Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη διήρκησε περίπου 30 λεπτά της ώρας.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, συναντήθηκε σήμερα 24 Σεπτεμβρίου 2024 με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πριν από την έκτη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν μέσα σε ένα έτος, Ο Τούρκος πρόεδρος κατά την ομιλία του στον ΟΗΕ είχε ζητήσει την αναγνώριση της κατεχόμενης Κύπρου.
Η συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν διήρκησε περίπου 30 λεπτά της ώρας. Σε αυτό το χρονικό διάστημα περιλαμβάνονται οι μεταφράσεις από τα ελληνικά στα τουρκικά και το αντίστροφο. Ο Τούρκος Πρόεδρος αποφεύγει να μιλάει αγγλικά. Οπότε ο διάλογος των δύο ηγετών εκτιμάται ότι είχε διάρκεια 10-15 λεπτών.
Σε αυτό το διάστημα, οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο Μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν να αρχίσουν την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών.
Η Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας έκανε την παρακάτω δήλωση μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Προέδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:
“Ο πρόεδρος μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετέβη στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στην 79η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, υποδέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.
Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν σίγουρα βήματα προς το μέλλον, στον άξονα της καλής γειτονίας και ότι η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών καθώς και η κίνησή τους σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών θα ωφελήσει και τις δύο χώρες.
Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ σε διάφορες περιοχές, ιδίως στη Γάζα, πέρα από αθώους πολίτες, έχουν στόχο και την ειρήνη στην περιοχή, ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στην περιοχή και ότι είναι σημαντικό να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.”