16.1 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στρατός Ξηράς: 42 παραιτήσεις ΕΠΟΠ και 6 απολύσεις (ΕΔΥΕΘΑ 13/2025)

42 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν από τον Στρατό Ξηράς. Οι...

Σαν Σήμερα 22 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου....

Αστυνομία: Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών – ΔΕΕ

ΕλλάδαΑστυνομία: Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών - ΔΕΕ

Το ελληνικό CSI – Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ

Το έτος 1919, με το Βασιλικό Διάταγμα της 16.01.1919 συστάθηκε το “Γραφείο Εγκληματολογικής Σημάνσεως” με αποστολή τη λήψη φωτογραφικών και δακτυλικών αποτυπωμάτων προς εγκληματολογική σήμανση.

Πρώτος σε αυτά τα βήματα ήταν ο αείμνηστος Καθηγητής Κωνσταντίνος Γαρδίκας, ο στυλοβάτης της εφαρμοσμένης εγκληματολογίας, ο οποίος διοίκησε την Υπηρεσία επί 36 χρόνια. Ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Γαρδίκας συνυπέγραψε το 1923 την ιδρυτική πράξη για τη δημιουργία της Interpol. Με το Β.Δ. 12/11/1955 η Πολιτεία απένειμε τιμητικά στον Καθηγητή Γαρδίκα το βαθμό του Υποστρατήγου της Ελληνικής Χωροφυλακής για την πολύτιμη και μακροχρόνια συμβολή του στην Πατρίδα.

Το 1925 το “Γραφείο Εγκληματολογικής Σημάνσεως” μετονομάστηκε σε “Κεντρικό Γραφείο Εγκληματολογικών Αναζητήσεων”.

Το 1929 μετασχηματίζεται, βάσει του Ν.3754/29, σε λειτουργικά αυτόνομο δημόσιο φορέα με την ονομασία “Διεύθυνση Εγκληματολογικών Υπηρεσιών”.

Το 1992 προήχθη σε “Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών” και κατέστη αυτοτελής Κεντρική Υπηρεσία με απευθείας υπαγωγή στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το Σεπτέμβριο 2010 η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών μεταστεγάστηκε σε νεόδμητο κτίριο πέντε ορόφων, 32.000 περίπου τετραγωνικών, στη συμβολή των οδών Λ. Αθηνών και Αντιγόνης 2-6.

Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών

Εκεί αναπτύχθηκε εξολοκλήρου ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  1. Γενετικούς Αναλυτές Αλληλουχιών D.N.A. (ABI 3500 Genetic Analyzer)
  2. Πλήρως Αυτοματοποιημένα (Ρομποτικά) Συστήματα Διαχείρισης Υγρών (BioRobots)
  3. Υπολογιστικά Συστήματα (Server and Clients) για το Εθνικό Αρχείο Δεδομένων Γενετικών Τύπων
  4. Λογισμικό Σύστημα Καταχώρησης – Αναζήτησης Γενετικών Τύπων (CODIS)
  5. Αυτόματο Σύστημα Αναγνώρισης Δακτυλικών – Παλαμικών Αποτυπωμάτων (Α.Σ.Α.Δ.Π.Α.)
  6. Σύστημα Παρακολούθησης Παραχάραξης, on line με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (C.M.S.)
  7. Βάση Δεδομένων Πλαστών και Αυθεντικών Εγγράφων (FADO)
  8. Σύγχρονα συγκριτικά Μακροσκόπια και Στερεοσκόπια Φασματοφωτόμετρα (Spectrophotometer)
  9. Αυτόματο Σύστημα Συγκριτικών Εξετάσεων Ιχνών Καλύκων – Βολίδων (EVOFINDER)
  10. Σύστημα Ιοντικής Χρωματογραφίας με Ανιχνευτή Αγωγιμότητας (IC.CD)
  11. Περιθλασίμετρο Ακτίνων – Χ (XRD)
  12. Εξοπλισμό Ανάλυσης Χ.Β.Ρ.Π. Απειλών

Στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, υπάγεται διοικητικά η Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδας (Υ.Ε.Ε.Β.Ε.), με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Στα Επιτελεία των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων Περιφέρειας, με εξαίρεση τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, λειτουργούν έντεκα (11) Τμήματα Εγκληματολογικών Ερευνών (Τ.Ε.Ε.).

Επιπρόσθετα, στις έδρες των Πρωτοδικείων λειτουργούν πενήντα δύο (52) Γραφεία Εγκληματολογικών Ερευνών (Γ.Ε.Ε.).

Η διάρθρωση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών φαίνεται στο παρακάτω Οργανόγραμμα.

Σήμερα η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών διαθέτει πτυχιούχους διαφόρων ειδικοτήτων όπως Βιολόγους, Βιοχημικούς, Φυσικούς με ειδίκευση στην Ηλεκτρονική και Ραδιοηλεκτρολογία, Γεωλόγους, Χημικούς, Χημικούς με εξειδικεύσεις (τοξικολογίας, βιοχημείας), Πληροφορικής, Ηλεκτρονικούς, Χημικούς Μηχανικούς, Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, Μηχανολόγους Μηχανικούς και Τεχνολόγους διαφόρων ειδικοτήτων. Εφαρμόζει μεθόδους και Τεχνικές Επιστημονικά τεκμηριωμένες, διεθνώς αναγνωρισμένες και δικαστικώς παραδεκτές.

Τα τμήματα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών

Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών διαρθρώνεται στην Υποδιεύθυνση Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων (Υ.Β.Β.Ε.Α) και εξειδικευμένα Τμήματα.

Υποδιεύθυνση Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων

Η Υποδιεύθυνση Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων είναι αρμόδια για όλα τα θέματα που αφορούν στις εξετάσεις και αναλύσεις DNA αστυνομικού ενδιαφέροντος τόσο για την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και για όλες τις Διωκτικές Αρχές της χώρας. Η Υποδιεύθυνση Βιολογικών Εξετάσεων και Αναλύσεων διαρθρώνεται σε τέσσερα Τμήματα:

α. Το Τμήμα Διοικητικής Μέριμνας, το οποίο εξασφαλίζει την διοικητική υποστήριξη της Υποδιεύθυνσης με την παραλαβή, διαχείριση και ασφαλή αποθήκευση σε εξειδικευμένους χώρους και με ελεγχόμενη πρόσβαση τόσο των πειστηρίων όσο και των βιολογικών υλικών ατόμων, ώστε να μην αλλοιωθεί το υπό εξέταση βιολογικό υλικό, ενώ παράλληλα παρέχει και γραμματειακή υποστήριξη στην Υποδιεύθυνση.

β. Το Τμήμα Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών, το οποίο επιλαμβάνεται, εξετάζει, αναλύει και συγκρίνει με διεθνώς αποδεκτές επιστημονικές μεθόδους ανάλυσης πυρηνικού DNA, δείγματα βιολογικής φύσης επί ιχνών, αντικειμένων και πειστηρίων που προέρχονται από εγκληματικές πράξεις, προκειμένου με την επιστημονική εργαστηριακή αξιοποίηση αυτών να κατευθύνει, τεκμηριώνει και διευκολύνει την διερεύνηση των πράξεων αυτών. Επιπλέον, εξετάζει κατάλληλα βιολογικά υλικά που προέρχονται από σορούς ατόμων ή σκελετικά υπολείμματα με σκοπό την διακρίβωση της ταυτότητας των ατόμων, ενώ επίσης εξετάζει βιολογικά υλικά ατόμων για έλεγχο πατρότητας/μητρότητας ατόμων.

