Τετάρτη 23/10/2024

CVC Capital Partners: Οι επενδύσεις του fund στην Ελλάδα

Οι επενδύσεις του fund CVC Capital Partners στην Ελλάδα.

Η CVC Capital Partners, η οποία ιδρύθηκε το 1981, είναι μία κορυφαία εταιρεία συμβούλων ιδιωτικών κεφαλαίων και επενδύσεων. Στην Ελλάδα η παρουσία του φαντ και οι επενδύσεις του είναι αρκετές.

Το 2017 η CVC επένδυσε στον όμιλο Hellenic Healthcare Group, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος όμιλος παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ο όμιλος διαθέτει επτά νοσοκομεία στην Ελλάδα: Υγεία, Μητέρα, Λητώ, Metropolitan Hospital, Metropolitan General, Creta InterClinic στην Κρήτη, City Hospital στην Καλαμάτα.

Το Δεκέμβριο του 2020 η CVC Capital Partners ανακοίνωσε ότι η CVC Fund VII συμφώνησε να εξαγοράσει τη Vivartia Holdings SA (“Vivartia”). Η Vivartia είναι μια εταιρεία τροφίμων στην Ελλάδα, με ηγετική θέση στην αγορά σε κάθε έναν από τους βασικούς κλάδους: Γαλακτοκομικά [Δέλτα, και θυγατρικής της στη Βουλγαρία, United Milk Corporation – UMC], Κατεψυγμένα τρόφιμα (Μπάρμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη), Υπηρεσίες φαγητού και ψυχαγωγία (Goody’s, Flocafe, Everest και La Pasteria).

Τον Απρίλιο του 2020 η CVC Capital Partners ανακοίνωσε ότι το CVC Fund VII συμφώνησε να επενδύσει στο Skroutz, την κορυφαία πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα.

Το 2021 η CVC επένδυσε στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. (ΔΕΗ). Τον Μάϊο 2024 η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι οι εταιρείες CVC Plc, CVC Management Holdings II Ltd και CVC Capital Partners Fund Holdings II Ltd απέκτησαν έμμεσα, λόγω εταιρικής αναδιοργάνωσης της CVC, ποσοστό 10% των δικαιωμάτων ψήφου της ΔΕΗ.

Τον Απρίλιο του 2022 η CVC Capital Partners Fund VII ανακοίνωσε ότι έχει συνάψει οριστική συμφωνία για την εξαγορά του 90,01% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ).

Η CVC Capital Partners ανακοίνωσε ότι η CVC Fund VII εξαγόρασε από τον τουρκικό Όμιλο Doğuş το σύνολο των δραστηριοτήτων της D-Marin σε Ελλάδα, Κροατία, Μαυροβούνιο, Τουρκία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην Ελλάδα οι μαρίνες της D-Marin είναι: Γουβιά (Κέρκυρα), Λευκάδα και Ζέα (Πειραιάς).

Τον Απρίλιο του 2024 η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την ίδρυση ιδιωτικής ιατρικής σχολής στην Αθήνα από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το CVC Capital Partners. Συγκεκριμένα από την HELLENIC HEALTHCARE HOLDING 3 (CYPRUS) LIMITED που έχει έδρα στην Κύπρο και ανήκει στο δίκτυο CVC και το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας που εδρεύει στην Κύπρο και ελέγχεται από την εταιρία περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία “EDEX Educational Excellence Corporation Ltd”. Η υπό σύσταση εταιρία “University of Nicosia Greece Branch Medical Limited” (ή UNGBM Limited) έχει ως καταστατικό σκοπό την ίδρυση και λειτουργία Ιατρικής Σχολής στην Αθήνα, υπηρεσία η οποία θα παρέχεται στο πλαίσιο του Νόμου 5094/2024 (Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και άλλες διατάξεις), κατόπιν λήψης των απαραίτητων διοικητικών αδειών από τα αρμόδια όργανα. Στον κοινό έλεγχο θα συμμετέχει και η υφιστάμενη εταιρία με την επωνυμία “VANES Limited” η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά κτηματομεσιτικών υπηρεσιών.

Μελλοντικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Όπως αναφέρει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, το fund CVC Capital Partners “αποκτά ισχυρό μειοψηφικό ποσοστό στην εταιρεία digital marketing Cloudevo του Νίκου Ηλιόπουλου και του ιδιοκτήτη του Πρώτου Θέματος Τάσου Καραμήτσου.”

Υπενθυμίζεται ότι, Cloudevo και Πρώτο ΘΕΜΑ έγιναν case study για τη Google λόγω επιτυχημένης διαφημιστικής στρατηγικής. Το Πρώτο ΘΕΜΑ χρησιμοποίησε τις Λύσεις Κοινού του Google Ad Manager για την προβολή σχετικών διαφημίσεων. Cloudevo, Πρώτο ΘΕΜΑ και Google αφιέρωσαν 30 ημέρες για να προσδιορίσουν ποια κοινά είχαν καλή απόδοση και άλλες 30 ημέρες για να τα εμπλουτίσουν. Τα αποτελέσματα ήταν 115% αύξηση στο CTR για τις απευθείας καμπάνιες και 54% αύξηση στα eCPM για το Open Auction.

Η Cloudevo έχει σημαντική θέση στην αγορά των υπηρεσιών προς τους εκδότες του διαδικτύου (digital publishers).

Οι Έλληνες της CVC

Ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα για την παρουσία της εταιρίας με το διεθνές εκτόπισμα στη χώρα μας, είναι ο Άλεξ Φωτακίδης (Alex Fotakidis), ο οποίος είναι Partner στη CVC και Head του γραφείου της CVC στην Ελλάδα. Εντάχθηκε στην CVC το 2006. Στο παρελθόν ήταν πέντε χρόνια στην CIBC World Markets, εργαζόμενος στην ομάδα European Leveraged Finance. Ο Άλεξ Φωτακίδης είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στα Οικονομικά του Περιβάλλοντος και των Φυσικών Πόρων και BSc στα Οικονομικά και τη Γεωγραφία, και τα δύο από το University College του Λονδίνου.

Στην ομάδα είναι επίσης, ο Κωστής Ρόκας (Kostis Rokas), ως Managing Director από το 2021. Πριν από την ένταξή του στο CVC, ήταν στο Ontario Teachers’ Pension Plan, επικεφαλής της ομάδας Alternative Capital Solutions στην EMEA και προηγουμένως είχε θέσεις στις Goldman Sachs, Lazard και McKinsey. Ο Κωστής Ρόκας σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ όπου αποφοίτησε με άριστα και έχει επίσης MBA από το Harvard Business School.

Τέλος, ο Νικόλας Σερέτης (Nikolas Seretis) ως Investment Director από το 2021. Πριν ενταχθεί στην CVC, ήταν στην Goldman Sachs από το 2014. Ο Νικόλας Σερέτης είναι κάτοχος MEng in Engineering Science από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Νομικής από το City, University of London.

Τελευταία Νέα

Ειδικές Δυνάμεις: Σε 1η Μοίρα Καταδρομών μετονομάστηκε η 1η ΜΑΛ

Η 1η ΜΑΛ μετονομάστηκε σε 1η Μοίρα Καταδρομών. Αυτό προκύπτει...

ΣΜΥ: Κλήθηκαν να καταταγούν ως επιλαχόντες 30 άτομα

30 άτομα κλήθηκαν να καταταγούν ως επιλαχόντες στη ΣΜΥ. Αυτό...

WINGS OF EXCELLENCE: Το ντοκιμαντέρ για την Πολεμική Αεροπορία από την Ellopia Films

Το ντοκιμαντέρ WINGS OF EXCELLENCE για την Πολεμική Αεροπορία...

Λάρισα: Έκθεση για το Ταχυδρομικό στη Λέσχη Αξιωματικών

Έκθεση για το Ταχυδρομικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων στη...

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την ανάπτυξη του THAAD στο Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD...
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Τελευταία Νέα

Ειδικές Δυνάμεις: Σε 1η Μοίρα Καταδρομών μετονομάστηκε η 1η ΜΑΛ

Η 1η ΜΑΛ μετονομάστηκε σε 1η Μοίρα Καταδρομών. Αυτό προκύπτει...

ΣΜΥ: Κλήθηκαν να καταταγούν ως επιλαχόντες 30 άτομα

30 άτομα κλήθηκαν να καταταγούν ως επιλαχόντες στη ΣΜΥ. Αυτό...

WINGS OF EXCELLENCE: Το ντοκιμαντέρ για την Πολεμική Αεροπορία από την Ellopia Films

Το ντοκιμαντέρ WINGS OF EXCELLENCE για την Πολεμική Αεροπορία...

Λάρισα: Έκθεση για το Ταχυδρομικό στη Λέσχη Αξιωματικών

Έκθεση για το Ταχυδρομικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων στη...

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την ανάπτυξη του THAAD στο Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD...