12.3 C
Athens
Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025

Σαν Σήμερα 13 Απριλίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 13 Απριλίου....

Κυριακή των Βαΐων 2025: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 13 Απριλίου;

13 Απριλίου 2025 γιορτή σήμερα: Ποιοι γιορτάζουν...

ΛΟΤΤΟ 12/4/25: Τυχεροί αριθμοί στην κλήρωση 2613, αποτελέσματα και κέρδη

ΛΟΤΤΟ κλήρωση σήμερα - Πίνακας κερδών, αποτελέσματα...

Δένδιας: Αλλαγές στις Στρατιωτικές Σχολές – Νέο μοντέλο καριέρας για τις Ένοπλες Δυνάμεις

ΕλλάδαΔένδιας: Αλλαγές στις Στρατιωτικές Σχολές - Νέο μοντέλο καριέρας για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Νέο μοντέλο καριέρας στις Ένοπλες Δυνάμεις – Δωρεάν στέγαση, έρευνα στις Στρατιωτικές Σχολές και κίνητρα

Μια συνολική μεταρρύθμιση του μοντέλου καριέρας στις Ένοπλες Δυνάμεις εξήγγειλε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, μιλώντας στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, τονίζοντας ότι “η Ελλάδα χρειάζεται τους καλύτερους” για να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο ΥΕΘΑ Δένδιας τόνισε ότι οι πρόσφατες αυξήσεις στους μισθούς των Στρατιωτικών προήλθαν από εξοικονομήσεις και όχι από νέα φορολογική επιβάρυνση των πολιτών. Η μείωση των Στρατοπέδων εξοικονόμησε 130.316 εργατοώρες σε μηνιαία βάση και οι πόροι από τους “εξορθολογισμούς του προηγούμενου 1,5 χρόνου” μετατράπηκαν σε βελτιώσεις στο μισθολόγιο.

Ο ΥΕΘΑ αναγνώρισε ότι η μείωση της ανεργίας καθιστά πιο ανταγωνιστική την προσέλκυση νέων στελεχών, ιδιαίτερα των πιο ικανών. “Για να έχεις τους καλύτερους, πρέπει να δημιουργήσεις μια καριέρα που να ενδιαφέρει τους καλύτερους, αλλιώς δεν”, σημείωσε.

Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι δρομολογείται νομοσχέδιο που θα μεταμορφώσει τις Στρατιωτικές Σχολές σε σύγχρονους ακαδημαϊκούς φορείς, με δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικών και έρευνας.

Αναλυτικά ο διάλογος:

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ: Λοιπόν, λέτε, ακούω αυτά που λέτε και γεννιούνται συνέχεια ερωτήσεις. Λέτε αλλάζουμε γενιά και επειδή σε λίγο καιρό οι μαθητές θα δώσουν Πανελλήνιες Εξετάσεις και κάποιοι θα επιλέξουν τις Σχολές τις Στρατιωτικές, κάποιοι άλλοι δεν θα τις επιλέξουν. Ωστόσο, υπάρχει, καταρχάς, μια διαρροή προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις, καταλαβαίνω ότι ένα από τα «όπλα» τα οποία χρησιμοποιείτε είναι και η αύξηση η μισθολογική, την οποία φροντίσατε, που προκάλεσε και κάποιες εσωκομματικές αντιδράσεις στη Νέα Δημοκρατία το όλο ζήτημα. Θέλω να ρωτήσω, λοιπόν, εκτός από το μισθολογικό, τι άλλα κίνητρα θα δώσετε, ώστε αυτό το αμυντικό δόγμα που περιγράψατε για τα επόμενα 20 χρόνια, να το υπηρετήσουν νέα παιδιά και όχι μόνο παιδιά που θέλουν να μπουν σε Στρατιωτικές Σχολές, αλλά και άλλες ειδικότητες; Για παράδειγμα, ΙΤ, Μηχανικοί Τεχνολογίας.

ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: …Καταρχήν, τις αυξήσεις, θέλω να πω κάτι για αυτό. Ναι, ξέρω τι έγινε, τώρα το ξέρουμε όλοι τι έγινε. Αυτό, όμως που εγώ θα ήθελα να παρακαλέσω να σημειωθεί, δεν είναι οι αντιδράσεις, είναι το καινούριο πρότυπο πάνω στο οποίο βασίστηκαν αυτές οι αυξήσεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ: Εννοείτε ότι κόψατε κόστη.
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Μάλιστα. Πώς έγιναν αυτές οι αυξήσεις; Αυτές οι αυξήσεις έγιναν από εξοικονόμηση, από περικοπές, από εξορθολογισμούς του προηγούμενου 1,5 χρόνου. Δεν πήγαμε στον Έλληνα φορολογούμενο να του πούμε δώσε μας επιπλέον χρήματα γιατί οι μισθοί των Ενόπλων Δυνάμεων είναι χαμηλοί.

Είπαμε ότι χρειαζόμαστε ένα εξορθολογισμένο προσωπικό με μια συγκεκριμένη πυραμίδα, η οποία δεν θα είναι γεμάτη Στρατηγούς, Ταξιάρχους και Συνταγματάρχες. Και επίσης χρειαζόμαστε λιγότερα στρατόπεδα. Δεν χρειάζεται η Ελλάδα 850 στρατόπεδα. Για να έχετε μία εικόνα μόνο, μόνο από το κλείσιμο στρατοπέδων μηνιαία οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις εξοικονόμησαν 130.316 εργατοώρες. Το νούμερο είναι ασύλληπτο. Αν το φανταστείτε σε κόστος σε μια ιδιωτική επιχείρηση, πόσα χρήματα θα κόστιζε αυτό.

Αυτά λοιπόν εξοικονομήσαμε και με αυτά πήγαμε και μοιράσαμε ένα μέρισμα καλύτερου μισθού στα στελέχη μας. Ακριβώς γιατί υπάρχει ανάγκη για αυτό. Και αυτό μπορεί να συνεχιστεί. Υπάρχει έδαφος και νέου κύκλου εξοικονομήσεων, απλώς απαιτείται χρόνος.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ: Βγάλαμε την είδηση. Προτροπή στους Υπουργούς, εξοικονομήστε κονδύλια.
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι. Αυτή η δουλειά δεν είναι δική μου. Είναι του Πρωθυπουργού. Εγώ όμως είμαι ευγνώμων στον Πρωθυπουργό διότι ο Πρωθυπουργός απεδέχθη τη βασική αρχή: Ό,τι εξοικονομώ, χωρίς να βλάψω το επίπεδο της εθνικής μας άμυνας, μην σας πω βελτιώνοντάς το, να μου επιτραπεί να το μοιράσω ως μισθό, ως αύξηση μισθού στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν αυτήν την άμυνα.

Πάμε τώρα στη μεγάλη πρόκληση που έχουμε. Η μεγάλη πρόκληση είναι και συνέπεια μιας επιτυχίας της Κυβέρνησης. Ποια είναι η επιτυχία αυτή; Έχει μειωθεί πάρα πολύ η ανεργία. Είπαν πολλοί στη Βουλή, μα, το ’15, το ’16 δεν υπήρχε αυτό. Δεν έφευγαν. Μα βέβαια δεν έφευγαν, όταν η ανεργία ήταν στο 30%, δεν υπήρχε λόγος να φύγει κανείς. Δεν είχε πουθενά να πάει.

Τώρα όμως που η ανεργία έχει πέσει, υπάρχουν ευκαιρίες και μάλιστα για τα ικανότερα στελέχη μας. Πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε συνολικά τον τρόπο με τον οποίον προσλαμβάνεται η καριέρα του Έλληνα Αξιωματικού. Γιατί θέλουμε τους καλύτερους. Εγώ είμαι από αυτούς, λυπάμαι που το λέω, το λέω καθαρά πάντα, που πιστεύουν ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπαρκτή απειλή. Δεν είναι στο πλαίσιο του φανταστικού ή στο πλαίσιο της κινδυνολογίας. Για αυτό, λοιπόν, στην άμυνα χρειαζόμαστε τους καλύτερους. Για να έχεις τους καλύτερους, πρέπει να δημιουργήσεις μια καριέρα που να ενδιαφέρει τους καλύτερους, αλλιώς δεν.

Μισθός. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια. Θα κάνουμε και άλλη προσπάθεια. Συνθήκες εργασίας. Πρέπει το περιβάλλον να είναι αυτό που οι Αγγλοσάξονες θα έλεγαν Challenging. Δεν είναι μόνο προσοχή, ανάπαυση, άγημα. Είναι κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον από αυτό. Είναι η συμμετοχή, πρώτον, σε κάτι που κάποιον τον κάνει εθνικά υπερήφανο. Είναι μεγάλο πράγμα να υποστηρίζεις την ανεξαρτησία της Πατρίδας σου. Αν θέλετε της οικογένειάς σου, του σπιτιού σου, της ίδιας της ζωής σου. Αλλά, επίσης, τεχνολογικά χειρίζεσαι ό,τι πιο προηγμένο υπάρχει. Ό,τι είναι on the edge of the technology. Θέλουμε λοιπόν να δείξουμε και για αυτό αλλάζουμε και τον τρόπο που λειτουργούνε εσωτερικά.

Θα υπάρξει νομοθέτημα πάρα πολύ σύντομα για τις Στρατιωτικές Σχολές. Δημιουργούμε δυνατότητα διδακτορικών στις Στρατιωτικές Σχολές. Δημιουργούμε δυνατότητα έρευνας στις Στρατιωτικές Σχολές.

Δεν είναι μόνο το άτομο. Είναι η οικογένεια. Εκεί δημιουργούμε, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε, ελπίζω ότι θα γίνει, το καλύτερο πλαίσιο προστασίας που υπάρχει. Δηλαδή, πρώτον, δωρεάν κατοικία. Όταν μετακινείς έναν Αξιωματικό σε ένα νησί του Αιγαίου, που ξέρουμε το κόστος της στέγης, δεν μπορείς να περιμένεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ: Θέλει όλο το μισθό του για να τον δώσει στο ενοίκιο.
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Ακριβώς. Είναι αν θέλετε υποχρέωση της Πατρίδας να του δώσει ένα κλειδί σε ένα διαμέρισμα, αυτό συμβαίνει σε όλους τους προηγμένους στρατούς στον κόσμο.

Έχουμε λοιπόν ένα οικιστικό πρόγραμμα, φτιάχνουμε 1.000 διαμερίσματα κάθε χρόνο. Επίσης, ένα κομμάτι από αυτά, από περισσεύματα, δηλαδή από εξοικονομήσεις εσωτερικές, μας προικοδότησε ο Πρωθυπουργός με 100 εκατομμύρια για να ξεκινήσουμε, όλο το υπόλοιπο το χρηματοδοτούμε μόνοι μας, από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Δεύτερον, υγεία. Θέλουμε το σύστημα των Στρατιωτικών Νοσοκομείων να είναι το καλύτερο που υπάρχει στη χώρα και να λειτουργήσει κι ως παράδειγμα για το υπόλοιπο Σύστημα Υγείας, και επ’ αυτού υπάρχει νομοθέτημα που είναι ήδη κατατεθειμένο στη Βουλή. Η υπόλοιπη προστασία, παιδιά, βρεφονηπιακοί σταθμοί. Από κει και πέρα τι γίνεται με τους απόστρατους, με τους ηλικιωμένους; Υπηρέτησες την Πατρίδα σου, μετά τι κάνουμε; Ξέρετε ότι το ελληνικό δημόσιο.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΓΓΗΡΙΑΔΗΣ: Και που δεν είναι και ηλικιωμένοι, έτσι; 55 χρονών όταν αποστρατεύεσαι, δεν είσαι ακριβώς ηλικιωμένος, μπορείς να αξιοποιήσεις και την εμπειρία αυτού του ανθρώπου, έτσι;
ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Παρεμπιπτόντως γιατί ελέχθη και αυτό, από τις αποστρατείες τις οποίες ενεργήσαμε δεν υπάρχει ούτε μία που να μην είχε πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα, δεν αφήσαμε έναν άνθρωπο στο δρόμο, να είναι σαφές αυτό.

Όμως, οι άνθρωποι χρειάζονται κέντρα αποκατάστασης, γιατί συμβαίνουν διάφορα στη ζωή. Το ελληνικό Δημόσιο αυτή τη στιγμή δεν έχει ούτε ένα κέντρο αποκατάστασης. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να το παράσχουμε αυτό στα στελέχη μας, κι όχι μόνο στα στελέχη μας, σε ένα κομμάτι και στην κοινωνία. Και το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά τους, αν τα παιδιά τους έχουν ειδικές ανάγκες, θέλουμε να δημιουργήσουμε και δημιουργούμε ειδικές δομές που να μπορούν να στηρίξουν αυτά τα παιδιά και να τους επιτρέψουν να έχουν και μια κανονική ζωή, όταν οι γονείς τους δεν είναι πια.

σσ Όπως και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην πρόσφατη συνέντευξή του στην Καθημερινή, έτσι και ο ΥΕΘΑ δεν αναφέρθηκε σε Υπαξιωματικούς. Ο Δένδιας αναφέρθηκε όμως σε Στελέχη κάτι που δεν έκανε ο Στρατηγός Χούπης.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα