Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου της Καθολικής Εκκλησίας, στις 14 Φεβρουαρίου κάθε έτους, αποτελεί πλέον παράδοση που γιορτάζεται με πάθος στην Ελλάδα.
Με την άνθηση των διαδικτυακών γνωριμιών, είτε μέσω σχετικών εφαρμογών dating είτε μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), αυξήθηκαν και οι διαδικτυακές απάτες, ιδιαίτερα οι ρομαντικές απάτες (romance scam).
Με ενημέρωση, προσοχή στα σημάδια απάτης και υιοθέτηση στρατηγικών προστασίας, μπορείτε να απολαύσετε τις διαδικτυακές γνωριμίες χωρίς να πέσετε θύμα του romance scam. Θυμηθείτε ότι η ασφάλεια στον ψηφιακό κόσμο ξεκινά από την προσεκτική διαχείριση των προσωπικών σας δεδομένων και την κριτική σκέψη σε κάθε διαδικτυακή επαφή.
Σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε τι είναι το romance scam, ποιοι είναι οι κίνδυνοι και ποιες στρατηγικές μπορείτε να ακολουθήσετε για να προστατευτείτε τόσο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου όσο και τις υπόλοιπες ημέρες του έτους.
Τι είναι το romance scam;
Το romance scam είναι μια μορφή διαδικτυακής απάτης όπου οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικα προφίλ και χρησιμοποιούν τεχνικές όπως το catfishing και το phishing για να εξαπατήσουν θύματα.
Με συχνές δηλώσεις άμεσης αγάπης και ψεύτικες ιστορίες για γεγονότα έκτακτης ανάγκης, οι απατεώνες επιχειρούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των χρηστών, ζητώντας οικονομική βοήθεια ή προσωπικές πληροφορίες. Λόγω της μοναξιάς και της ανάγκης για συντροφιά, πολλοί άνθρωποι πέφτουν θύματα τέτοιων απάτων.
Το catfishing αναφέρεται στη δημιουργία μιας πλασματικής διαδικτυακής περσόνας ή ψεύτικης ταυτότητας (συνήθως σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης), με σκοπό την εξαπάτηση, συνήθως για να παραπλανηθεί ένα θύμα σε μια διαδικτυακή ρομαντική σχέση ή για να διαπράξει οικονομική απάτη.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC: Federal Trade Commission), το 2022, σχεδόν 70.000 άνθρωποι της ανέφεραν μια ερωτική απάτη και οι απώλειες χρημάτων έφτασαν το ποσό των 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Κίνδυνοι και μέτρα προστασίας
Κάποια από τα βασικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε είναι:
- Ταχεία εκδήλωση συναισθημάτων: Να είστε επιφυλακτικοί όταν κάποιος εκδηλώνει γρήγορα αμέριστη αγάπη ή μιλά για κοινό μέλλον πριν υπάρξει προσωπική συνάντηση.
- Αιτήματα για χρήματα: Μην ανταποκρίνεστε σε αιτήματα για οικονομική βοήθεια, ανεξάρτητα από το πόσο συναισθηματικά διατυπωμένα μπορεί να φαίνονται.
- Στρατιωτικοί σε αποστολή, ναυτικοί σε εμπορικά πλοία. Μεταξύ των πιο χρησιμοποιούμενων από τους απατεώνες επάγγελμα είναι ότι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις, γεγονός που τους επιτρέπει να δικαιολογούν μεγάλες απουσίες στο εξωτερικό. Επιπλέον, αυτό τους δίνει καλές δικαιολογίες για να ζητήσουν χρήματα: να έχουν σύνδεση ιντερνετ για να συνεχίσουν την επαφή ή ακόμα και να αγοράσουν ένα αεροπορικό εισιτήριο για να έρθουν να σας δουν.
- Αποστολή φωτογραφιών. Μην ανταποκρίνεστε σε αιτήματα για αποστολή φωτογραφιών σας. Μια “πικάντικη” φωτογραφία ή οποιαδήποτε συνομιλία βίντεο με πχ σεξουαλική χροιά στην φωνή, θα οδηγήσει άμεσα στον εκβιασμό σας για αποστολή χρημάτων ώστε να μην δημοσιοποιηθούν.
- Ανεπαρκής επαλήθευση ταυτότητας: Πριν δεσμευτείτε συναισθηματικά, ελέγξτε προσεκτικά το προφίλ και πραγματοποιήστε μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνων για να διαπιστώσετε την μοναδικότητα των φωτογραφιών.
Μια γνωστή τακτική των απατεώνων είναι να σας ζητήσουν να συνομιλήσετε σε άλλη διαδικτυακή εφαρμογή, στέλνοντάς σας το link αυτής είτε για βρείτε το προφίλ είτε για να κατεβάσετε σχετική εφαρμογή. Ας το πατήσετε θα οδηγηθείτε σε σελίδα phishing με αποτέλεσμα ο επιτιθέμενος να αποκτήσει πρόσβαση στη συσκευή σας και στις πληροφορίες σας.
Δεν πρέπει να ξεχνάτε να προσέχετε τί δημοσιεύετε στα social media. Οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να σας κατανοήσουν καλύτερα και να σας παγιδεύσουν. Δείτε ένα παράδειγμα εδώ.