Η Google προβλέπει αύξηση των ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων κατά της Ουκρανίας καθώς και των μελών του ΝΑΤΟ για το 2023.
Αυτό αναφέρεται σε έκθεση της Google με τίτλο “Ομίχλη του Πολέμου: Πώς η σύγκρουση της Ουκρανίας μεταμόρφωσε το τοπίο απειλών στον κυβερνοχώρο” (Fog of War: How the Ukraine Conflict Transformed the Cyber Threat Landscape).
Στην έκθεση που κυκλοφόρησε στις 16 Φεβρουαρίου 2023 ενόψει της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, η Ομάδα Ανάλυσης Απειλών της Google (TAG: Threat Analysis Group) ανέφερε ότι οι επιτιθέμενοι που υποστηρίζονται από τη Ρωσία αύξησαν τις προσπάθειές τους να χακάρουν Ουκρανούς χρήστες το 2022 κατά 250% σε σύγκριση με το 2020.
Η στόχευση χρηστών στις χώρες του ΝΑΤΟ, την ίδια περίοδο, αυξήθηκε πάνω από 300%.
Η εταιρεία χρησιμοποίησε το 2020 ως βάση, επειδή σημειώθηκε αύξηση των επιθέσεων εν όψει του πολέμου.
Τα ευρήματα της Google
Οι επιτιθέμενοι που υποστηρίζονται από τη ρωσική κυβέρνηση έχουν συμμετάσχει σε μια επιθετική, πολύπλευρη προσπάθεια να αποκτήσουν ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα εν καιρώ πολέμου στον κυβερνοχώρο, συχνά με ανάμεικτα αποτελέσματα.
Η Μόσχα έχει εκμεταλλευτεί όλο το φάσμα των επιχειρήσεων πληροφόρησης (IO: Information Operations) -από τα φανερά υποστηριζόμενα από το κράτος μέσα έως τις κρυφές πλατφόρμες και τους λογαριασμούς- για να διαμορφώσει την αντίληψη του κοινού για τον πόλεμο. Αυτές οι ενέργειες έχουν τρεις στόχους:
- Να υπονομεύσει την ουκρανική κυβέρνηση
- Διάρρηξη της διεθνούς υποστήριξης για την Ουκρανία
- Διατήρηση εσωτερικής υποστήριξης στη Ρωσία για τον πόλεμο
Η εισβολή προκάλεσε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στο οικοσύστημα του κυβερνοεγκλήματος της Ανατολικής Ευρώπης που πιθανότατα θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τόσο στον συντονισμό μεταξύ εγκληματικών ομάδων όσο και στην κλίμακα του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο παγκοσμίως.
Οι προβλέψεις για το 2023
Η Ομάδα Ανάλυσης Απειλών της Google, όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης, αξιολογεί με μεγάλη εμπιστοσύνη ότι οι επιτιθέμενοι που υποστηρίζονται από τη ρωσική κυβέρνηση θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά της Ουκρανίας και των εταίρων του ΝΑΤΟ για την προώθηση ρωσικών στρατηγικών στόχων.
Επίσης, αξιολογεί με μεγάλη σιγουριά ότι η Ρωσία θα αυξήσει τις ανατρεπτικές και καταστροφικές επιθέσεις ως απάντηση στις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης που αλλάζουν θεμελιωδώς την ισορροπία -πραγματική ή αντιληπτή- προς την Ουκρανία (π.χ. απώλειες στρατευμάτων, νέες ξένες δεσμεύσεις για παροχή πολιτικής ή στρατιωτικής υποστήριξης κ.λπ.). Αυτές οι επιθέσεις θα στοχεύουν κυρίως την Ουκρανία, αλλά θα επεκτείνονται όλο και περισσότερο για να συμπεριλάβουν εταίρους του ΝΑΤΟ.
Τέλος, η ομάδα TAG αξιολογεί με μέτρια σιγουριά ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να αυξάνει τον ρυθμό και το εύρος των επιχειρήσεων πληροφόρησης (IO) για την επίτευξη των στόχων που περιγράφονται παραπάνω, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουμε σε καίριες στιγμές όπως η διεθνής χρηματοδότηση, η στρατιωτική βοήθεια, τα εγχώρια δημοψηφίσματα και άλλα. Αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι εάν αυτές οι δραστηριότητες θα επιτύχουν τον επιθυμητό αντίκτυπο ή απλώς θα σκληρύνουν την αντίθεση ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα με την πάροδο του χρόνου.
Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση της Google με τίτλο Fog of War: How the Ukraine Conflict Transformed the Cyber Threat Landscape:
Ο κυβερνοχώρος θα συνεχίσει να διαδραματίζει αναπόσπαστο ρόλο σε κάθε μελλοντική ένοπλη σύγκρουση, συμπληρώνοντας τις παραδοσιακές μορφές πολέμου.