Στην εξάρθρωση κυκλώματος πώλησης παράνομων φαρμακευτικών σκευασμάτων μέσω διαδικτύου προχώρησε η Αστυνομία.
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνίασε υπόθεση προώθησης και παράνομης πώλησης δυνητικά επιβλαβών φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων μέσω διαδικτύου, με τη χρήση παραπλανητικών διαφημίσεων στα social media. Οι δράστες είχαν χρησιμοποιήσει εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για να δημιουργήσουν ψεύτικα βίντεο (deepfake).
Η αστυνομική έρευνα ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία για διαφημιστικά βίντεο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, τα οποία εμφάνιζαν γνωστά πρόσωπα όπως επιστήμονες (κυρίως ιατροί), δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες, να προωθούν τα παράνομα σκευάσματα ως φάρμακα με “θαυματουργές” ιδιότητες.
Τα παραπάνω τέθηκαν υπόψη της αρμόδιας Εισαγγελίας, η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας, προέκυψε ότι τα δέματα που αποστέλλονταν από αλλοδαπές εταιρείες στους υποψηφίους αγοραστές δρομολογούνται στην ελληνική επικράτεια, μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών με έδρα σε περιοχή της Αττικής.
Σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας μεταφορών, εντοπίστηκαν 439 δέματα με περίπου 1.800 σκευάσματα, τα οποία κατασχέθηκαν καθώς δεν είχαν άδεια κυκλοφορίας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), και κρίθηκαν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2024, οι αλλοδαπές εταιρείες διέθεσαν στην Ελλάδα 94.919 παραγγελίες τέτοιων σκευασμάτων. Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, ενώ τα κατασχεθέντα προϊόντα θα εξεταστούν από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων.