκικό λαό και επίσης να τονίσω επιπλέον την έμπρακτη συνδρομή της Ελλάδας όπως ακριβώς και έπρεπε.
Είμαστε πάντα υπέρ των σχέσεων της καλής γειτονίας και καλωσορίζουμε τη διαφαινόμενη αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. Ελπίζω βέβαια, αν και διατηρώ και κάποιες επιφυλάξεις, αυτή να συνεχιστεί και να διατηρηθεί και στο μέλλον και να αποτελέσει έτσι την αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις των δύο χωρών καθώς και την αρχή ενός ουσιαστικού διαλόγου, με βάση ασφαλώς και πάνω απ’ όλα το Διεθνές Δίκαιο.
Κύριε Υπουργέ αγαπητέ Μιχάλη, η σημερινή επίσκεψή σας μας έδωσε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε τα εξαιρετικά αποτελέσματα της αμυντικής μας συνεργασίας αλλά και να θέσουμε νέους στόχους για την ενίσχυση του ενιαίου και αρραγούς μετώπου Ελλάδας και Κύπρου προκειμένου να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα.
Η Ελλάδα και η Κύπρος, η Κύπρος και η Ελλάδα θα βρίσκονται πάντα στην πρωτοπορία ως πυλώνες σταθερότητας και ως αξιόπιστοι και συνεπείς εταίροι για την προώθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή μας, με σταθερή όμως πάντα βάση την αδερφική στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας.
Καλώς ορίσατε στην Ελλάδα.
Μιχάλης Γιωργάλλας: Κύριε Υπουργέ της Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, αγαπητέ φίλε Νίκο, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα να πραγματοποιώ την πρώτη επίσημη επίσκεψή μου από την ανάληψη των καθηκόντων μου στην Αθήνα.
Ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή και για τις πολύ ουσιαστικές διαβουλεύσεις που είχαμε. Οι διαχρονικά άρρηκτες σχέσεις ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα αποτελούν τη βάση για την αγαστή αμυντική και στρατιωτική μας συνεργασία.
Οι χώρες μας από κοινού με πλήρη συνεννόηση συνεχίζουν να αποτελούν πυλώνες ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας στο πολυτάραχο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου.
Η πρόσφατη απόφαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδος για σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Διακυβερνητικής Συνεργασίας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ενίσχυσης του συντονισμού μας.
Επιδίωξή μας είναι μεταξύ άλλων η ενίσχυση των δομών διαβούλευσης επί θεμάτων αμυντικής πολιτικής, διακρατικών συνεργασιών και συντονισμού για τον καθορισμό κοινών στόχων και στρατηγικής σε σοβαρά θέματα.
Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίσαμε την ενεργοποίηση της απόφασης για σύσταση Πολιτικού Οργάνου Διαβούλευσης, με στόχο την πραγματοποίηση της πρώτης συνάντησης των δύο πλευρών το συντομότερο δυνατόν για την ετοιμασία συγκεκριμένων προτάσεων.
Συζητήσαμε επιπλέον την πορεία εξέλιξης των τριμερών σχημάτων συνεργασίας, την τετραμερή πρωτοβουλία της Γαλλίας με την Ιταλία και θέσαμε τους κοινούς μας στόχους για κάθε μια εξ αυτών.
Οι χώρες μας αποτελούν ελκυστικούς εταίρους για αμυντική συνεργασία και τούτο οφείλεται στην πολιτική εξωστρέφειας και αυτοπεποίθησης που εκπέμπουμε Κύπρος και Ελλάδα. Στα θέματα συνεργασίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαπιστώσαμε το ιδιαίτερο υψηλό επίπεδο συνεργασίας σε τομείς ανάπτυξης ευρωπαϊκών δυνατοτήτων μέσω των προγραμμάτων της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας PESCO και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας.
Θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία εκμεταλλευόμενοι νέες προοπτικές που διανοίγονται τόσο από το πρόγραμμα κοινής προμήθειας στρατιωτικού υλικού όσο και από τα αναδυόμενα θέματα όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στον τομέα της άμυνας και της ενεργειακής βιωσιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Επίσης είχαμε μια ιδιαίτερη παραγωγική ανταλλαγή απόψεων για την αμυντική συνεργασία που Κύπρος και Ελλάδα έχουν αναπτύξει με τις ΗΠΑ και η Κύπρος στοχεύει στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά μετά την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων και την επικείμενη ένταξή μας στο “State Department Program” με την Εθνοφρουρά του Νιου Τζέρσεϋ.
Κύριε Υπουργέ, εκ μέρους της Κυπριακής κυβέρνησης θέλω να επαναλάβω ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα από κοινού για να επιτύχουμε όλα αυτά που επιδιώκουμε για τις χώρες μας και την ευρύτερη περιοχή.
Η Τουρκία αδιαφορώντας για τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Διεθνές Δίκαιο δυστυχώς δυναμιτίζει με αναχρονιστικές αντιλήψεις και μαξιμαλιστικές απαιτήσεις τις ελπίδες επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως ο Πρόεδρός μας ο Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε επανειλημμένα, η ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Κύπρος και Ελλάδα, Ελλάδα και Κύπρος σε συνεργασία και με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των θεμελιωδών αρχών της ελευθερίας, της δημοκρατίας έτσι όπως οι πρόγονοί μας έπραξαν.
Με την ευκαιρία της αυριανής επετείου της 25ης Μαρτίου εύχομαι χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες και στον απανταχού ελληνισμό.
Σας ευχαριστώ.
Λεωνίδας Μπλαβέρης: Ήθελα να ρωτήσω εάν στο πλαίσιο αυτό το οποίο αναφέρατε υπάρχει το ενδεχόμενο στο εγγύς μέλλον να δούμε όπλα από την Ελλάδα να κατευθύνονται προς την Κύπρο υπό τις ευλογίες του αμερικανικού παράγοντα, σε πρώτη φάση…
Μιχάλης Γιωργάλλας: Αντιλαμβάνεσθε ότι οι σχεδιασμοί μας σε ότι αφορά τα εξοπλιστικά μας προγράμματα δεν μπορούν να δημοσιοποιούνται με αυτό τον τρόπο. Η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδος θα ενδυναμωθεί και η Κύπρος ευελπιστεί ότι και η Ελλάδα αντιλαμβάνεται ότι έχει υποχρέωση στην Κύπρο και βέβαια ο κυπριακός ελληνισμός, και αυτό μετέφερα και στη συνάντησή μας, ευχαριστεί γι΄ αυτήν την υποστήριξη, για αυτή την ανησυχία και τη βοήθεια που η Ελλάδα διαχρονικά όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια έχει μεταφέρει στην Κύπρο.
Νικόλαος Παναγιωτόπουλος: Στο πλαίσιο πάντως της εντατικοποίησης της συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων Άμυνας θα ήθελα να προσθέσω πάνω στα πολύ σωστά που είπε ο Υπουργός, βάζουμε στο τραπέζι και θέματα όσον αφορά τον καλύτερο συντονισμό σε θέματα εξοπλισμού σε ένα γενικό πλαίσιο.
Το τι θα μπορούσε να επιφέρει αυτό στο μέλλον θα το δούμε, οι ευκαιρίες ασφαλώς θα είναι πάρα πολλές.
Σας ευχαριστώ.