10.1 C
Athens
Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2025

Chevron & HELLENiQ Energy: Ενδιαφέρον για Έρευνα Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα

Ξεκινά διεθνής διαγωνισμός για έρευνα και εκμετάλλευση...

Γιατί συναντήθηκε ο Αβραμόπουλος με Ερντογάν και Φιντάν;

Η Προεδρία της Τουρκίας δημοσίευσε φωτογραφία από...

Η αλήθεια για τη “στρατιωτική βάση” των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη

ΕλλάδαΗ αλήθεια για τη "στρατιωτική βάση" των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη

Η σύντομη απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη.

Το τελευταίο διάστημα, αρκετά δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ) καταργούν και αποχωρούν από την “στρατιωτική βάση των ΗΠΑ” στην Αλεξανδρούπολη λόγω αλλαγής της πολιτικής των ΗΠΑ στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας ενώ άλλα δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι ασκήθηκαν πιέσεις στις ΗΠΑ από τη Ρωσία και την Τουρκία.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης επιλέχθηκε από τις ΗΠΑ για την αποβίβαση στρατευμάτων και μεταφορά στρατιωτικού υλικού και την εν συνεχεία προώθησή τους στην Κεντρική, Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη. Για αυτό το λόγο, με χρηματοδότηση από το Αμερικανικό Ναυτικό, ανελκύστηκε από τη προκυμαία το ναυάγιο της βυθοκόρου Όλγα, το οποίο αποτελούσε εμπόδιο για την προσέγγιση και ελλιμενισμό μεγάλων πλοίων.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Σταύρο Τζίμα για την έντυπη έκδοση της Καθημερινής (29/2/2020) διέψευσε κατηγορηματικά ότι δεν προβλέπεται η δημιουργία αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στον ευρύτερο χώρο του λιμανιού και, όπως είπε, ούτε και έξω από αυτόν. “Εμείς κάνουμε αυτό που κάνουμε και στους άλλους πελάτες, νοικιάζουμε τις εγκαταστάσεις μας”, τόνισε.

Σύμφωνα με το Νόμο 4932/2022 (ΦΕΚ 95/Α/13-5-2022) “Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής”, οι ΗΠΑ επιτρέπεται να διατηρούν και να λειτουργούν στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες, εντός των εγκαταστάσεων: α. Στρατόπεδο Γεωργούλα στον Βόλο, β. Πεδίο Βολής Λιτοχώρου, γ. Στρατόπεδο Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη και δ. Ναυτική Βάση Σούδας. (σσ στο τέλος του άρθρου οι Νόμοι 1893/1990 και 4932/2022)

Με την Εφαρμοστική Διευθέτηση [Implementing Arrangement (IA)] της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)] η οποία υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ (1/11/2021), προβλέπεται η αμοιβαία ανάπτυξη διαδικασιών για την υλοποίηση κατασκευών, βελτιώσεων, αναπτυξιακών έργων, συντήρησης και λειτουργίας των υποδομών που διατίθενται προς χρήση στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι δεν υπάρχει “αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη” υπό την έννοια μιας μόνιμης στρατιωτικής εγκατάστασης που ελέγχεται από τις ΗΠΑ. Το προσωπικό Διοικητικής Μέριμνας (logistics) – του Military Sealift Command (MSC) -που έχει ως αποστολή τις επιχειρήσεις μεταφοράς στρατιωτικού υλικού των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων προς και από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης διαμένει στο Στρατόπεδο Γιαννούλη.

Στο εν λόγω Στρατόπεδο υπάρχει προσωπικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ενώ διαμένει και προσωπικό του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο υποστήριξης από την Ελλάδα η οποία είναι Κράτος Υποδοχής (Host Nation Support).

Μειώσεις δαπανών στο Πεντάγωνο

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έλαβε εντολή από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να ελέγξει και να μειώσει τις δαπάνες του ώστε να χρηματοδοτηθούν οι προτεραιότητες που έθεσε ο Τραμπ.

“Το ΥΠΑΜ θα αναπτύξει έναν κατάλογο πιθανών αντισταθμίσεων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση αυτών των προτεραιοτήτων (του Τραμπ), καθώς και για να εστιάσει εκ νέου το Υπουργείο στην βασική του αποστολή της αποτροπής και της νίκης πολέμων δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Robert G. Salesses (19/2/25).

“Οι αντισταθμίσεις στοχεύουν στο 8% του προϋπολογισμού της κυβέρνησης Μπάιντεν για το FY26, συνολικού ύψους περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία στη συνέχεια θα δαπανηθούν σε προγράμματα ευθυγραμμισμένα με τις προτεραιότητες του Προέδρου Τραμπ”, πρόσθεσε.

Η παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη συνεχίζεται σήμερα, βάσει της συμφωνίας με την Ελλάδα, χωρίς να υφίσταται μόνιμη στρατιωτική βάση.

Γιατί Ενοχλείται η Τουρκία από την Αλεξανδρούπολη

Η Τουρκία δεν ανησυχεί μόνο για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία και τη διέλευση νατοϊκών πλοίων από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και για τη συνολική αναβάθμιση της περιοχής. Το λιμάνι έχει εξελιχθεί σε κρίσιμο κόμβο για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Ευρώπη (και την Ουκρανία), γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την Άγκυρα (και τη Μόσχα).

Ωστόσο, η τουρκική ενόχληση δεν περιορίζεται στο στρατιωτικό σκέλος. Η ανάπτυξη του λιμένα και των υποδομών του δημιουργεί μια εναλλακτική διαδρομή μεταφορών που παρακάμπτει τα Στενά των Δαρδανελλίων. Αυτό σημαίνει ότι τόσο οι εμπορικές όσο και οι στρατιωτικές μεταφορές μπορούν να πραγματοποιούνται μέσω της Αλεξανδρούπολης προς τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, μειώνοντας τη στρατηγική σημασία των Στενών που ελέγχει η Τουρκία.

Η γεωπολιτική αυτή αλλαγή ενίσχυσε τη θέση της Ελλάδας ενώ δημιουργεί νέες ισορροπίες που δεν ευνοούν τα τουρκικά συμφέροντα.


Ανάδειξη πληροφοριών που δεν έχουν επεξεργασθεί/αξιολογηθεί επαρκώς, ηθελημένα (στα πλαίσια πληροφοριακής επιχείρησης) ή άθελα (έλλειψη γνώσης/στοιχείων) αποπροσανατολίζουν την έρευνα ή το τελικό αποτέλεσμα. Στην επεξεργασία των πληροφοριών εάν εισέλθει ο υποκειμενικός παράγοντας του αναλυτή τότε οδηγείται 100% σε λάθος αποτέλεσμα.

Η διάδοση ανακριβών πληροφοριών και fake news εξυπηρετούν συγκεκριμένες ατζέντες και εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πληροφοριακού πολέμου που επιδιώκει να διαμορφώσει την κοινή γνώμη και να εξυπηρετήσει ιδία ή/και ξένα συμφέροντα.


Νόμος 4932/2022 (ΦΕΚ 95/Α/13-5-2022) “Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής”

Νόμος 1893/1990 (ΦΕΚ 106/Α/16-8-1990) “Κύρωση Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής μετά του Παραρτήματος και των δύο επιστολών αυτής…”

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα