Μια σημαντική διεθνή διάκριση για την ελληνική τεχνογνωσία και καινοτομία σημειώθηκε στον χώρο της άμυνας, καθώς η εταιρεία FEAC Engineering με έδρα την Πάτρα βραβεύτηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (EDA) με το Βραβείο Αμυντικής Καινοτομίας 2024.
Τι είναι το Βραβείο Καινοτομίας του EDA;
Το βραβείο αυτό απονέμεται από το 2018 και έχει στόχο την ενίσχυση και προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών στον αμυντικό τομέα της Ευρώπης.
Οι νικητές λαμβάνουν χρηματοδότηση ύψους 30.000 ευρώ, ενώ αποκτούν πρόσβαση στο δίκτυο εμπειρογνωμόνων του EDA και παρουσιάζουν τη δουλειά τους στις ομάδες τεχνολογίας CapTechs, ενισχύοντας τη δυνατότητα ενσωμάτωσης των λύσεών τους σε ευρύτερες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες άμυνας.
Το βραβείο για το 2024 επικεντρώθηκε σε δύο τομείς: Προστασία Κρίσιμης Θαλάσσιας Υποδομής και Γνωσιακή Αίσθηση για Ενισχυμένη Νοημοσύνη, Επιτήρηση, Απόκτηση Στόχων και Συστήματα Αναγνώρισης (ISTAR).
Η ελληνική καινοτομία που ξεχώρισε
Η FEAC Engineering διακρίθηκε για το σύστημά της PITHIA (ΠΥΘΕΙΑ) που σχεδιάστηκε για τη βελτίωση της παρακολούθησης και της προστασίας της ναυτιλίας υποδομή.
Το σύστημα PITHIA δημιουργεί σε πραγματικό χρόνο, υψηλής πιστότητας ψηφιακά μοντέλα θαλάσσιων περιουσιακών στοιχείων, όπως λιμενικές εγκαταστάσεις, αγωγούς και υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, για προβλέψεις συντήρησης και ανίχνευση απειλών.
Στην άλλη κατηγορία του φετινού διαγωνισμού, “Cognitive Sensing for Enhanced ISTAR Systems”, η γαλλική εταιρεία TRAAK κέρδισε με το σύστημα PIXYS 3D, το οποίο προσφέρει ακριβή πλοήγηση σε σύνθετα πεδία μάχης όπως αστικές και υπόγειες περιοχές, ενισχύοντας τον επιχειρησιακό έλεγχο σε περιβάλλοντα όπου τα παραδοσιακά GPS αποτυγχάνουν.
Η βράβευση της FEAC Engineering είναι ένα ηχηρό μήνυμα για τη δυναμική του ελληνικού τεχνολογικού και επιστημονικού χώρου. Δείχνει πως οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να πρωτοπορούν σε καίριους τομείς όπως η ασφάλεια και η άμυνα, και να συνεισφέρουν ενεργά στον ευρωπαϊκό στρατηγικό σχεδιασμό.
Η εταιρεία FEAC Engineering
Η εταιρεία FEAC Engineering δημιουργήθηκε το 2014 στην Πάτρα από τα αδέλφια Σωτήριο και Χαρίλαο Κόκκινο. Εξειδικεύεται στην τεχνολογία Digital Twin για τη δημιουργία ψηφιακών αντιγράφων φυσικών αντικειμένων, καθώς και σε προσομοιώσεις που βασίζονται σε μηχανική φυσική και τεχνητή νοημοσύνη για προγνωστικές αναλύσεις. Με τεχνογνωσία και κατανόηση των επιστημονικών αρχών, η FEAC παρέχει λύσεις μηχανικής και πληροφορικής, από τον εννοιολογικό σχεδιασμό και την προσομοίωση απόδοσης έως την υλοποίηση.
Η εταιρεία έλαβε το 2024 το ανώτατο βραβείο της σφραγίδας Αριστείας “Seal of Excellence Award” από την Κομισιόν για το πρωτοποριακό λογισμικό PITHIA-CP. Η εταιρεία έφτασε να συνεργάζεται με κολοσσούς της βιομηχανίας όπως η Siemens, αλλά και με ευρωπαϊκούς φορείς και ερευνητικά κέντρα, όπως το CERN, από το οποίο έχει βραβευθεί.