12.7 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στρατός Ξηράς: 42 παραιτήσεις ΕΠΟΠ και 6 απολύσεις (ΕΔΥΕΘΑ 13/2025)

42 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν από τον Στρατό Ξηράς. Οι...

Σαν Σήμερα 22 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου....

Black Friday 2024: Πότε είναι και πώς να βρείτε τις καλύτερες προσφορές

ΕλλάδαBlack Friday 2024: Πότε είναι και πώς να βρείτε τις καλύτερες προσφορές

Οδηγός Black Friday 2024: Πώς να επωφεληθείτε από τις εκπτώσεις στην Ελλάδα χωρίς να γίνεται θύματα.

Η Black Friday στην Ελλάδα και τον κόσμο είναι την τελευταία Παρασκευή του μήνα Νοεμβρίου, και φέτος “πέφτει” την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024. Ωστόσο, πολλά καταστήματα αναμένεται να ξεκινήσουν τις προσφορές τους αρκετές ημέρες νωρίτερα, δημιουργώντας μια ευρύτερη περίοδο εκπτώσεων, γνωστή και ως Black Week ενώ κάποια άλλα έχουν και μήνα προσφορών τον Black Month.

Μην ξεχνάτε ότι τρεις ημέρες μετά την Black Friday, στις 2 Δεκεμβρίου, έρχεται η Cyber Monday 2024, προσφέροντας μια ακόμα ευκαιρία για διαδικτυακές αγορές σε μειωμένες τιμές.

Προετοιμασία για αγορές στην Black Friday 2024

Οι καταναλωτές προετοιμάζονται για αυτή την ημέρα των μεγάλων προσφορών, με πολλές αλυσίδες καταστημάτων να ανακοινώνουν ήδη τις Black Friday 2024 προσφορές τους για την προσέλκυση πελατών. Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες προϊόντων περιλαμβάνουν:

  • Ηλεκτρονικά είδη: υπολογιστές, laptops, smartphones, λευκές συσκευές
  • Έπιπλα και είδη σπιτιού
  • Ρούχα και παπούτσια

Οι καταναλωτές καλούνται να είναι προσεκτικοί και να κάνουν έρευνα αγοράς πριν από τις αγορές τους, προκειμένου να εντοπίσουν τις πραγματικές εκπτώσεις και να αποφύγουν τις παγίδες από επιτήδειους.

Μερικές φορές ο ενθουσιασμός μας να βρούμε κάτι εξαιρετικά φθηνό, μας τυφλώνει από την αλήθεια. Αν είναι πάρα πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον δεν είναι αληθινό.

Online αγορές στην Black Friday 2024

Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις κατά την Black Friday 2024 αναμένεται να ξεπεράσουν αυτές των φυσικών καταστημάτων, προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες στους καταναλωτές. Αυτή η περίοδος έντονης δραστηριότητας online αγορών “ενεργοποιεί” τους κυβερνοεγκληματίες αλλά και τους επιτήδειους στο διαδίκτυο.

Στην τελική τιμή αγοράς των προϊόντων συνυπολογίζουμε τυχόν έμμεσα έξοδα (π.χ. κόστος αντικαταβολής, μεταφοράς, ασφάλισης, κ.λπ.), ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα της πραγματικής οικονομικής μας επιβάρυνσης!

Εάν αγοράζουμε διαδικτυακά από τρίτες χώρες (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης), ελέγχουμε εάν τα εισαγόμενα προϊόντα επισείουν έξοδα εκτελωνισμού, τα οποία ενδέχεται να είναι πολλαπλάσια της αρχικής τιμής και να την επιβαρύνουν σημαντικά. Καταστήματα από τη Κίνα συνήθως στέλνουν τα προϊόντα τους σε ευρωπαϊκές αποθήκες και από εκεί έρχονται στην Ελλάδα, οπότε δεν υπάρχει τελωνείο διότι η συναλλαγή “μετατρέπεται” σε ενδοκοινοτική.

Μην ψωνίζετε σε δημόσιο Wi-Fi: Μην κάνετε αγορές από χρησιμοποιώντας δημόσιο δωρεάν Wi-Fi . Μπορεί να ακούγεται ωραίο να κάνετε τις γιορτινές σας αγορές σε ένα τοπικό καφέ, πίνοντας ένα ζεστό καφέ, ωστόσο, οι αγορές στο διαδίκτυο από το φορητό υπολογιστή, το tablet ή το τηλέφωνό σας ενώ είστε συνδεδεμένοι σε δημόσιο Wi-Fi μπορούν να ανοίξουν την πόρτα στους χάκερ.

Οι δημόσιες συνδέσεις Wi-Fi είναι συχνά μη κρυπτογραφημένες και μη ασφαλείς, με αποτέλεσμα να είστε ευάλωτοι σε επίθεση man-in-the-middle (MITM) που θα μπορούσε να επιτρέψει σε έναν απατεώνα να αρπάξει το όνομά σας, τη διεύθυνση, τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας και άλλα προσωπικά στοιχεία. Εάν πρέπει να κάνετε αγορές σε δημόσιο Wi-Fi, χρησιμοποιήστε ένα αξιόπιστο εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN), το οποίο δημιουργεί μια «σήραγγα» που σας επιτρέπει να μεταδίδετε τα κρυπτογραφημένα δεδομένα σας με ασφάλεια.

Προσοχή στις απάτες στα Social Media: Οι απάτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει διαδεδομένες τη Black Friday και την Cyber ​​Monday. Οι χάκερ χρησιμοποιούν πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, το Instagram και το X (Twitter), για να δημοσιεύσουν κακόβουλες αναρτήσεις και να δελεάσουν τους διαδικτυακούς πελάτες να κάνουν κλικ σε phishing συνδέσμους.

Προσοχή στους ψεύτικους ιστότοπους: Ο ψεύτικος κλωνοποιημένος ιστότοπος είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος με τον οποίο οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα εξαπατήσουν τους διαδικτυακούς καταναλωτές ώστε να πέσουν θύματα των απατών τους στη Black Friday και την Cyber ​​Monday. Θα κλωνοποιήσουν ιστότοπους για να εμφανίζονται κοντά σε νόμιμους ιστότοπους.

Η ιστοσελίδα μπορεί να περιέχει συνδέσμους με ορθογραφικά λάθη, οι εικόνες μπορεί να είναι pixilated, το περιεχόμενο συχνά δεν είναι τυπικό και οι λειτουργίες του ιστότοπου μπορεί να μην λειτουργούν σωστά. Πριν κάνετε κλικ σε οποιονδήποτε σύνδεσμο, τοποθετήστε το δείκτη του ποντικιού πάνω από τον σύνδεσμο και βεβαιωθείτε ότι εμφανίζει την πραγματική διεύθυνση URL προορισμού.

Χρησιμοποιήστε ασφαλείς ιστότοπους με e-shop: Πριν ξεκινήσετε τις ηλεκτρονικές αγορές σε οποιονδήποτε ιστότοπο κατά την περίοδο των ευχαριστιών, ελέγξτε εάν ο ιστότοπος είναι ασφαλής. Αναζητήστε το σύμβολο του λουκέτου στη γραμμή διευθύνσεων και βεβαιωθείτε ότι η διεύθυνση URL αρχίζει με ‘https://’ αντί ‘http://’. Το S υποδηλώνει ότι η ιστοσελίδα έχει κρυπτογραφηθεί και ασφαλιστεί με πιστοποιητικό SSL.

Βεβαιωνόμαστε ότι στην ιστοσελίδα του εμπόρου αναγράφονται όλα τα κατά νόμο στοιχεία ταυτότητας (π.χ. η εμπορική επωνυμία του) και επικοινωνίας (πλήρης ταχυδρομική διεύθυνση εγκατάστασης). Για ακόμα μεγαλύτερη εξασφάλιση, αναζητούμε εάν παρέχονται επιπλέον ταυτοποιητικά στοιχεία, όπως αριθμός καταχώρησης στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) και ΑΦΜ. Δείτε τη σελίδα του ΓΕΜΗ εδώ.

Προσοχή στο phishing: Εάν λάβετε έναν σύνδεσμο σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στο messenger ή στα social media, μην κάνετε απλώς κλικ σε αυτόν! Βεβαιωθείτε ότι το μήνυμα προέρχεται όντως από τον υποτιθέμενο αποστολέα, ακόμα κι αν γνωρίζετε τον «αποστολέα» και έχετε συνεργαστεί ξανά μαζί του στο παρελθόν. Εάν κάτι σας φαίνεται περίεργο, μην εισάγετε τα στοιχεία σας και επικοινωνήστε απευθείας με το κατάστημα.

Όταν θα έχουμε πλέον επιλέξει τί θα αγοράσουμε και από πού, προτιμούμε την πληρωμή με αντικαταβολή ή ηλεκτρονικά μέσα, που μας δίνουν την εκ των υστέρων δυνατότητα αμφισβήτησης μιας ηλεκτρονικής συναλλαγής, εάν προκύψει προβληματική. Αποφεύγουμε την τραπεζική κατάθεση, σαν ο διάολος το λιβάνι, εκτός εάν εμπιστευόμαστε απόλυτα το κύρος και την εμπορική φήμη του πωλητή (αν και τότε μπορεί να υπάρξουν προβλήματα).

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα