Ποιος θα γίνει ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα; Πόσοι ψήφοι απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ποιοι είναι οι υποψήφιοι σήμερα;
Η Ελλάδα θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, μια διαδικασία που έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και συζήτηση.
Οι υποψήφιοι για τη θέση Προέδρου της Δημοκρατίας
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας, ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής, είναι η επίσημη πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα 15 Ιανουαρίου 2025, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει προτείνει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει προτείνει τη Λούκα Κατσέλη.
Η θητεία της απερχόμενης Προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, λήγει στις 13 Μαρτίου 2025 και η πρώτη ονομαστική ψηφοφορία για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα διεξαχθεί στις 25 Ιανουαρίου 2025.
Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελλάδα είναι μια διαδικασία που διεξάγεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Η διαδικασία αυτή ρυθμίζεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.
Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, η οποία συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής τουλάχιστον ένα μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου και απαιτεί συγκεκριμένο αριθμό ψήφων.
Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ψήφοι που απαιτούνται
Πρώτη Ψηφοφορία: Απαιτούνται 200 ψήφοι (πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών).
Δεύτερη Ψηφοφορία: Επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες, με τον ίδιο πήχη των 200 ψήφων.
Τρίτη Ψηφοφορία: Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία, επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες, με πήχη τις 180 ψήφοι (πλειοψηφία των τριών πέμπτων).
Τέταρτη Ψηφοφορία: Αν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία, επαναλαμβάνεται μετά από πέντε ημέρες, με πήχη τις 151 ψήφοι (απόλυτη πλειοψηφία).
Πέμπτη Ψηφοφορία: Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.
Σε περίπτωση ισοψηφίας εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην πρώτη ψηφοφορία της προηγούμενης ψηφοφορίας.