Το ΕΛΚΑΚ προσκαλεί ελληνικές εταιρείες στην ΤΑΜΣ “ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ 2026”

Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) ανοίγει τον πρώτο κύκλο ταχείας διαβούλευσης (Fast Track RFI) για λύσεις σε Μη Επανδρωμένα Συστήματα (UxS) και επίγεια συστήματα αντιμετώπισης drones (C-UAS), με στόχο τη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στην Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων “ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ” τον Ιούνιο του 2026.

Η πρόσκληση αποτελεί το πρώτο βήμα υλοποίησης του Προγραμματικού Ορίζοντα Συμμετοχής του εγχώριου οικοσυστήματος σε στρατιωτικές ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων για το 2026, ο οποίος διαμορφώθηκε από το ΕΛΚΑΚ σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και τα Γενικά Επιτελεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ). Στην πράξη, στόχος είναι να επιταχυνθεί η μετάβαση από την τεχνική διερεύνηση στη δοκιμή και αξιολόγηση σε ρεαλιστικές συνθήκες, μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το ΕΛΚΑΚ αναζητά ώριμες λύσεις υψηλής τεχνολογικής ετοιμότητας, που μπορούν γρήγορα να περάσουν από επίδειξη/δοκιμή πεδίου στο επόμενο στάδιο ωρίμανσης και πιθανής επιχειρησιακής αξιοποίησης. Μέσα από τη διαβούλευση, στόχος είναι να αποτυπωθούν οι “made in Greece” δυνατότητες γύρω από UxS και επίγεια C-UAS και να αξιοποιηθεί αυτή η εικόνα για τη διαμόρφωση σεναρίων που μπορούν να ενσωματωθούν με ασφάλεια στην ΤΑΜΣ.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, κάθε συμμετέχουσα οντότητα καλείται να παρουσιάσει λύση UxS που να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες τεχνικές και επιχειρησιακές απαιτήσεις, ανά κατηγορία συστήματος (UAV ISTAR, Loitering Munition, Kamikaze, USV, UUV).

Αντίστοιχα, για τις επίγειες λύσεις αντιμετώπισης UAS (Counter-UAS),οι απαιτήσεις αφορούν στον εντοπισμό/ταυτοποίηση των στόχων, τη συγχώνευση δεδομένων αισθητήρων, καθώς και την εκτέλεση παρεμβολών (soft-kill) με λύσεις που να αφορούν σε ολοκληρωμένα C-UAS συστήματα ή επιμέρους συστήματα ESM, COMMUNICATION JAMMERS, GNSS JAMMERS,, με δυνατότητα ταχείας ανάπτυξης και αναδίπλωσης στο πεδίο.

Η φάση της διαβούλευσης έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί από 4 έως 9 Μαΐου 2026. Οι δοκιμές στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ “ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ-26” προβλέπεται να διεξαχθούν από 8 έως 12 Ιουνίου 2026.