Άγιο Όρος: η γεωπολιτική του σημασία, οι εσωτερικές του διαμάχες και τα νέα μέτρα για τον τουρισμό.
Το Άγιον Όρος, πέρα από τη θρησκευτική, πνευματική και πολιτιστική του αξία, διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στη γεωπολιτική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.
Η μοναστική κοινότητα, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Ορθοδοξίας, βρίσκεται στο επίκεντρο γεωπολιτικών ανταγωνισμών, με επιδιώξεις ξένων παραγόντων να επηρεάσουν τη λειτουργία της.
“Υπάρχει μία προσπάθεια από το ρωσικό παράγοντα επηρεασμού της λειτουργίας του Αγίου Όρους”, δήλωσε ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Αλκιβιάδης Στεφανής στην εκπομπή Prime Time του ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Χρήστο Νικολαΐδη.
“Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει γίνει αντιληπτό και είναι κάτι το οποίο ελέγχεται αυτή τη στιγμή”, πρόσθεσε. Ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ και πρώην ΥΦΕΘΑ, επισήμανε ότι το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον που εκτείνεται από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία, την Συρία, την Μέση Ανατολή, την Υεμένη, δημιουργεί ένα τόξο απίστευτης αστάθειας και οι ελληνικές αρχές δεν πρέπει να επιτρέψουν να εισέλθει μέσα στο Άγιο Όρος αυτή η αβεβαιότητα και αστάθεια και να φέρει τους μοναχούς ή τους επισκέπτες σε έναν ανταγωνισμό γεωπολιτικό ή επηρεασμού ή δύναμης.
Το Ζήτημα της Μονής Εσφιγμένου
Ένα ακόμα σοβαρό ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η πολιτική διοίκηση του Αγίου Όρους είναι αυτό της Μονής Εσφιγμένου.
Η κοινότητα των μοναχών που αρνείται να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου βρίσκεται εδώ και χρόνια σε σύγκρουση με τις υπόλοιπες αγιορείτικες αρχές. Οι μοναχοί της μονής χαρακτηρίζονται πλέον ως καταληψίες, γεγονός που επιτείνει την ένταση.
Η ανάγκη για ηρεμία και συνεννόηση είναι επιτακτική, καθώς το Άγιον Όρος δεν μπορεί να αντέξει ακρότητες και αντιπαλότητες που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του.
Νέα Μέτρα Περιορισμού του Τουρισμού στο Άγιο Όρος
Ένα ακόμα κρίσιμο θέμα που απασχολεί την πολιτική διοίκηση είναι ο υπερτουρισμός.
Από την 1η Ιανουαρίου 2025 έχουν τεθεί σε εφαρμογή νέα μέτρα που στοχεύουν στον έλεγχο του αριθμού των επισκεπτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Άγιον Όρος δέχεται περίπου 200.000 επισκέπτες ετησίως, με τους περισσότερους να είναι Έλληνες προσκυνητές, αλλά και σημαντικό αριθμό ξένων από 104 διαφορετικές χώρες.
Η ιερά κοινότητα αποφάσισε να θεσπίσει ανώτατα όρια επισκεπτών για κάθε μονή, προκειμένου να προστατευθεί ο μοναστικός βίος. Οι μεγάλες Μονές θα μπορούν να δέχονται έως 200 επισκέπτες τον μήνα, ενώ οι μικρότερες θα προσαρμόζουν τον αριθμό αναλόγως των δυνατοτήτων τους. Στόχος είναι η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της μοναστικής ζωής και του προσκυνηματικού τουρισμού.
Δείτε το απόσπασμα παρακάτω και ολόκληρη την εκπομπή στο skai.gr