11.5 C
Athens
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο 2025: Κλήρωση, τιμή και κέρδη πριν λήξει το έτος

Το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο, γνωστό και ως Κρατικό...

Χειμώνας και Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα: Η επίδραση του κρύου στην αυτονομία της μπαταρίας

Συμβουλές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε χειμερινές συνθήκες:...

Σαν Σήμερα 26 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 26 Δεκεμβρίου....

Ελαιόλαδο: Γιατί αυξάνεται η τιμή; – Γιατί αγοράζεις χρυσό το περσινό λάδι;

ΑρχικήΕλλάδαΕλαιόλαδο: Γιατί αυξάνεται η τιμή; - Γιατί αγοράζεις χρυσό το περσινό λάδι;

Γιατί αυξάνεται η τιμή στο ελαιόλαδο που παράγεται στην Ελλάδα; Γιατί αγοράζεις ως χρυσό το περσινό λάδι;

Η απάντηση είναι γιατί η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική χώρα του κόσμου, η Ισπανία, έχει μειωμένη παραγωγή φέτος. Τονίζεται ότι, η Ελλάδα είναι η τρίτη παγκοσμίως ελαιοπαραγωγική χώρα και η Ιταλία δεύτερη.

Και που “κολλάει” η Ελλάδα ρε αφεντικό; Εμείς δεν παράγουμε ελαιόλαδο;

Η Ισπανία δεν έχει παραγωγή οπότε αυξάνεται η τιμή στο ελαιόλαδο, η οποία τιμή ορίζεται από το άτυπο χρηματιστήριο λαδιού που στήνουν οι εταιρείες πάνω στο γνωστό “νόμο” της έλλειψης και αύξησης τιμής. Επειδή όμως ζούμε στην Ευρώπη και τον κόσμο, η τιμή της Ισπανίας “υιοθετείται” και από τις χώρες που παράγουν λάδι, όπως και η Ελλάδα.

Που να σου ταγγίσει το ελαιόλαδο! Γιατί η Ελλάδα και οι παραγωγοί της δεν δίνουν δικιά τους χαμηλότερη τιμή;

Την απάντηση την έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας ,στη διάρκεια παρέμβασής του στη Βουλή για την τροπολογία με την οποία επιχειρείται η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

“Εάν βάλουμε μία διατίμηση 3 ευρώ, για παράδειγμα, στην τιμή του λαδιού στον παραγωγό, τι θα γίνει; Την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει λάδι την Ελλάδα. Θα πουληθεί και θα εξαχθεί στην Ισπανία, την Ιταλία και στις υπόλοιπες χώρες”, δικαιολογήθηκε ο Κώστας Σκρέκας.

Σημειώνεται ότι, η Ελλάδα παράγει περίπου 300.000 τόνους ελαιόλαδο με την εγχώρια κατανάλωση να είναι περίπου το 1/3 (100.000 τόνοι). Οι υπόλοιποι 200.000 τόνοι εξάγονται κυρίως σε Ιταλία και Ισπανία, με την περισσότερη ποσότητα να είναι χύμα και όχι τυποποιημένη (σε συσκευασία).

Και γιατί δεν απαγορεύεις τις εξαγωγές ρε αφεντικό;

“Δυστυχώς έτσι δουλεύει η ελεύθερη αγορά. Άρα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για το λάδι; … Να ελέγξουμε τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον παραγωγό, εάν εκμεταλλευτούν την κρίσιμη κατάσταση και προσθέσουν κέρδος παραπάνω από αυτό που είχανε τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό ελέγχουμε”, ισχυρίστηκε ο υπουργός.

Τί δεν κατάλαβες;

Όπως δήλωσε ο Παναγιώτης Ντανάκας, διευθυντής Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιολάδου Μολάων-Πακίων Λακωνίας στο Naftemporiki TV στις 5 Σεπτεμβρίου 2023, το λάδι που πωλείται από τις εταιρείες δεν είναι ποτέ μόνο της ίδιας χρονιάς. “Ποτέ, μα ποτέ το φρέσκο λάδι δεν τυποποιείται για να βγει στο ράφι. Είναι μία μείξη της χρονιάς που φεύγει και της χρονιάς που έρχεται”, είπε. Αυτό σημαίνει ότι, το λάδι που αγόρασες τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο 2023 είναι προπέρσινο και περσινό λάδι…

Με λίγα λόγια, οι εταιρείες κρατούν καβάντζα λάδι και οι ελαιοπαραγωγοί στην Ελλάδα που δεν έχουν απώλεια παραγωγής ή που έχουν όπως τις άλλες χρονιές, θα πωλήσουν το 2023 ακριβότερα γιατί η ισπανική παραγωγή είναι μειωμένη.

Όπως είπε ελαιοπαραγωγός στον ΣΚΑΪ στις 27 Σεπτεμβρίου 2023 “επιτέλους ο ελαιοπαραγωγός θα απολαύσει μια υπεραξία… η μεγάλη ποσότητα χρήματος που θα μπει στην τσέπη του θα πρέπει να διανεμηθεί σωστά, να γίνουν επενδύσεις κ.τλ.”

Οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί ΔΕΝ φταίνε! Καλά κάνουν.

Θυμίζουμε στο Κράτος όμως και σε εσάς ότι, οι νόμοι είναι των ανθρώπων και στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες το πετρέλαιο είναι σχεδόν τζάμπα ενώ εσύ πληρώνεις 2 ευρώ το λίτρο…

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα