Ο Βασίλης Κοκοτσάκης βάλλεται από χρήστες του Χ, οι οποίοι παραποιούν τα λόγια του για τα ηχητικά και το βίντεο της Έκθεσης.
Με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών δεν ασχοληθήκαμε ερευνητικά και ούτε θα το κάνουμε διότι, πρώτον, δεν έχουμε το σύνολο των πρωτογενών στοιχείων/πληροφοριών/εγγράφων, δεύτερον, δεν εμπιστευόμαστε τις πληροφορίες που δημοσιοποιούνται (είδος, χρόνος κ.λπ), τρίτον, παρατηρούμε μια εκμετάλλευση του πόνου των γονέων και της ανησυχίας της κοινωνίας για πολιτικά οφέλη, τέταρτον, το κρατάμε για τον εαυτό μας.
Στο σημείο αυτό, οφείλουμε να πούμε (γράψουμε) ότι, με τα τρένα ταξιδεύουμε 40+ χρόνια αλλά μετά το δυστύχημα επιδιώκουμε να μην το κάνουμε γιατί κλονίστηκε η εμπιστοσύνη μας.
Θέλουμε να σημειώσουμε επίσης, ότι για εμάς ο πρώτος που φταίει είναι ο Σταθμάρχης. Εάν δεν έκανε το μοιραίο λάθος δεν θα είχε γίνει τίποτα. Γράψαμε πρώτος, γιατί σε τέτοια τραγικά συμβάντα πρέπει να “ξεσκονίζονται” τα πάντα μέχρι τον “τελευταίο τροχό της αμάξης” και να αποδίδονται ευθύνες σε οποιοδήποτε του αναλογούν τέτοιες -ακόμα και αν η ποινή είναι η γραπτή επίπληξη. Είτε είναι πολιτικός, είτε εργαζόμενος.
Αφού γνωριστήκαμε, ας προχωρήσουμε… Ο αντικειμενικός σκοπός (ΑΝΣΚ) της ανάρτησης δεν είναι η απόδειξη της κατοχής των κινητών (από τα οποία καταγράφονται οι κλήσεις) από επιβάτες του τρένου, αλλά η παραποίηση λεγομένων και η αναδημοσίευση σχετικού άρθρου από Υπουργό της Κυβέρνησης.
Ο τεχνικός σύμβουλος των συγγενών θυμάτων κατά το σιδηροδρομικό δυστύχημα πλησίον των Τεμπών, Βασίλης Κοκοτσάκης χρησιμοποίησε συνομιλίες που καταγράφηκαν από το 112 μετά από αυτοματοποιημένες κλήσεις κινητών τηλεφώνων iPhone και τις “τοποθέτησε” πάνω σε βιντεοληπτικό υλικό από κάμερα που κατέγραψε τη σύγκρουση της εμπορικής αμαξοστοιχίας με το Intercity.
Τέτοιου είδους επεξεργασία είναι αποδεκτή και συμβάλλει στην έρευνα καθώς μπορεί να αποκαλύψει επιπλέον στοιχεία στη χρονική αλληλουχία γεγονότων και επιπλέον να αποδείξει μέχρι πρότινος ενδείξεις.
Ο Βασίλης Κοκοτσάκης μιλώντας στην εκπομπή ΚΟΝΤΡΑ 24 του τηλεοπτικού σταθμού Kontra Channel στις 18 Ιανουαρίου 2025, είπε επί λέξει:
“Να εξηγήσω λίγο στους θεατές σας τι ακριβώς κάναμε. Πήραμε δύο πραγματικά γεγονότα, το βίντεο της σύγκρουσης όπως το βλέπουμε τώρα και προσπαθήσαμε να βάλλουμε, να τοποθετήσουμε το πραγματικό ηχητικό ντοκουμέντο, από τα δύο, δύο τον αριθμό τηλέφωνα που ενεργοποίησαν την εφαρμογή ανίχνευσης σύγκρουσης ανεξάρτητα από τη θέληση του ιδιοκτήτη τους, που δεν είχε καμία σχέση με αυτούς που ακούμε, ήταν άλλων ανθρώπων”.
Για να το κάνουμε πιο απλό, και να καταλάβετε καλύτερα την παραποίηση των λεγομένων του Βασίλη Κοκοτσάκη (επιλέγουμε συνειδητά να μην γράψουμε fake news): πήραμε τα αρχεία καταγραφής της αυτοματοποιημένης κλήσης δύο iPhone στο 112 και τα τοποθετήσαμε χρονικά στο βίντεο. Οι φωνές που ακούγονται είναι μέσα από το τρένο αλλά δεν είναι των κατόχων των κινητών.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Την δήλωση του Βασίλη Κοκοτσάκη στο Kontra Channel, λογαριασμοί στο X την ερμηνεύουν ως “πήραμε 2 πραγματικά γεγονότα, το βίντεο της σύγκρουσης και βάλαμε τα ηχητικά απ’ τα τηλέφωνα δύο άλλων ανθρώπων, που δεν έχουν σχέση με το δυστύχημα στα Τέμπη, χωρίς την θέληση τους”.
Γνωστός ειδησεογραφικός ιστότοπος δημοσίευσε άρθρο με τίτλο “Πραγματογνώμονας: Πάρθηκαν ηχητικά άλλων ανθρώπων και συνδυάστηκαν με το βίντεο της σύγκρουσης“. Ο εν λόγω ιστότοπος, ενώ παραθέτει τη δήλωση του πραγματογνώμονα, παραθέτει στη συνέχεια την “Χ-ερμηνεία” και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, (σσ bold δικά μας) “επί της ουσίας, ο ιδιώτης πραγματογνώμονας παραδέχεται ότι το περιβόητο ηχητικό ντοκουμέντο, που εδώ και ημέρες προβάλλεται στα ελληνικά ΜΜΕ αλλά και στο Διαδίκτυο, είναι προϊόν μοντάζ. Συνεπώς, το συγκεκριμένο βίντεο δεν αποτυπώνει τη στιγμή του δυστυχήματος των Τεμπών, αλλά είναι μια προσομοίωση που προέκυψε από «συρραφή» ηχητικών από άλλα δυστυχήματα, με το βίντεο της σύγκρουσης.“
Την εν λόγω ανάρτηση την αναδημοσίευσε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τον οποίο ρωτήσαμε: “κε Υπουργέ έχετε αποδείξει ότι γνωρίζετε το διαδίκτυο και την ελληνική γλώσσα σε άριστο βαθμό. Οι Εκθέσεις είναι διαθέσιμες. Το άρθρο το διαβάσατε; Συμφωνείτε με το συμπέρασμα που προέκυψε από την “ερμηνεία” και όχι την κατά λέξη δήλωση; Γνωρίζετε κάτι άλλο;” και παραθέσαμε τις παρακάτω δύο εικόνες.
Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ο Υπουργός αναδημοσίευσε το εν λόγω ανακριβές άρθρο.
Άλλο site έγραψε, στο ίδιο “πνεύμα”: “όπως αναφέρει ο πραγματογνώμονας, ο συνδυασμός του βίντεο με τα ηχητικά, που ξεχωριστά αποτελούν πραγματικά γεγονότα, δημιουργεί στον θεατή την ψευδαίσθηση του αληθινού περιστατικού”, και προθέτει αφού έχει παραθέσει αναρτήσεις από το X, “σύμφωνα με την εξήγηση του κ. Κοκοτσάκη, τα παραπάνω ηχητικά αποτελούν απόσπασμα από άλλα δυστυχήματα και δεν έχουν σχέση με το τραγικό συμβάν στα Τέμπη“.
Ο Βασίλης Κοκοτσάκης στις Εκθέσεις που έχει συντάξει, και οι οποίες είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, στο τέλος αυτών υπογράφει. Αυτό σημαίνει ότι είναι υπεύθυνος και υπόλογος για τα γραφόμενα του.
Θα αντιγράψουμε από την 29η Οκτωβρίου 2024, ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗΣ ΗΧΗΤΙΚΩΝ, η οποία έχει Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου από το gov.gr. (το δεύτερο που γράψαμε στην αρχή):
“Τα αρχεία αυτά είναι τηλεφωνικές κλήσεις από κινητά τηλέφωνα IPHONE προς το 112 και επιλέγηκαν (από την δικογραφία) από πολλά όμοια, ιδίως γιατί είναι το κρίσιμο χρονικό διάστημα μετά την σύγκρουση των τρένων που προσδιορίστηκε περίπου την 23.18.17-23.19 ώρα της 28/2/2023, στην θέση Ευαγγελισμός Λάρισας. Το ηχητικό αυτό υλικό προέρχεται από την αλληλογραφία μεταξύ του κ. Ανακριτού και ΕΣΚΕΔΙΚ (σσ Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων) και προέρχονται από πληροφοριακό σύστημα της μονάδας έκτακτης ανάγκης 112 και αφορά τα σχετικά αρχεία προερχόμενα από το δυστύχημα στα Τέμπη την 28/2/2023.”
“Η πρώτη συσκευή χρονικά που ενεργοποιήθηκε (σχεδόν ταυτόχρονα) ήταν η 1671183.2023-02-23-23.19.55 “428” priagents157_112GSCP22_16 και ο αριθμός καλούντος ήταν:69ΧΧΧΧΧ93 (σσ αναφέρεται ο πλήρης αριθμός στην Έκθεση) και ακολούθησε η 11671184.2023-02-23-23.19.55 “991” priagentsS200_112GPSP22_16, με αριθμό καλούντος 69ΧΧΧΧΧ87 (σσ ομοίως).”
“Από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν έχουμε εξακριβώσει τους κατόχους των τηλεφωνικών αυτών συνδέσεων, είναι όμως εύκολη διαδικασία εντοπισμού τους για τις ανακριτικές αρχές.”
Ολόκληρη η Έκθεση Κοκοτσάκη για τα ηχητικά παρακάτω:
Την αδικία δεν την αντέχουμε…
Εάν φτάσατε μέχρι εδώ μπορείτε να διαβάστε για τον Κύκλο Πληροφορίας και των Κύκλο Πληροφοριών. Αν όχι, γιατί θέλετε να μείνετε στο θέμα, δείτε τον χάρτη με τις συντεταγμένες που μεταδίδουν τα κινητά τηλέφωνα.