Δημοσιεύματα για τα AAV-7 υπάρχουν στο διαδίκτυο στα οποία αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αγοράσει τα αμφίβια οχήματα επίθεσης γιατί υπήρξε ένα θανατηφόρο ατύχημα με ένα από αυτά στον Αμερικανικό Στρατό.
Τα δημοσιεύματα ξεκίνησαν μετά την δημοσίευση της επιστολής του Οργανισμού Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια (Defense Security Cooperation Agency) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο με την οποία ενέκρινε την πιθανή πώληση 76 αμφίβιων οχημάτων επίθεσης AAV-7 στην Ελλάδα.
Δεν θα αναφερθούμε σε επιχειρησιακούς λόγους, ούτε εάν χωράνε ή όχι στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, ούτε επίσης εάν αντέχει το βάρος τους ο καταπέλτης. Κοινώς, δεν θα συντάξουμε επιτελική μελέτη. Ο λόγος είναι ότι δεν γνωρίζουμε τα Σχέδια… Θα επικεντρωθούμε στο ατύχημα και στην άποψη ότι είναι ακατάλληλα γιατί ένα πήρε νερά, βυθίστηκε και πνίγηκαν 9 άτομα.
Υπενθυμίζεται ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα για τον Στρατό Ξηράς που αφορά στην προμήθεια 76 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Αμφιβίου Εφόδου AAV-7A1 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην Βουλή.
Το ατύχημα με AAV στις ΗΠΑ
Στις 30 Ιουλίου 2020 ένα αμφίβιο όχημα επίθεσης AAV-7 βυθίστηκε λόγω εισροής υδάτων, στα ανοιχτά του νησιού Σαν Κλεμέντε στην Καλιφόρνια κατά τη διάρκεια αμφίβιας εκπαίδευσης. Από το 15μελές πλήρωμα (3 χειριστές, 12 πεζοναύτες, 1 ναύτης) πνίγηκαν 8 πεζοναύτες και 1 ναύτης.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την έρευνα του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ για τα αίτια του ατυχήματος, το AAV-7 χρειάστηκε περίπου 45 λεπτά για να βυθιστεί ενώ δεν υπήρχαν ειδικά σκάφη ασφαλείας κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εκκένωση του πληρώματος.
Σύμφωνα με την επίσημη έρευνα “η διμοιρία δεν ήταν σωστά εκπαιδευμένη και δεν αξιολογήθηκε (…) και τους ανατέθηκαν AAV σε φρικτή κατάσταση”. Επίσης, στην έρευνα αναφέρεται ότι υπήρξε συνδυασμός “αστοχιών συντήρησης, λόγω αγνόησης των διαδικασιών συντήρησης, μη εκκένωσης του προσωπικού πληρώματος του AAV όταν η κατάσταση απαιτούσε ξεκάθαρα την εκκένωση και ακατάλληλης εκπαίδευσης του επιβιβασμένου προσωπικού στις διαδικασίες ασφαλείας AAV“.
Το νέο αμφίβιο όχημα των Πεζοναυτών
Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ανακοίνωσε στις 15 Δεκεμβρίου 2021 ότι δεν θα χρησιμοποιεί πλέον το αμφίβιο επιθετικό όχημα AAV κατά τις προγραμματισμένες αναπτύξεις ή για εκπαίδευση στο νερό κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
“Το AAV θα συνεχίσει να λειτουργεί στην ξηρά. Το 76% των καθηκόντων του είναι επίγεια. Με αυτόν τον τρόπο, διατηρούμε τη δυνατότητα να ανακαλέσουμε αυτήν την απόφαση εάν παραστεί ανάγκη”, είχε πει ο εκπρόσωπος του Σώματος Πεζοναυτών.
Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ξεκίνησε το πρόγραμμα για το νέο αμφίβιο όχημα μάχης ACV (Amphibious Combat Vehicle) για την αντικατάσταση του αμφίβιου οχήματος επίθεσης AAV (Assault Amphibious Vehicle). Το ACV είναι οχτάτροχο όχημα ενώ το AAV ερπυστριοφόρο.
Η πραγματικότητα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα οι Πεζοναύτες αυτή τη στιγμή επιχειρούν απόβαση με τα λεγόμενα ΑΒΑΚ που σημαίνει αποβατική άκατος. Αυτά είναι σαν αυτά της απόβασης στη Νορμανδία και της “διάσωσης του στρατιώτη Ράιαν”…
Εμείς, θέλουμε η Ελλάδα να αγοράσει το νέο αμφίβιο όχημα μάχης ACV του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Μπορεί; Μάλλον όχι. Όσον αφορά στο ατύχημα με το αμφίβιο όχημα επίθεσης AAV-7 στις ΗΠΑ, με την ίδια “αντικυβερνητική” λογική, καμουφλαρισμένη με “μπόλικο” δήθεν ενδιαφέρον, δεν πρέπει να πετάνε τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 αλλά ούτε και τα F-4 Phantom γιατί υπήρξαν ατυχήματα που είτε οφειλόταν σε λάθος των πιλότων είτε σε αστοχία υλικού ή ελλειπή συντήρηση ή οτιδήποτε άλλο. Δώσαμε και τα “υπερόπλα” BMP…
Αυτά.