Υπογραφή Σύμβασης ΓΔΑΕΕ-THALES για τις Φρεγάτες ΜΕΚΟ

Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) υπέγραψε την υπ’ αριθμ. 002Β/26 Σύμβαση με την Thales που αφορά στην αναβάθμιση δυνατοτήτων των Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του Πολεμικού Ναυτικού με:

  • Σύστημα Διαχείρισης Μάχης TACTICOS,
  • Ραντάρ NS100 και
  • Σύστημα Ελέγχου Πυρός STIR 1.2 EO Mk2

“Μέσω αυτού του έργου, η Thales θα συνεργαστεί στενά με την ελληνική βιομηχανία προκειμένου να εξοπλίσει τις Φρεγάτες με διεθνώς αναγνωρισμένες λύσεις, όπως το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης Tacticos, το ραντάρ NS100 και τους αισθητήρες ελέγχου πυρός STIR 1.2 EO MK2 -εξασφαλίζοντας τη μέγιστη αποτελεσματικότητα στις αποστολές.”

“Η Thales θα πραγματοποιήσει το Πρόγραμμα Αναβάθμισης Μέσης Ζωής (Mid Life Upgrade) καθώς και την επακόλουθη υποστήριξη και υπηρεσίες σε τοπικό επίπεδο, καθώς η εγχώρια συμμετοχή αποτελούσε ανέκαθεν βασικό μοχλό σε αυτό το πρόγραμμα”, αναφέρει η εταιρεία.

“Μόλις ολοκληρωθεί η αναβάθμιση, το τοπικό κέντρο εξυπηρέτησης (service hub) της Thales θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την εγχώρια βιομηχανία για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού, με σκοπό τη διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας.”

“Το ραντάρ AESA NS100 (AESA: Active Electronic Scanning Array, Ραντάρ Ενεργούς Ηλεκτρονικής Σάρωσης) προσφέρει κορυφαία επίγνωση της κατάστασης (situational awareness) μέσης-μακράς εμβέλειας, καθώς και υποστήριξη οπλικών συστημάτων.”

“Σε συνδυασμό με το STIR 1.2 EO MK2, ένα δοκιμασμένο ραντάρ διπλής συχνότητας με ενσωματωμένο ηλεκτρο-οπτικό σύστημα (που περιλαμβάνει λύσεις λέιζερ και υπερύθρων), τα πλοία εξοπλίζονται για βέλτιστη επίγνωση της κατάστασης και έλεγχο πυρός υψηλής ακρίβειας.”

“Το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης Tacticos αποτελεί το κεντρικό τμήμα διοίκησης, ελέγχου και υποστήριξης λήψης αποφάσεων του συστήματος μάχης των Φρεγατών «Ύδρα». Με την τελευταία έκδοση του Tacticos, το Πολεμικό Ναυτικό θα επωφεληθεί από τη μοναδική και επικεντρωμένη στον χειριστή Διεπαφή Ανθρώπου-Μηχανής (Human-Machine Interface), καθώς και από ένα ευρύ φάσμα δοκιμασμένων δυνατοτήτων, με διάφορες παραλλάξεις του συστήματος να χρησιμοποιούνται από περισσότερα από 25 πολεμικά ναυτικά παγκοσμίως.”

Οι Φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ (κλάσης “Ύδρα”) του Πολεμικού Ναυτικού είναι:

  • ΥΔΡΑ (F 452)
  • ΣΠΕΤΣΑΙ (F 453)
  • ΨΑΡΑ (F 454)
  • ΣΑΛΑΜΙΣ (F 455)