γ. Το Τμήμα Εθνικού Αρχείου Δεδομένων Γενετικών Τύπων, το οποίο είναι αρμόδιο για την οργάνωση και λειτουργία εν γένει του Εθνικού Αρχείου Γενετικών Τύπων, όπου καταχωρούνται και τηρούνται οι γενετικοί τύποι, σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και τις ισχύουσες διατάξεις. Το Αρχείο εποπτεύεται από Ανώτατο Εισαγγελικό Λειτουργό, Εισαγγελέα Εφετών. Το Τμήμα είναι επίσης υπεύθυνο για την υλοποίηση των Διατάξεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσον αφορά στην αυτοματοποιημένη ανταλλαγή δεδομένων DNA μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

δ. Το Τμήμα Επιστημονικής Υποστήριξης, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την παροχή υπηρεσιών επιστημονικής υποστήριξης στα Τμήματα της Υποδιεύθυνσης, την πραγματοποίηση εκπαιδεύσεων του προσωπικού επί θεμάτων αρμοδιότητας της Υποδιεύθυνσης, την έρευνα και βελτίωση των υφιστάμενων επιστημονικών μεθόδων και την ανάπτυξη νέων. Ακόμη, μεριμνά και για την πιστοποίηση, την διαπίστευση και την διασφάλιση της ποιότητας των εργασιών που εκτελεί η Υποδιεύθυνση, ώστε αυτή να παραμείνει ένα από τα πιο καταξιωμένα Ευρωπαϊκά εργαστήρια ανάλυσης DNA.

Τμήμα Δακτυλοσκοπίας

Το Τμήμα Δακτυλοσκοπίας το οποίο είναι αρμόδιο για τη βεβαίωση, κατά τρόπο ασφαλή, της ταυτότητας κάθε ατόμου, ζώντος ή θανόντος, μέσω των Δακτυλικών Αποτυπωμάτων των χεριών, εφόσον το άτομο αυτό είναι προσεσημασμένο και δελτίο των δακτυλικών του αποτυπωμάτων είναι καταχωρημένο στην Κεντρική Βάση Δεδομένων. Με ανάλογο τρόπο εξακριβώνει την ταυτότητα αμνημόνων, κωφαλάλων, ευρισκομένων σε κωματώδη κατάσταση, ατόμων που αρνούνται να δηλώσουν τα στοιχεία ταυτότητάς τους ή προσεσημασμένων διωκομένων ατόμων που έκαναν χρήση ψευδών στοιχείων και παράλληλα προβαίνει ύστερα από αίτηση των αστυνομικών και λοιπών προανακριτικών Αρχών, στη δακτυλοσκόπηση πτωμάτων αγνώστων στοιχείων προς εξακρίβωση της ταυτότητάς τους. Σε περιπτώσεις προχωρημένης αποσύνθεσης τα άκρα χειρών υπόκεινται σε εργαστηριακή επεξεργασία.

Στην Κεντρική Βάση Δεδομένων Δακτυλικών Αποτυπωμάτων, είναι καταχωρημένα σε ψηφιακή μορφή 1.000.000 δελτία δακτυλικών αποτυπωμάτων, ανδρών και γυναικών, που έχουν υποβληθεί σε εγκληματολογική σήμανση. Το Τμήμα Δακτυλοσκοπίας χρησιμοποιεί το ε-ΤΑΠ, ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ταυτοποίησης και αναγνώρισης πολιτών, πανελλαδικής εμβέλειας το οποίο έχει εγκατασταθεί σε όλα τα σημεία εισόδου/εξόδου-διαβατηριακού ελέγχου της χώρας, στις Περιφερειακές Εγκληματολογικές Υπηρεσίες, Διευθύνσεις Αλλοδαπών, και στις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις, με στόχο την ταυτοποίηση και επεξεργασία δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Τμήμα Εξερευνήσεων

Το Τμήμα Εξερευνήσεων διερευνά χώρους και αντικείμενα που σχετίζονται με τη διάπραξη εγκληματικής πράξης. Το αυτόματα σύστημα αναγνώρισης δακτυλικών και παλαμικών αποτυπωμάτων (Α.Σ.Α.Δ.Α.) παραβάλει τα αποτυπώματα που συλλέγουν οι εξερευνητές του Τμήματος από τόπους εγκληματικών πράξεων, με αυτά των ατόμων που έχουν σημανθεί στο παρελθόν, ή δακτυλοσκοπούνται ως ύποπτοι.

Τμήμα Εργαστηρίων Πυροβόλων Όπλων και Ιχνών Εργαλείων

Το Τμήμα Εργαστηρίων Πυροβόλων Όπλων και Ιχνών Εργαλείων, πραγματοποιεί Εργαστηριακές εξετάσεις σε κάθε είδους πυροβόλα όπλα, πειστήριους κάλυκες και βολίδες, κοπτικά εργαλεία που σχετίζονται με παραβιασμένα λουκέτα, σύρματα και καλώδια, εξετάσεις σε οποιοδήποτε τύπο κλειδιού ή κλειδαριάς1, αλλά και επανεμφανίσεις απαλειφθέντων ή παραποιηθέντων αριθμών πλαισίου και κινητήρα οχημάτων. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται με τη χρήση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, όπως βλητικό σταθμό για τη διενέργεια δοκιμαστικών βολών, συγκριτικά μακροσκόπια και στερεοσκόπια, συσκευές και όργανα βλητικών διερευνήσεων και εξέτασης κλειδιών, καθώς και Αυτόματου Συστήματος Συγκριτικών Εξετάσεων Ιχνών.

Ιδιαίτερο εγκληματολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η Εθνική Συλλογή Όπλων και πυρομαχικών που τηρείται στο Τμήμα. Όπλα που κατασκευάστηκαν την πρώτη δεκαετία του 18ου αιώνα2, όπλα που έλαβαν μέρος στους Παγκοσμίους και στους Βαλκανικούς πολέμους, αλλά και σύγχρονα πυροβόλα όπλα, πολυβόλα και πολεμικά τυφέκια ελεύθερων σκοπευτών, κοσμούν την μοναδική στην Ελληνική Αστυνομία συλλογή όπλων.

Τμήμα Εργαστηρίων Δικαστικής Γραφολογίας και Πλαστότητας Εντύπων και Αξιών

Το Τμήμα Εργαστηρίων Δικαστικής Γραφολογίας και Πλαστότητας Εντύπων και Αξιών ανήκει το Εργαστήριο Δικαστικής Γραφολογίας που ασχολείται με την εξέταση εγγράφων και γραφής. Στο ίδιο Τμήμα εντάσσεται και το Εργαστήριο Διερεύνησης Παραχάραξης Κιβδηλείας και Πλαστότητας Εντύπων και Αξιών, με τον Τομέα Εξέτασης Εντύπων Ασφάλειας και τον Τομέα Εξέτασης Χαρτονομισμάτων, Νομισμάτων και λοιπών αξιών.

Στον Τομέα Εξέτασης Εντύπων Ασφάλειας λειτουργεί το Σύστημα Ηλεκτρονικής Αρχειοθέτησης Γνήσιων και Πλαστών Εγγράφων Ασφάλειας (FADO), ενώ στον Τομέα Εξέτασης Χαρτονομισμάτων, Νομισμάτων και λοιπών αξιών, λειτουργούν τα Εθνικά Κέντρα Ανάλυσης Χαρτονομισμάτων Ευρώ και Ανάλυσης Κερμάτων Ευρώ, εντός των οποίων λειτουργεί το Σύστημα Παρακολούθησης Παραχάραξης Ευρώ (CMS).

Τμήμα Χημικών και Φυσικών Εξετάσεων

Το Τμήμα Χημικών και Φυσικών Εξετάσεων ασχολείται με τις εργαστηριακές εξετάσεις πλήθους αντικειμένων από διάφορα πεδία των εγκληματολογικών επιστημών. Συγκροτείται από τα παρακάτω εργαστήρια:

