Αλλαγές στην ασφάλεια αυτοκινήτου για φυσικές καταστροφές (δασική πυρκαγιά, πλημμύρα) από 1 Ιουνίου 2025, με νέα οικονομική επιβάρυνση. Οι ιδιοκτήτες με αυτοκίνητα σε ακινησία θα πληρώνουν ασφάλεια αυτοκινήτου.
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 198/2024 ο Νόμος 5162 για τα “Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις”.
Οι αλλαγές στην ασφάλεια αυτοκινήτων μόνο μέτρο για την ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών δεν είναι. Ενίσχυση του κέρδους των ασφαλιστικών εταιρειών και του Κράτους από την είσπραξη φόρου ασφαλίστρων.
Ασφάλεια αυτοκινήτου για φυσικές καταστροφές
Το Άρθρο 26 “Ασφάλιση οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών – Προσθήκη άρθρου 5Α και παρ. 2Α στο άρθρο 47 του ν. 5116/2024”, αναφέρει:
“1. Ο κύριος ή κάτοχος αυτοκινήτου οχήματος κατά την έννοια της περ. α) του άρθρου 1 του π.δ. 237/1986 (Α΄ 110), με τόπο συνήθους στάθμευσης στην Ελλάδα, πέραν των υποχρεώσεων ασφάλισης κατά το ανωτέρω προεδρικό διάταγμα, υποχρεούται να καλύπτει με ασφάλιση το όχημά του και έναντι των κινδύνων από δασική πυρκαγιά και από πλημμύρα, με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του οχήματος. Η υποχρέωση ασφάλισης υφίσταται διαρκώς από τη χορήγηση της αδείας και των πινακίδων κυκλοφορίας, χωρίς να εξαρτάται από την εν τοις πράγμασι κίνηση ή λειτουργία του οχήματος.
2. Η υποχρέωση ασφάλισης του παρόντος δεν ισχύει, εάν το όχημα ανήκει κατά κυριότητα στο Δημόσιο ή σε φορέα του δημόσιου τομέα, όπως ορίζεται στην περ. α) της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α’ 143), εξαιρουμένου του υποτομέα Ο.Τ.Α..
3. Οι υπόχρεοι σε ασφάλιση του παρόντος εξαιρούνται από κάθε επιχορήγηση κρατικής αρωγής για τα οχήματα που δεν έχουν ασφαλιστεί σύμφωνα με την παρ. 1.”
“2. Στο άρθρο 47 του ν. 5116/2024, περί εξουσιοδοτικών διατάξεων, προστίθεται παρ. 2Α, ως εξής:
“2Α. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δύναται να εξειδικεύονται το εύρος και οι προϋποθέσεις ασφάλισης, να εισάγονται επιπλέον εξαιρέσεις, να ρυθμίζονται η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την εξαίρεση και να καθορίζεται κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του άρθρου 5Α.”.
Ασφάλεια αυτοκινήτου σε ακινησία
Κρίνεται σκόπιμο να τονιστεί ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείο Οικονομικών αναφερόταν ότι “η υποχρέωση ασφάλισης υφίσταται διαρκώς από τη χορήγηση της αδείας και των πινακίδων κυκλοφορίας, χωρίς να εξαρτάται από την εν τοις πράγμασι κίνηση ή λειτουργία του οχήματος, εκτός αν έχει τηρηθεί η διαδικασία της ακινησίας κατά το άρθρο 22 του ν. 2367/1953 (Α’ 82)“.
Η φράση “εκτός αν έχει τηρηθεί η διαδικασία της ακινησίας κατά το άρθρο 22 του ν. 2367/1953 (Α’ 82)” αφαιρέθηκε και χιλιάδες ιδιοκτήτες που έθεσαν/θέτουν τα αυτοκίνητά του σε ακινησία (κατέθεσαν πινακίδες) για οικονομικούς και άλλους λόγους (πχ θάνατο του ιδιοκτήτη), θα κληθούν να πληρώσουν ασφάλεια.
Στο σημείο αυτό κρίνουμε σκόπιμο να τονίσουμε ότι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) ζητούσε (20/11), “τη διατήρηση της υποχρέωσης ασφάλισης έναντι των κινδύνων από δασική πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα, ακόμη και για οχήματα που έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους και έχουν τεθεί σε διοικητική ακινησία, καθώς τα οχήματα αυτά εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο από τα παραπάνω φυσικά φαινόμενα”.
Και ακούσαμε ξαφνικά το τραγούδι, “για το καλό μου…”
Η αλλαγές στην ασφάλεια αυτοκινήτου θα ισχύσουν από 1 Ιουνίου 2025.
Ακινησία αυτοκινήτου είναι αυτό που λέμε, “παράδοση πινακίδων, άδειας κυκλοφορίας στην Εφορία”, που το αυτοκίνητο αποσυρθεί προσηκόντως από την κυκλοφορία. Ακινησία δεν πρέπει να θεωρείται η στάθμευση επ’ αορίστω.
Πως γίνεται η ακινησία αυτοκινήτου
Τί αναφέρει το άρθρο 22 του ν. 2367/1953 με τίτλο “Δήλωσις ακινησίας“, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα (5/12/24); Αυτά που γνωρίζουν όλοι και όλες.
“1.Εις περίπτωσιν ακινησίας αυτοκινήτου οχήματος εξ οιασδήποτε αιτίας, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος αυτού υποχρεούται όπως προ της ενάρξεως του φορολογικού εξαμήνου από του οποίου το αυτοκίνητον τίθεται εις ακινησίαν, υποβάλη εις τον αρμόδιον Οικον. Έφορον δήλωσιν ακινησίας, εν τη οποία ν’ αναφέρωνται λεπτομερώς οι προκαλέσαντες την ακινησίαν λόγοι και ο τόπος σταθμεύσεως του ακινητούντος οχήματος (πόλις, οδός, αριθμός). Η δήλωσις ακινησίας δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν εάν δεν παραδοθώσιν συγχρόνως η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του αυτοκινήτου. Άμα τη υποβολή δηλώσεως ακινησίας ο Οικονομικός Έφορος προβαίνει εις την κατάλληλον σφράγισιν του εν ακινησία δηλουμένου αυτοκινήτου προς τον σκοπόν της μηχανικής ακινητοποιήσεως αυτού, συντάσσων περί τούτου πρωτόκολλον. Βάσει της δηλώσεως ακινησίας και του κατά τ’ ανωτέρω πρωτοκόλλου σφραγίσεως ο Οικον. Έφορος προβαίνει οίκοθεν εις την έκπτωσιν των τελών του εξαμήνου, δι’ ο δηλούται ότι το αυτοκίνητον θέλει παραμείνει εις ακινησίαν.
1Α.Για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης οχήματα και τις μοτοσυκλέτες, η ακινησία δηλώνεται στη Φορολογική Διοίκηση ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος. Η δήλωση περιλαμβάνει τα ακριβή στοιχεία της πόλης, της οδού και του αριθμού, του σημείου ακινητοποίησης του οχήματος. Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος δεν παραδίδονται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Αμέσως μετά τη δήλωση, ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος έχει υποχρέωση να αφαιρέσει από το όχημα τις πινακίδες αριθμού κυκλοφορίας του και να φυλάσσει το όχημα σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 45 του ν. 2992/2002 (Α΄ 54). Προκειμένου για την έκπτωση των τελών κυκλοφορίας, η ακινησία δηλώνεται πριν την έναρξη του έτους που αφορά και ισχύει μέχρι την ανάκλησή της μέσω αίτησης άρσης ακινησίας. Δήλωση ακινησίας μετά την έναρξη του έτους που αφορά, δεν λαμβάνεται υπόψη για τις ανάγκες έκπτωσης των τελών κυκλοφορίας.
Με κοινή απόφαση του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την υποβολή, τον τύπο της δήλωσης ακινησίας και άρσης αυτής και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας.
[…]
3.Αυτοκίνητο όχημα, για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας, απαγορεύεται να κυκλοφορήσει για οποιαδήποτε αιτία.”