16.1 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στρατός Ξηράς: 42 παραιτήσεις ΕΠΟΠ και 6 απολύσεις (ΕΔΥΕΘΑ 13/2025)

42 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν από τον Στρατό Ξηράς. Οι...

Σαν Σήμερα 22 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου....

Απόβαση στη Νορμανδία: Συμμετοχή του Ναυτικού με τις Κορβέτες ΚΡΙΕΖΗΣ και ΤΟΜΠΑΖΗΣ

ΕλλάδαΑπόβαση στη Νορμανδία: Συμμετοχή του Ναυτικού με τις Κορβέτες ΚΡΙΕΖΗΣ και ΤΟΜΠΑΖΗΣ

Η συμμετοχή του Πολεμικού Ναυτικού στην Απόβαση στη Νορμανδία της Γαλλίας με τις Κορβέτες ΚΡΙΕΖΗΣ και ΤΟΜΠΑΖΗΣ.

Η απόβαση στη Νορμανδία είναι η πιο γνωστή τακτική της Προσποίησης στην νεώτερη στρατιωτική ιστορία.

Οι Γερμανοί πίστευαν ότι η απόβαση των Συμμάχων θα γινόταν στην περιοχή Πα ντε Καλαί όπου υπήρχαν και οι βάσεις εκτοξεύσεως των πυραύλων V1 και V2 με αποτέλεσμα να οχυρώσουν πλήρως την περιοχή εκείνη και να αφήσουν την αμυντική οργάνωση της Νορμανδίας με μειωμένη αποτελεσματικότητα. Οι Σύμμαχοι, δείχνοντας στους Γερμανούς ότι θα επιτεθούν στην περιοχή που προετοιμάστηκαν, την τελευταία στιγμή έκαναν την απόβασή τους στην Νορμανδία.

Στην απόβαση της Νορμανδίας, με κωδική ονομασία Επιχείρηση Ποσειδών, στις 6 Ιουνίου 1944 οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με δύο κορβέτες του τότε Βασιλικού Ναυτικού. Την κορβέτα ΚΡΙΕΖΗΣ F-49 και την κορβέτα ΤΟΜΠΑΖΗΣ F-89.

Οι δύο κορβέτες παρελήφθησαν ως δανεικές από Βρετανικό Ναυτικό τον Νοέμβριο του 1943 στο Ναύσταθμο Τσάταμ της Αγγλίας. Η ΚΡΙΕΖΗΣ επεστράφη το Σεπτέμβριο του 1951 και η ΤΟΜΠΑΖΗΣ το 1959. Κυβερνήτης στην κορβέτα ΚΡΙΕΖΗΣ ήταν ο Πλωτάρχης Δημήτριος Κιοσσές και στην κορβέτα ΤΟΜΠΑΖΗΣ ο Πλωτάρχης Γεώργιος Παναγιωτόπουλος.

Οι Ελληνικές Κορβέτες συμμετείχαν στην αποβατική επιχείρηση με το κωδικό όνομα Overlord (Κυρίαρχος). Στις 5 Ιουνίου 1944 έλαβαν απόρρητο σήμα με το οποίο ενημερώνονταν για την έναρξη της επιχείρησης και ανέλαβαν την συνοδεία της αποβατικής δύναμης των συμμάχων, μέσω θαλάσσιων ναρκοπεδίων, που είχαν δημιουργήσει οι Γερμανοί στα στενά της Μάγχης.

Συγκεκριμένα, οι Κορβέτες ΚΡΙΕΖΗΣ και ΤΟΜΠΑΖΗΣ συνόδευσαν τα πλοία που αποβίβασαν την 50η Βρετανική Μεραρχία στις ακτές της Γαλλίας. Επιπλέον, τα ελληνικά πολεμικά πλοία παρέμειναν στα ανοικτά των ακτών εκτελώντας ναυτικό βομβαρδισμό προς κάλυψη των αποβατικών, καθώς και εγγύς αντιαεροπορική προστασία.

Το απόγευμα της 6ης Ιουνίου και ενώ η μάχη μαίνονταν, γερμανικά αεροσκάφη εκδήλωσαν αεροπορική επίθεση εναντίον των Κορβετών, η οποία αντιμετωπίστηκε από τα αντιαεροπορικά όπλα των πλοίων χωρίς να σημειωθούν απώλειες στις ελληνικές ναυτικές δυνάμεις. Τις επόμενες δύο ημέρες, οι δύο Κορβέτες ανέλαβαν να συνοδεύσουν τα εμπορικά και επιβατικά πλοία, που χρησιμοποιήθηκαν για την απόβαση, πίσω στους Βρετανικούς λιμένες απόπλου.

Η κορβέτα ΚΡΙΕΖΗΣ στη διάρκεια των επιχειρήσεων της απόβασης στη Νορμανδία ενδέχεται να βύθισε εχθρικό υποβρύχιο.

Το πλήρωμα των κορβετών

Οι δύο κορβέτες είχαν επίσης πλήρωμα από το Βασιλικό Ναυτικό -μετέπειτα Πολεμικό Ναυτικό- και έμπειρο προσωπικό του Εμπορικού Ναυτικού.

Οι Αξιωματικοί του ΚΡΙΕΖΗΣ ήταν ο Πλωτάρχης Δημήτριος Κιοσσές, οι Ανθυποπλοίαρχοι Γρηγόριος Παυλάκης, Κλεάνθης Ζερβός, Ιωάννης Λαγωνίκας και Γεώργιος Βαζάκας, ο Σημαιοφόρος Δημήτριος Ματάλας και ο Έφεδρος Σημαιοφόρος Σταύρος Νιάρχος.

Στο ΤΟΜΠΑΖΗΣ ήταν ο Πλωτάρχης Γεώργιος Παναγιωτόπουλος, οι Ανθυποπλοίαρχοι Παναγιώτης Παπαδιαμαντόπουλος, Νικόλαος Καλλιοντζής και Ρωμανός Νικολαΐδης, ο Σημαιοφόρος Θεόδωρος Λυμπεράκης και ο Έφεδρος Σημαιοφόρος Μιχαήλ Μαρής.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα