11.5 C
Athens
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024

Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο 2025: Κλήρωση, τιμή και κέρδη πριν λήξει το έτος

Το Πρωτοχρονιάτικο Λαχείο, γνωστό και ως Κρατικό...

Χειμώνας και Ηλεκτρικά Αυτοκίνητα: Η επίδραση του κρύου στην αυτονομία της μπαταρίας

Συμβουλές για ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε χειμερινές συνθήκες:...

Σαν Σήμερα 26 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 26 Δεκεμβρίου....

ΚΚΕ-ΔΣΕ: Με γερμανικά όπλα και δολάρια από την ΕΣΣΔ η ανταρσία 1946-49

ΑρχικήΕλλάδαΚΚΕ-ΔΣΕ: Με γερμανικά όπλα και δολάρια από την ΕΣΣΔ η ανταρσία 1946-49

Αποχαρακτηρισμένα απόρρητα αρχεία ΕΣΣΔ για ΚΚΕ – ΔΣΕ

Η Ρωσία ξεκίνησε τον αποχαρακτηρισμό απόρρητων αρχείων της ΕΣΣΔ το 2006, με περίπου εκατό σελίδες αρχειοθετημένων εγγράφων σχετικά με την ετοιμότητα των Σοβιετικών για τη γερμανική εισβολή στις 22 Ιουνίου 1941 στο Ανατολικό Μέτωπο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ρώσος ιστορικός και συγγραφέας Σεργκέι Ραντσένκο (Sergey Radchenko), δημοσίευσε ορισμένα έγγραφα τα οποία αφορούν στην Ελλάδα για την περίοδο 1946-1949 και συγκεκριμένα:

  • Σε επιστολή των Νίκου Ζαχαριάδη και Μάρκου Βαφειάδη προς το Κ.Κ. της ΕΣΣΔ με ημερομηνία 7 Ιουλίου 1948.
  • Σε αναφορά του Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ προς τον Ιωσήφ Στάλιν για παροχή 60 αντιαρματικών πυροβόλων 37 χιλ. και 100.00$ στον Δ.Σ.Ε.
  • Σε κατάλογο στρατιωτικού εξοπλισμού, γερμανικής κατασκευής, για ενίσχυση του ΔΣΕ.

Η επιστολή Ζαχαριάδη – Βαφειάδη

Στην επιστολή με ημερομηνία 7 Ιουλίου 1948, που συνυπογράφεται από τους Νίκο Ζαχαριάδη και Μάρκο Βαφειάδη γίνεται αναφορά στο ότι η κομμουνιστική Αλβανία αρνείται να συνεχίσει την ενίσχυση του αγώνα του ΔΣΕ.

“Στις 5 Ιούλη το βράδυ οι υπεύθυνοι αλβανοί σύντροφοι ανακοίνωσαν στο σ. Ζαχαριάδη (σσ σ.=σύντροφος) ότι σε συμφωνία μαζί σας αποφάσισαν να σταματήσουν για δθό μήνες, οποιαδήποτε ενίσχυσή τους σε μας, καθώς και κάθε μεταφορά υλικού ή ανθρώπων μέσα από το έδαφός τους για μας.”, αναφέρουν στην επιστολή.

Δύο από τα κυριότερα που ζητούσαν να γίνουν οι Ζαχαριάδης και Βαφειάδης ήταν:

α. Να δοθεί προθεσμία εφαρμογής της αλβανικής απόφασης για 15 ημέρες.
β. Στο διάστημα αυτό ΚΚΕ-ΔΣΕ να παραλάβει όλα τα υλικά που έχουν αποθηκευμένα στην Αλβανία και Γιουγκοσλαβία.

Διαβάστε την επιστολή:

Η αναφορά Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ προς Ιωσήφ Στάλιν

Δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθεί η αίτηση για χορήγηση υποδημάτων και ρούχων λόγω έλλειψης τέτοιων ξένης κατασκευής ώστε να μπορεί να αποποιηθεί οποιαδήποτε μελλοντική ευθύνη.

Εγκρίνεται η αποστολή 100 χιλιάδων δολαρίων στον Ζαχαριάδη μέσω του σ. Σουσλώφ.

Αναλυτικά η αναφορά γράφει:

Ικανοποιούνται οι αιτήσεις Ζαχαριάδη, πλην των δύο παρακάτω:

1.Αντί για 60 ορεινά πυροβόλα που ζήτησε, τα οποία δεν έχουμε, αποστέλλονται ισάριθμα αντιαρματικά πυροβόλα 37 χιλιοστών και οβίδες για αυτά. Σύμφωνα με τον Βασιλέφσκι, τέτοια πυροβόλα είχαν ήδη σταλεί στους Έλληνες και τους ικανοποίησαν.

2.Δεν υπάρχει τρόπος να ικανοποιηθεί το αίτημα για βοήθεια σε υποδήματα και ρουχισμό, λόγω έλλειψης τέτοιων ξένης κατασκευής.

100 χιλιάδες δολάρια θα σταλούν στον Ζαχαριάδη μέσω του σ. Σουσλώφ.

Ο Λαυρέντιεφ έλαβε εντολή να ενημερώσει τον Ζαχαριάδη προφορικά προσωπικά ή μέσω αντιπροσώπου, για όλα όσα του αποστέλλονται.

Κατάλογος στρατιωτικού εξοπλισμού για ΚΚΕ-ΔΣΕ

Εγκεκριμένος από τον Στάλιν κατάλογος στον οποίο καταγράφεται ο στρατιωτικός εξοπλισμός, γερμανικής προέλευσης, που προμήθευσαν οι Σοβιετικοί στους Έλληνες κομμουνιστές το 1947.

Ο εξοπλισμός ήταν γερμανικής προέλευσης προφανώς για να αποποιηθεί οποιαδήποτε σοβιετική ευθύνη. Το ίδιο ίσχυε και για υποδήματα – ρουχισμό που αναφέραμε πριν.

Ο Πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης για το όνομα της Μακεδονίας και την κομμουνιστική ανταρσία 1946-49.

Θυμίζουμε ότι ο Ελληνικός Στρατός χαρακτήριζε τις δυνάμεις αυτές ως ξενοκίνητες κομμουνιστικές δυνάμεις και τον αγώνα που διεξήγαγε αντισυμμοριακό, πόλεμο κατά των συμμοριών, συμμοριτοπόλεμο.

Στις 18 Σεπτεμβρίου 1989, επί κυβερνήσεως συνεργασίας ΝΔ και ΣΥΝ (Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου) και πρωθυπουργίας Τζαννή Τζαννετάκη, ψηφίσθηκε απ’ όλα τα κόμματα της βουλής ο νόμος 1863, που αφορούσε την άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου 1944 – 1949.

Ο όρος συμμοριτοπόλεμος αντικαταστάθηκε από τον όρο “Εμφύλιο Πόλεμο” και ο όρος συμμορίτες από τον όρο “Δημοκρατικό Στρατό“.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα