Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη για να δημιουργήσουν ψεύτικες φωνές και να εξαπατήσουν τα θύματα τους.
Καθώς οι εφαρμογές τεχνολογίας γίνονται όλο και πιο εξελιγμένες, οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες για να τις εκμεταλλεύονται για κακόβουλους σκοπούς εξελίσσονται και αυτές.
Η κατανόηση των διαφόρων τρόπων με τους οποίους γίνεται κατάχρηση της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη ισχυρών αμυντικών μηχανισμών και τη διασφάλιση της ακεραιότητας και της αξιοπιστίας.
Φωνές που δημιουργήθηκαν με Τεχνητή Νοημοσύνη
Σας τηλεφωνούν. Ακούγεται μια φωνή πανικού στη γραμμή. Είναι κάποιος συγγενής σας που σας ζητάει επειγόντως χρήματα. Παίρνετε μια βαθιά ανάσα και σκέφτεστε. Έχετε ακούσει για τηλεφωνικές απάτες σε παππούδες και γιαγιάδες. Όμως, ακούγεται ακριβώς όπως αυτός. Και του στέλνετε χρήματα. Αλλά δεν είναι ο συγγενής στο τηλέφωνο. Είναι ένας κυβερνοεγκληματίας που δημιούργησε τη φωνή του.
Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα σύντομο κλιπ της φωνής του, το οποίο μερικές φορές είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο ή αν δεν είναι, μπορεί να συλλεχθεί με ηχογράφηση μιας ανεπιθύμητης κλήσης.
Αν κάνατε ένα βίντεο στο TikTok με τη φωνή σας, αυτό είναι αρκετό. Εάν απαντήσετε σε μια κλήση από έναν άγνωστο αριθμό, αυτό είναι αρκετό. Δεν χρειάζεται να συνομιλήσετε με τον καλούντα, αρκούν τα “ναι, παρακαλώ, ποιος είναι, θα σου γα…” κ.λπ.
Μην εμπιστεύεστε τη φωνή στο τηλεφώνημα
Αν λάβετε μια κλήση από ένα οικείο πρόσωπο και ακούτε περίεργα αιτήματα ή παραξενευτείτε για αυτά που σας λέει, επιβεβαιώστε την ταυτότητά του μέσω διαφορετικού καναλιού επικοινωνίας.
Μα, ο τηλεφωνικός αριθμός του μου είναι γνωστός και τον έχω αποθηκευμένο στο κινητό τηλέφωνο θα πείτε. Υπάρχει τρόπος να παραποιηθεί ο αριθμός του καλούντα. Η μέθοδος είναι γνωστή ως πλαστογράφηση αριθμών τηλεφώνου (Phone Number Spoofing). Όποτε, μην εμπιστεύεστε ό,τι βλέπετε στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου.
Μπορείτε να έρθετε σε επαφή μαζί του μέσω ενός άλλου μέλους της οικογένειας ή των φίλων του/σας.
Εάν απαντήσετε σε μια κλήση από άγνωστο αριθμό, αφήστε τον καλούντα να μιλήσει πρώτα.
Αλτ τις ει! Προχώρει στο σύνθημα, παρασύνθημα
Ένας τρόπος μηδενικής τεχνολογίας για την καταπολέμηση ενός ζητήματος υψηλής τεχνολογίας είναι το σύνθημα-παρασύνθημα που είναι γνωστό σε όσους και όσες υπηρέτησαν/υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Δημιουργήστε κωδικές φράσεις τις οποίες θα χρησιμοποιήσετε σε περίπτωση που επιθυμείτε να επιβεβαιώσετε την ταυτότητα του καλούντα. Ορίζετε δύο φράσεις, οι οποίες είναι εντελώς άσχετες μεταξύ. πχ “είδα τον μαύρο γάτο σήμερα” (σύνθημα) και “άσε, ο γαλατάς πέθανε” (παρασύνθημα). Δέχεστε ένα τηλεφώνημα από κάποιον που επικαλείται ότι είναι ο γιος σας και σας λέει ότι έχει τρακάρει και χρειάζεται άμεσα 500€. Του λέτε το σύνθημα και περιμένετε να ακούσετε το παρασύνθημα. Εάν ακούσετε το οτιδήποτε άλλο, τερματίζετε την κλήση.
Αν δεν θέλετε να θυμάστε φράσεις μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν αριθμό κλειδί. Όποιος δεχθεί μια κλήση και θέλει να επιβεβαιώσει την ταυτότητα του συνομιλητή του, του λέει “προχώρα σε έλεγχο”. Τότε, ο άλλος του λέει τον αριθμό που προκύπτει από την πρόσθεση της ημερομηνίας και του αριθμού κλειδιού. Πχ Την ημέρα της τηλεφωνικής κλήσης ο μήνας έχει 13 και ο αριθμός κλειδί είναι το 9. Ο πρώτος ζητάει έλεγχο και ο δεύτερος πρέπει να του πει 22 (13+9).
Σημαντικό είναι, όταν χρησιμοποιήσετε μία φορά το σύνθημα-παρασύνθημα τότε αυτό να το θεωρήσετε “καμένο” και να δημιουργήσετε ένα άλλο.
Διαβιβάστε περισσότερες κυβερνο-ειδήσεις στην κατηγορία Cyber News.