15 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα 23 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 23 Δεκεμβρίου....

Έκτακτο μέρισμα 2024: Πότε θα πληρωθεί από ΜΤΣ, ΜΤΑ, ΜΤΝ

Πότε θα πληρωθεί το έκτακτο μέρισμα 2024...

Δικαστική Αστυνομία: Προκήρυξη – Αρμοδιότητες

ΑρχικήΕλλάδαΔικαστική Αστυνομία: Προκήρυξη - Αρμοδιότητες

Η Δικαστική Αστυνομία θα είναι ένα χωριστό σώμα από τους δικαστικούς υπαλλήλους. Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες. Πότε βγαίνει η Προκήρυξη.

Ολοκληρώθηκε στις 19 Ιουλίου 2022 η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο: «Δικαστική Αστυνομία» και θα ακολουθησει η Προκήρυξη.

Η «Υπηρεσία Δικαστικής Αστυνομίας» θα υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και διαιρείται σε πολιτικό και αστυνομικό τομέα.

Κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του το προσωπικό του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας φέρει στολή και οπλισμό.

Δικαστική Αστυνομία Αρμοδιότητες

Η Διεύθυνση Δικαστικής Αστυνομίας είναι αρμόδια για τη διεύθυνση και τη διοικητική υποστήριξη των περιφερειακών υπηρεσιών.

Ο πολιτικός τομέας είναι αρμόδιος για:

α) τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προανάκρισης και ανακριτικών πράξεων κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας ή παραγγελίας του ανακριτή. Την αρμοδιότητα αυτή ασκούν αποκλειστικά υπάλληλοι κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ), απόφοιτοι Νομικών Τμημάτων ή Νομικών Σχολών.

β) την παροχή επιστημονικής και τεχνικής συνδρομής στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς επί θεμάτων των οποίων η μελέτη και ανάλυση απαιτεί ειδικές γνώσεις. Ειδικότερα, κατόπιν σχετικών γραπτών αιτημάτων από δικαστικές ή εισαγγελικές αρχές ή προδικαστικών αποφάσεων ή διατάξεων δικαστηρίων, οι υπάλληλοι του πολιτικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας συντάσσουν γραπτές εκθέσεις επί επιστημονικών ή τεχνικών θεμάτων. Οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές δύνανται να διατάξουν, είτε κατόπιν αιτήματος των διαδίκων είτε αυτεπάγγελτα, τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης επί των επιστημονικών ή τεχνικών θεμάτων, για τα οποία προηγήθηκε γραπτή επιστημονική ή τεχνική έκθεση της Δικαστικής Αστυνομίας. Οι εκθέσεις που συντάσσονται από υπαλλήλους του πολιτικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας είναι πλήρως αιτιολογημένες.

γ) την υποβοήθηση των αρμοδίων δικαστικών και εισαγγελικών αρχών στην εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής.

Ο αστυνομικός τομέας είναι αρμόδιος για:

α) την επίδοση δικογράφων και διαδικαστικών εγγράφων

β) την εκτέλεση των αποφάσεων των ποινικών δικαστηρίων

γ) την ευταξία των δικαστικών συνεδριάσεων και τη φύλαξη των δικαστικών καταστημάτων

δ) τη συνδρομή προς τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς κατά τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων ή κατά την εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής, καθώς και προς τους υπαλλήλους του πολιτικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας, όταν αυτοί διενεργούν προκαταρκτική εξέταση ή προανάκριση

ε) την εντός και εκτός δικαστηρίων φύλαξη δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, όταν κρίνεται από τον εποπτεύοντα την περιφερειακή υπηρεσία ότι συντρέχουν λόγοι ασφαλείας που συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων τους.

Δικαστική Αστυνομία του Υπουργείου Δικαιοσύνης
Δικαστική Αστυνομία του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Δικαστική Αστυνομία Προκήρυξη

Μετά την ψήφιση του Σχεδίου Νόμου για την Δικαστική Αστυνομία αναμένεται η σχετική Προκήρυξη.

Στο Σχέδιο Νόμου για τη Δικαστική Αστυνομία το οποίο ήταν σε διαβούλευση ανέφερε:

Ως κατώτατο όριο ηλικίας διορισμού ορίζεται το εικοστό πρώτο (21ο) έτος. Για το προσωπικό του αστυνομικού τομέα ορίζεται ανώτατο όριο ηλικίας διορισμού το εικοστό όγδοο (28ο) έτος.

Το προσωπικό του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας πρέπει να έχει ανάστημα, το οποίο είναι τουλάχιστον ένα μέτρο και εβδομήντα εκατοστά (1,70 μ.) για τους άνδρες και τουλάχιστον ένα μέτρο και εξήντα τρία εκατοστά (1,63 μ.) για τις γυναίκες, χωρίς υποδήματα.

Δεν διορίζονται υπάλληλοι της Δικαστικής Αστυνομίας όσοι τελούν υπό καθεστώς πλήρους ή μερικής στερητικής ή επικουρικής δικαστικής συμπαράστασης ή συνδυασμού τους, για όσο χρόνο ισχύει η δικαστική απόφαση για τον συμπαραστατούμενο.

Βαθμοί Υπαλλήλων στη Δικαστική Αστυνομία

Οι θέσεις του προσωπικού του πολιτικού τομέα κατατάσσονται σε τέσσερις (4) βαθμούς, ως ακολούθως:

  • Βαθμός Α
  • Βαθμός Β
  • Βαθμός Γ
  • Βαθμός Δ

Ο κατώτερος βαθμός είναι ο Δ και ανώτερος ο Α.

Οι βαθμοί του προσωπικού του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας καθορίζονται ιεραρχικά, ως εξής:

  • Διευθυντής Δικαστικής Αστυνομίας
  • Αστυνόμος Δικαστικής Αστυνομίας
  • Αρχιφύλακας Δικαστικής Αστυνομίας
  • Υπαρχιφύλακας Δικαστικής Αστυνομίας
  • Φρουρός Δικαστικής Αστυνομίας

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα