Ο δημοσιογράφος ανταποκριτής του γερμανικού Spiegel Γιώργος Χρηστίδης μπήκε στο ΚΥΤ Φυλακίου ως μεταφραστής ΜΚΟ.
Στις 27 Αυγούστου υπήρξε δημοσίευμα στο Spiegel με τίτλο “Πώς ο θάνατος της πεντάχρονης Μαρίας άλλαξε τη συζήτηση για το προσφυγικό στην Ελλάδα.” (Wie der Tod der fünfjährigen Maria die Flüchtlingsdebatte in Griechenland verändert) και υπότιτλο: “Για χρόνια, Έλληνες αξιωματούχοι στα σύνορα της ΕΕ παραβίαζαν συστηματικά το διεθνές δίκαιο. Τώρα ο θάνατος ενός κοριτσιού από τη Συρία συγκλονίζει τη χώρα. Σοβαρές κατηγορίες κατά της κυβέρνησης κάνουν οι γονείς.”
Το άρθρο υπογράφει ο Έλληνας δημοσιογράφος Γιώργος Χρηστίδης και ο δημοσιογράφος Maximilian Popp ο οποίος σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στην Κωνσταντινούπολη και είναι επίσης μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου για τη Humanity in Action Germany.
Τι ανέφερε ο δημοσιογράφος του Spiegel Γιώργος Χρηστίδης
Ο Γιώργος Χρηστίδης ανέφερε την ίδια ημέρα που δημοσιεύθηκε το άρθρο στο Spiegel (27/8) ότι το ρεπορτάζ με τους παράτυπους μετανάστες στο ΚΥΤ του Φυλακίου στην Ορεστιάδα το έκανε την προηγούμενη εβδομάδα.
Διαβάστε παρακάτω το νήμα των tweets του:
Την περασμένη εβδομάδα πέρασα πολλές ώρες με τους πρόσφυγες της νησίδας στον #Εβρο στο ΚΥΤ του Φυλακίου. Από όπου το σημερινό ρεπορτάζ μας. Στο κυρίαρχο κλίμα τοξικότητας, πόλωσης & εχθροπάθειας θα πω τα εξής, για όποιον έχει διάθεση να ακούσει.
Στο ΚΥΤ βρέθηκα ως μέρος της αποστολής των οργανώσεων που έχουν αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση των προσφύγων @GCRefugees & @rights360. Είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Αλλά & βαθιά τραυματισμένοι ψυχικά. Κυρίως φυσικά οι γονείς της 5χρονης Μαρίας, που θρηνούν την κόρη τους.
Ήδη αμφισβητείται η ύπαρξη της Μαρίας, το όνομα της Μαρίας, ο θάνατος της Μαρίας. Εγώ είδα 2 γονείς με 4 ακόμα παιδιά στο ΚΥΤ. Οι γονείς μιλούσαν σπαρακτικά για την κόρη τους και τα παιδιά για την αδελφή τους. Σε αντίθεση με πολιτικούς ή άλλους, εγώ δεν θα τους αμφισβητήσω.
Μίλησα επίσης με ανθρώπους που μου είπαν επωνύμως και ανέφεραν και στην ένορκη κατάθεσή τους στην εισαγγελία ότι οι ίδιοι έθαψαν πρόχειρα το μικρό κορίτσι στη νησίδα. Την ύπαρξη της Μαρίας με την οικογένειά της επιβεβαίωσαν και άλλοι πρόσφυγες με τους οποίους συνομίλησα.
Σε αυτή τη μακάβρια και αποκρουστική συζήτηση δεν θα επανέλθω. Ας το κάνουν αν το θεωρούν σκόπιμο η κυβέρνηση ή όποιος άλλος. Κι ας κριθούν γι’ αυτό. Εξάλλου για τις ελληνικές αρχές οι πρόσφυγες αρχικά δεν υπήρχαν καν, ήταν πλάσματα της φαντασίας δημοσιογράφων και ΜΚΟ.
Μέχρι που -ω του θαύματος!- αποδείχθηκε ότι είτε οι αρχές ψεύδονταν όταν δήλωναν επί μέρες πως δεν έβρισκαν κανέναν στην περιοχή, αρνούμενες να συνδράμουν ή έστω να ενημερώσουν, είτε τα πολυδιαφημισμένα και πανάκριβα μέσα επιτήρησης του Έβρου είναι τελικώς προβληματικά.
Τα στοιχεία για την παρουσία των προσφύγων στην επίμαχη νησίδα και για την επαναπροώθηση τους ενώ είχαν βρεθεί σε ελληνικό έδαφος τον Ιούλιο είναι πολλά και ισχυρά. Και θα παρουσιαστούν εν καιρώ, και όχι εν θερμώ, με πλήρη και αναλυτική τεκμηρίωση.
Για τον ρόλο της Τουρκίας: Από την πρώτη στιγμή γράψαμε ότι οι πρόσφυγες εξαναγκάστηκαν από τις τουρκικές αρχές να περάσουν στην Ελλάδα. Το αντιπροσφυγικό αίσθημα στην Τουρκία έχει φουντώσει. Οι αναγκαστικές ή “εθελοντικές” απελάσεις έχουν κορυφωθεί.
Το γεγονός αυτό αν μη τι άλλο θα έπρεπε να προβληματίσει την κυβέρνηση που βάφτισε την Τουρκία ασφαλή χώρα (και) για τους Σύριους. Αντιθέτως, προτιμά να συνεχίζει τη ρητορική περί υβριδικού πολέμου & να επιχειρεί με κάθε μέσο να μειώσει τις ροές για να αυξήσει τα ποσοστά της.
Η πολιτική αυτή είναι νομικά & ηθικά διάτρητη. Είναι & ατελέσφορη. Όχι μόνο υπό το πρίσμα αφελών “δκαιωματιστών” ή “χρήσιμων ηλιθίων”, όπως αρέσκονται να γράφουν κάποιοι πατριώτες του πληκτρολογίου που διακρίνονται κυρίως για την αμάθεια, εμπάθεια και πνευματική οκνηρία τους.
Είναι ατελέσφορη ακόμα και υπό το πρίσμα της “εθνικής απειλής”. Εάν ήμουν ο Ερντογάν, θα έτριβα τα χέρια μου που 40 πρόσφυγες κατάφεραν να κάνουν άνω κάτω τη χώρα. Γνωρίζοντες μού έχουν εξηγήσει πόσο γρήγορα, εύκολα και ανθρώπινα θα μπορούσε να έχει λυθεί το ζήτημα εξαρχής.
Η πολιτική αυτή έρχεται επίσης σε σύγκρουση με την παράδοση, τον δημοκρατικό χαρακτήρα της χώρας, το κράτος Δικαίου. Η Ελλάδα δεσμεύεται από διεθνείς συμβάσεις, ευρωπαϊκούς & εθνικούς νόμους. Η τήρησή τους δεν γίνεται αλά καρτ. Ας επιλέξει ο καθένας ποια Ελλάδα τον εκπροσωπεί.
Υπουργείο Μετανάστευσης: Εμπαιγμός των ελληνικών αρχών – Θα προβούμε στις νόμιμες ενέργειες
Στις 28 Αυγούστου, μία ημέρα μετά το δημοσίευμα του Spiegel, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι Έλληνας δημοσιογράφος -τον οποίο δεν κατονομάζει- επέλεξε συνειδητά τον εμπαιγμό των ελληνικών αρχών και ότι το Υπουργείο θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες.
Το Υπουργείο αναφέρει επίσης ότι παραβιάστηκαν κατ’ ελάχιστο οι κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας και εμπιστευτικότητας όπως υπαγορεύονται στο Γενικό Κανονισμό Λειτουργίας των δομών φιλοξενίας, ενώ το ίδιο έχει θέσει ως στόχο την οικοδόμηση ανθεκτικών και διαχρονικών σχέσεων καλής συνεργασίας με εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών.
Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης, το Υπουργείο αναφέρει ότι έδωσε άδεια σε μέλη εγγεγραμμένης στο Μητρώο του ΥΜΑ, Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιείται στη νομική εκπροσώπηση ασυνόδευτων ανηλίκων, να εισέλθουν στο ΚΥΤ Φυλακίου.
Στην αντιπροσωπεία της εν λόγω ΜΚΟ, αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ότι συμμετείχε ανταποκριτής ξένου μέσου ενημέρωσης, ο οποίος υπέβαλε παραπλανητικό αίτημα εισόδου ως μεταφραστής, ενώ πραγματικός σκοπός της επίσκεψης ήταν να συνομιλήσει και να προχωρήσει σε συνεντεύξεις με ορισμένους εκ των 38 μεταναστών που εντοπίστηκαν προ ολίγων ημερών σε ελληνικό έδαφος, οι οποίοι ακόμη βρίσκονται σε διαδικασίες παροχής εξηγήσεων στις αρμόδιες αρχές.
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Χρηστίδης είχε αναφέρει από τις 27 Αυγούστου ότι στο ΚΥΤ Φυλακίου βρέθηκε ως μέρος της αποστολής των ΜΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 360 (HumanRights360) και ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ (Greek Council for Refugees) οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο Ελληνικών και Ξένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης.
Ένα ερώτημα που γεννάται είναι εάν τα άτομα που εισήλθαν στο ΚΥΤ Φυλακίου με σκοπό τη νομική εκπροσώπηση των ασυνόδευτων ανηλίκων ήταν από μία ΜΚΟ, όπως αναφέρει το Υπουργείο, ή από δύο όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος.
Η σφραγίδα του Γιώργου Χρηστίδη
Νωρίτερα, ο ανταποκριτής του γερμανικού Spiegel Γιώργος Χρηστίδης απαντώντας στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη ανήρτησε φωτογραφία με σφραγίδα που ανέγραφε: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΜΜ. ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗΣ και έγραψε:
Και κοίτα να δεις κάτι πράγματα (αν ήταν διασυνδεδεμένες ηλεκτρονικά οι υπηρεσίες του δημοσίου Ελλάδα 2.0 ίσως και να το γνώριζαν)
Το πρώτο ερώτημα που γεννάται με τη σφραγίδα του Γιώργου Χρηστίδη είναι εάν προσφέρει υπηρεσίες μετάφρασης ή η σφραγίδα είναι ψεύτικη για τις ανάγκες του ρεπορτάζ.
Το δεύτερο εάν υπάρχει συνεργασία ΜΚΟ και δημοσιογράφων.
Σημειώνεται ότι η φωτογραφία που ανάρτησε είναι άθλια επεξεργασμένη και παράδειγμα προς αποφυγή. Ειδικά για έναν δημοσιογράφο που θέλει να ασχολείται με την ερευνητική δημοσιογραφία.
Με κατάλληλη επεξεργασία είναι δυνατή η αποκάλυψη αυτών που προσπάθησε να κρύψει (διεύθυνση, τηλέφωνο, ΑΦΜ, ΔΟΥ).
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο που αποδεικνύει την άγνοια ή την ευκολοπιστία ή την μη ορθή τήρηση των διαδικασιών ελέγχου από τα αρμόδια όργανα είναι τα όσα ανέφερε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου:
Πάντως κι εγώ τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς στο αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού χωριού ως "συγγραφέας " κάτι που πίστεψε η νεαρή αστυνόμος μέχρι που ήρθε ενός προϊστάμενος της γενιάς μου και με πέταξε έξω..