  • Το εργαστήριο Τοξικολογίας και Οινοπνεύματος, το οποίο ενεργεί εξετάσεις σε δείγματα αίματος για τον ποσοτικό προσδιορισμό του οινοπνεύματος, σε δείγματα αίματος και ούρων ζώντων ατόμων, καθώς και άλλων πειστηρίων, για τον εντοπισμό οινοπνεύματος, εξαρτησιογόνων ουσιών και φαρμάκων και σε συσκευές εκτόξευσης δακρυγόνων ουσιών για τον προσδιορισμό και την ταυτοποίηση του περιεχομένου τους.
  • Το εργαστήριο Εξέτασης Γυαλιών, Πλαστικών Υλών, Συνθετικών Υφάνσιμων Ινών και Χρωμάτων, το οποίο ενεργεί εργαστηριακές και συγκριτικές εξετάσεις σε χρωματικά ίχνη, θραύσματα γυαλιών, πλαστικά αντικείμενα ή θραύσματα αυτών, καθώς και σε υφάνσιμες ίνες και σχοινιά.
  • Το εργαστήριο Εντυπωμάτων, το οποίο ενεργεί εργαστηριακές και συγκριτικές εξετάσεις εντυπωμάτων υποδημάτων, ελαστικών οχημάτων και άλλων σπάνιων επιφανειών.
  • Το εργαστήριο Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας, το οποίο ενεργεί εξετάσεις εντοπισμού καταλοίπων πυροβολισμού και εξετάσεις μορφολογικής παρατήρησης και προσδιορισμού στοιχειακής σύστασης γυαλιών, χρωμάτων, πυροτεχνικών συνθέσεων, εκρηκτικών υλών και μεταλλικών υλικών.
  • Το εργαστήριο Ανάλυσης Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών Μηχανισμών, το οποίο ενεργεί εξετάσεις σε Αυτοσχέδιους Εκρηκτικούς Μηχανισμούς (Α.Ε.Μ.) και υπολειμμάτων αυτών, σε εκρηκτικές ύλες και εκρηκτικά υλικά, όπως επίσης, και σε άλλα πειστήρια για τον εντοπισμό υπολειμμάτων εκρηκτικών υλών.
  • Το εργαστήριο Ανάλυσης Αυτοσχέδιων Εμπρηστικών Μηχανισμών, το οποίο εξετάζει Αυτοσχέδιους Εμπρηστικούς Μηχανισμούς (Α.Ε.Μ.) και υπολείμματα αυτών, καθώς και άλλα πειστήρια για τον εντοπισμό ιχνών ευφλέκτων ουσιών.
  • Το εργαστήριο Πυροτεχνημάτων, το οποίο ενεργεί εξετάσεις σε είδη πυροτεχνίας και αυτοσχέδιες κατασκευές πυροτεχνημάτων, καθώς και σε υπολείμματα αυτών.
  • Το εργαστήριο Ηλεκτρονικών, το οποίο εξετάζει ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά κυκλώματα Αυτοσχέδιων Εκρηκτικών και Εμπρηστικών Μηχανισμών (Α.Ε.Ε.Μ.), μέρη και υπολείμματα αυτών, καθώς και συσκευές ηλεκτρικής εκκένωσης ως και άλλες αυτοσχέδιες ή μη ηλεκτρονικές κατασκευές που έχουν χρησιμοποιηθεί σε εγκληματικές πράξεις.

Τμήμα Εξέτασης Πειστηρίων Υπολογιστικών Συστημάτων

Το Τμήμα Εξέτασης Πειστηρίων Υπολογιστικών Συστημάτων ενεργεί εξέταση, ανάκτηση και αποκρυπτογράφηση δεδομένων ευρισκομένων σε αποθηκευτικούς ψηφιακούς χώρους τοπικών δικτύων, ηλεκτρονικών υπολογιστών και περιφερειακών ή άλλων ειδικών σταθερών ή φορητών μέσων ψηφιακής αποθήκευσης δεδομένων.

Επιπρόσθετα αποφαίνεται για τον τρόπο λειτουργίας λογισμικού ή ψηφιακού υλικού, διαπιστώνει την αλληλουχία των ενεργειών χρήσης λογισμικού ή υλικού και ενεργεί εξετάσεις για την εξακρίβωση του δημιουργού ή του χρήστη εφαρμογών ή δεδομένων επί ψηφιακών πειστηρίων.

Επίσης, ενεργεί εξετάσεις επί ηλεκτρονικών συσκευών ή άλλων ειδικών ηλεκτρονικών διατάξεων, οι οποίες είναι δυνατόν να αποθηκεύουν ψηφιακά δεδομένα.

Ακόμη, ενεργεί εξειδικευμένες εξετάσεις, αναγνώσεις, ανακτήσεις και αναλύσεις ψηφιακών δεδομένων επί τραπεζικών ή άλλων καρτών, καθώς και εξετάσεις επί συναφών ειδικών ηλεκτρονικών μέσων.

Επιπλέον, ενεργεί εξετάσεις σε συστήματα τηλεπικοινωνιών, σε συσκευές λήψης δορυφορικού τηλεοπτικού ή άλλου σήματος, τα οποία περιέχουν ψηφιακά δεδομένα πρόσφορα προς ανάγνωση.

Τέλος, συνεργάζεται με τις επιληφθείσες Υπηρεσίες για τη διασφάλιση της κατάσχεσης, ορθής διαχείρισης και ταχύτερης αποστολής των προς εξέταση πειστηρίων. Παρέχει σε αυτές οδηγίες ασφαλούς μεταφοράς και φύλαξης των πειστηρίων. Σε εξαιρετικά κρίσιμες περιπτώσεις παρέχει τεχνική συνδρομή στην κατάσχεση, δια της αποστολής εξειδικευμένου κλιμακίου.

Οι ανωτέρω εξετάσεις πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους εξεταστές, επί ψηφιακών πειστηρίων και υπολογιστικών συστημάτων, τα οποία κατάσχονται από τις διωκτικές Αρχές και Υπηρεσίες και αποστέλλονται προκειμένου να διαπιστωθεί η τέλεση συγκεκριμένου ηλεκτρονικού εγκλήματος. Τα αποτελέσματα των ως άνω εξετάσεων διατυπώνονται στις εκθέσεις εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης.

Τμήμα Οπτικοακουστικού Υλικού, Φωτογραφίας και Μεθοδικοτήτων

Το Τμήμα Οπτικοακουστικού Υλικού, Φωτογραφίας και Μεθοδικοτήτων, έχει ως αποστολή την οπτική απεικόνιση και τεκμηρίωση της σκηνής εγκλήματος. Φωτογραφίζει ή και βιντεοσκοπεί το χώρο εγκληματικών ενεργειών καθώς και όλων των ευρημάτων, πειστηρίων, ιχνών και αποτυπωμάτων ενώ εξετάζει σχετικά πειστήρια οπτικοακουστικού υλικού. Επίσης φωτογραφίζει τα άτομα κατά την εγκληματολογική τους σήμανση.

Το Τμήμα Οπτικοακουστικού υλικού, Φωτογραφίας και Μεθοδικοτήτων περιλαμβάνει το Εργαστήριο Βίντεο και Εικόνας, το Εργαστήριο Εξέτασης Φωνής & Ήχου και το Γραφείο Μεθοδικοτήτων.

  • Στο Εργαστήριο Βίντεο και Εικόνας, εξετάζονται και βελτιώνονται οπτικά, πειστήρια φωτογραφίας και βιντεοληπτικού υλικού από κλειστά κυκλώματα επιτήρησης, σχετικά με εγκληματικές ενέργειες ενώ με τη βοήθεια αυτόματου συστήματος αναζήτησης φωτογραφιών αναζητά στη συλλογή φωτογραφιών εγκληματιών, προς διαπίστωση των στοιχείων ταυτότητας των εικονιζόμενων δραστών.
  • Στο Εργαστήριο Εξέτασης Φωνής & Ήχου, εξετάζονται ηχητικά πειστήρια με τη βοήθεια συστήματος ανάλυσης ηχητικού σήματος, προκειμένου να βελτιωθούν ακουστικά για την κατανόηση των ομιλιών καθώς και τον προσδιορισμό της ταυτότητας των ομιλητών.
  • Στο Γραφείο Μεθοδικοτήτων, με τη βοήθεια αυτόματου συστήματος επίδειξης φωτογραφιών, επιδεικνύονται φωτογραφίες εγκληματιών σε μάρτυρες και παθόντες εγκληματικών πράξεων προς αναγνώριση και διαπίστωση των στοιχείων ταυτότητας των δραστών.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα