16.1 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Στρατός Ξηράς: 42 παραιτήσεις ΕΠΟΠ και 6 απολύσεις (ΕΔΥΕΘΑ 13/2025)

42 ΕΠΟΠ παραιτήθηκαν από τον Στρατό Ξηράς. Οι...

Σαν Σήμερα 22 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου....

Θάνος Πλεύρης: Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των θανάτων από κορονοϊό

ΕλλάδαΘάνος Πλεύρης: Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των θανάτων από κορονοϊό

Σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ 100,3 ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των θανάτων από κορονοϊό αναφερόμενος στο σύστημα καταγραφής των θανάτων από κορονοϊό στην Ελλάδα.

Όπως είπε σύμφωνα με το μοντέλο καταγραφής θανάτων covid-19 στην Ελλάδα, εάν ένα άτομο για οποιονδήποτε λόγο βρεθεί στο νοσοκομείο είτε από εγκεφαλικό, είτε από καρδιά και υπάρξει θάνατος με τεστ covid να είναι θετικό τότε καταγράφεται ως θάνατο από κορονοϊό “υπό την έννοια ότι ασχέτως αν έχει πεθάνει από κάποια άλλη αιτία από τη στιγμή που υπήρξε και ο covid είναι μία συνοδός αιτία”.

“Άλλες χώρες, όπως και οι περισσότερες πια της Ευρώπης, έχουν φύγει από τον ορισμό όπως τον έδινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και διαχωρίζουν τους θανάτους εάν έχουν πρόκληση απευθείας από covid-19 ή αν απλά έχουν και covid, άρα πέθαναν από άλλη αιτία και απλά ήταν θετικοί.”, είπε.

Ο Υπουργός Υγείας είπε επίσης ότι το επόμενο διάστημα στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ “θα γίνεται ανάλυση στους θανάτους, πόσοι από αυτούς είναι πραγματικά από covid με αιτία ή ήταν και θετικοί”.

Αναλυτικά η δήλωση του Θάνου Πλέυρη για το σύστημα καταγραφής των θανάτων από κορονοϊό:

«Λοιπόν, αυτό το οποίο συμβαίνει και το έχουμε πει και το έχουμε εξηγήσει, ο βασικός δείκτης είναι το euroMOMO που μετράει την υπερβάλλουσα θνητότητα. Η Eurostat αναφέρεται σε στοιχεία γενικά, το euroMOMO κάνει ανάλυση βάσει των αιτιών θανάτου.

Η χώρα μας έχει το εξής μοντέλο καταγραφής θανάτων covid: Άπαξ και ένα άτομο μολυνθεί με covid, για οποιονδήποτε λόγο αν έχει βρεθεί στο νοσοκομείο, εάν μπει σε μονάδα covid -γιατί μπαίνουν σε μονάδα covid τα περιστατικά τα οποία έρχονται και βγαίνουν θετικά, αντιμετωπίζεται η πάθησή τους είτε είναι εγκεφαλικό, είτε είναι καρδιά, αλλά μπαίνουν σε μονάδα covid-, εάν υπάρξει θάνατος και στο πιστοποιητικό υπάρχει θετικό τεστ covid τον καταγράφουμε ως θάνατο covid υπό την έννοια ότι ασχέτως αν έχει πεθάνει από κάποια άλλη αιτία από τη στιγμή που υπήρξε και ο covid είναι μία συνοδός αιτία.

Άλλες χώρες, όπως και οι περισσότερες πια της Ευρώπης, έχουν φύγει από τον ορισμό όπως τον έδινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και διαχωρίζουν τους θανάτους εάν έχουν πρόκληση απευθείας από covid ή αν απλά έχουν και covid, άρα πέθαναν από άλλη αιτία και απλά ήταν θετικοί.

Εμείς θα παραθέσουμε και αυτά τα στοιχεία, διότι ακριβώς το euroMOMO που δείχνει την υπερβάλλουσα θνητότητα.. τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Και ο ΕΟΔΥ θα παραθέσει και αυτά τα στοιχεία, γιατί εμείς θέλουμε να αναφέρονται συνολικά οι θάνατοι, αλλά το επόμενο διάστημα θα δείτε γίνεται ανάλυση στους θανάτους πόσοι από αυτούς είναι πραγματικά από covid με αιτία ή ήταν και θετικοί, οι επιδόσεις ευρύτερα.

Οι επιδόσεις ευρύτερα, επειδή δεν πρέπει να ωραιοποιούμε πράγματα, συγκρίνονται πάντοτε με τις δυνατότητες που είχε και το κάθε εθνικό σύστημα υγείας. Εάν οι κλίνες ΜΕΘ λόγου χάρη από 550 γίνανε 1200 προφανέστατα καταλαβαίνετε είναι τελείως διαφορετικό από μία χώρα που είχε αυτές τις κλίνες προ πανδημίας.

Το να αναπτύξεις κλίνες αυτομάτως είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν κενά σε διαφορετικές περιοχές, είδαμε διαφορετικά ποσοστά θανάτων σε ΜΕΘ αστικών κέντρων από ΜΕΘ επαρχίας. Και ένα σημαντικό σε αυτό που σας λέω τώρα που συνδεόταν με τα στοιχεία είναι ότι όπως βλέπετε αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πίεση στις κλίνες εντατικής θεραπείας.

Οι θάνατοι λοιπόν αφορούν κυρίως πληθυσμούς οι οποίοι είχαν άλλα προβλήματα, είναι ηλικίες γιατί το ακούω κι αυτό ως επιχείρημα, “δώστε περισσότερα αντιϊικά”, όλοι οι θάνατοι όπως καταγράφονται απευθύνονται σε πληθυσμό που έχει πρόσβαση στα αντιϊικά, δηλαδή μπορούν να κάνουν την αίτηση και την κάνουν την αίτηση και τη λαμβάνουν, αλλά μπορεί να είναι ηλικίες άνω των 90, άνω των 80 με πολλά συνοδά προβλήματα.

Και οφείλω να πω ότι το εθνικό σύστημα υγείας και ολοκληρώνω με αυτό, αν δούμε συγκριτικά χώρες με πολύ πιο ισχυρά συστήματα υγείας που τις κρίσιμες στιγμές ζητούσαν βοήθεια από γειτονικές χώρες, γιατί τις είχαν, εμείς δεν έχουμε και γειτονικές χώρες που μπορούν να μας βοηθήσουν, γιατί είναι σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο το εθνικό σύστημα υγείας από το δικό μας, αντιλαμβάνεστε ότι ανταποκρίθηκε με όλες του τις δυνατότητες».

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα