Το Αζερμπαϊτζάν επιχείρησε να προωθήσει τις θέσεις του με τη χρήση διαφημιστικής καμπάνιας σε στάσεις λεωφορείων καθώς επίσης σε λεωφορεία του ΟΑΣΘ.
Η επιχείρηση επιρροής της κοινής γνώμης χρησιμοποίησε τη νόμιμη τουριστική διαφήμιση και “έντυσε” λεωφορείο του ΟΑΣΘ, το οποίο μετέδιδε το μήνυμα ότι η αρμένικη ιστορική πόλη Σουσί (Σούσα στα τουρκικά) είναι… Αζερμπαϊτζάν.
Υπενθυμίζεται ότι το Σούσι το έχουν καταλάβει οι Αζέροι με τον περσινό πόλεμο των 44 ημερών.
Σε ανακοίνωσή της η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα, ευχαρίστησε όλα τα όργανα και προσωπικότητες που συνέβαλαν στην αποτροπή της προκλητικότητας του Αζερμπαϊτζάν στη Θεσσαλονίκη.
“Η Πρεσβεία έχει ενημερωθεί επίσης ότι παρόμοια προπαγανδιστική πρόκληση προκλήθηκε από τις ίδιες δυνάμεις σε μία από τις στάσεις λεωφορείων της ίδιας πόλης, για την άμεση απομάκρυνση της οποίας λαμβάνονται όλα τα μέτρα. Η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αρμενίας καταδικάζει τις φτηνές και χωρίς καμία προοπτική προπαγανδιστικές προκλήσεις των οργανώσεων του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Η επιχείρηση επιρροής από το Αζερμπαϊτζάν
Σύμφωνα με το sputniknews.gr, ο γενικός διευθυντής της διαφημιστικής εταιρείας, ανέφερε ότι δέχτηκαν αίτημα διαφήμισης από έναν φορέα με ελληνικό ΑΦΜ, ο οποίος πράγματι ανήκει στον σύλλογο ελληνοαζερικής φιλίας με την επωνυμία «QALA Association Greek – Azeri Friendship”.
“Εμείς έχουμε το δικαίωμα εκμετάλλευσης των χώρων των λεωφορείων μέσω δημόσιας διαγωνιστικής διαδικασίας. Μας ζήτησε ένα ελληνικό ΑΜΦ, ενός φορέα ο οποίος είναι νόμιμος στη χώρα, να κάνει προβολή σε ένα λεωφορείο για έναν μήνα με ένα εικαστικό το οποίο υποχρεωνόμαστε να ελέγχουμε και το οποίο δεν παρέμπεμπε σε κάποιο πολιτικό ζήτημα. Το δημιουργικό τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο, δεν παραπέμπει σε πολιτικό ζήτημα. Απεδείχθη ότι πίσω από αυτό προέκυπτε μία πολιτική εκμετάλλευση και διαχείριση αυτού του θέματος και την ίδια μέρα που προέκυψε το ζήτημα κατέβηκε η διαφήμιση, γιατί η νομοθεσία δεν επιτρέπει στα λεωφορεία να υπάρχει πολιτική διαφήμιση ή πολιτικής εκμετάλλευσης διαφήμιση” υποστήριξε ο κ. Ζαφειριάδης προσθέτοντας ότι η διαφήμιση ανέβηκε την Τρίτη 23 Νοεμβρίου και κατέβηκε αμέσως μετά την ενημέρωση για το θέμα από τον ΟΑΣΘ.
Το ίδιο μήνυμα εμφανίστηκε και σε διαφημιστικό ταμπλό σε στάση λεωφορείου στον Δήμο Σταυρούπολης:
“Λατσίν, ο δρόμος που οδηγεί στη Σούσα – Αζερμπαϊτζάν”
Οι αφίσες είχαν λογότυπο που έγραφε “Σύλλογος Ελληνοαζερικής Φιλίας QALA”.
Η Αρμενική Νεολαία Ελλάδας κάλυψε την εν λόγω διαφήμιση.
Η Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα σε ανακοίνωσή της στο facebook, στις 26 Νοεμβρίου 2021, ανέφερε: “Καθαρίστηκαν από προκλητικές «διαφημίσεις – αφίσες» οι διαφημιστικές πινακίδες στην Θεσσαλονίκη. Ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους, τις Αρμενικές οργανώσεις και τις Ελληνικές Αρχές που ανταποκρίθηκαν στις δικές μας εκκλήσεις αλλά και των συμπατριωτών μας μέσα σε ελάχιστες ώρες.”