Ένας 15χρονος κατηγορείται για προσβολή συμβόλου εθνικής αξίας μετά από περιστατικό στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης, όπου έφτυνε το άγαλμα του Ήρωα Αντώνη Κατσαντώνη και έβριζε.
Ο ανήλικος με όνομα χρήστη (nickname) στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) _.mpotis_.987 και _.mpotis._ ανήρτησε βίντεο (18/1) με τις βέβηλες πράξεις του, το οποίο έγινε άμεσα viral λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε.
Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Κορδελιού – Εύοσμου με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Θεσσαλονίκης εντόπισαν και συνέλαβαν τον 15χρονο στον Δενδροπόταμο, μία ημέρα μετά την ανάρτηση του βίντεο (πρωί 19/1).
Ο ανδριάντας του Αντώνη Κατσαντώνη, έργο του γλύπτη Γιώργου Κικώτη, βρίσκεται εντός του πάρκου Αγίου Ανδρέα (ΘΕΠΑΝ: Θεματικό Ευρυζωνικό Πάρκο Νεολαίας) στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης (συντεταγμένες 40°40’14.9″N 22°53’56.4″E).
Για τον ανήλικο, ο οποίος σε σχόλια στα ΜΚΔ δηλώνει “Έλληνας τσιγγάνος”, σχηματίστηκε δικογραφία για προσβολή συμβόλων ή τόπων ιδιαίτερης εθνικής ή θρησκευτικής αξίας. Σημειώνεται ότι ο 15χρονος είχε αναρτήσεις στα ΜΚΔ με αλβανικές σημαίες. Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε άρχισε τα γνωστά… συγνώμη κ.λπ.
“Δυο γύφτοι τον εστρώσανε δεμένονε στ’ αμόνι κι αρχίσανε με το σφυρί να τονε πελεκάνε. Σκλήθρες πετάν τα κόκαλα, σκορπάνε τα μελούδια, νεύρα, κομμένα κρέατα σέρνονται σαν ξεσκλίδια και κειος τηράει τον ουρανό και γλυκοτραγουδάει: Χτυπάτε, πελεκάτε με, σκυλιά, τον Κατσαντώνη δεν τον τρομάζει Αλήπασας, φωτιά, σφυρί κι αμόνι“, έγραψε ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης για το μαρτυρικό τέλος του Ήρωα της προεπαναστατικής περιόδου.
Αντώνης Κατσαντώνης: Το Λιοντάρι της Κλεφτουριάς
Ο Αντώνης Μακρυγιάννης, γνωστός ως Αντώνης Κατσαντώνης, γεννήθηκε γύρω στο 1775 στο χωριό Μάραθος των Αγράφων. Ήταν γιος του Ιωάννη Μακρυγιάννη, αρχιτσέλιγκα, και της Αρετής, και είχε τέσσερα αδέλφια. Το προσωνύμιο του (παρατσούκλι), “Κατσαντώνης”, προέρχεται από την παράκληση της μητέρας του να μην βγει στα βουνά και ξεκινήσει τον Αγώνα (“Κάτσε Αντώνη, μην πας”).
Η δράση του Κατσαντώνη εντάσσεται στην περίοδο της τουρκοκρατίας, όπου έγινε γνωστός ως Καπετάνιος των Κλεφτών. Το 1803 ξεκίνησε τον Αγώνα και πολέμησε εναντίον των δυνάμεων του Αλή Πασά σημειώνοντας πολλές νίκες, όπως η επικράτησή του στη μάχη του Κεράσοβου και η νίκη του κατά του Ιλιάσμπεη και των Αλβανών του.
Το 1806 ο Κατσαντώνης βρέθηκε στα Επτάνησα και συγκεκριμένα στην Λευκάδα, βοηθώντας τον Ιωάννη Καποδίστρια στην αναχαίτιση της απόβασης των Γάλλων στο νησί. Το 1807, αναγνωρίστηκε ως Γενικός Αρχηγός των Κλεφτών στη Δυτική Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης των Κλεφταρματολών στη Λευκάδα, όπου συμμετείχαν σημαντικοί οπλαρχηγοί κατόπιν πρόσκληση του Ιωάννη Καποδίστρια.
Η δράση του Κατσαντώνη συνεχίστηκε μέχρι το 1807-1808 όταν και αποσύρθηκε προσβεβλημένος από ευλογιά που τον βασάνιζε από την παιδική του ηλικία. Κρυβόταν στα Άγραφα και αιχμαλωτίστηκε από τον Αλή Πασά κατόπιν προδοσίας. Βασανίστηκε και δολοφονήθηκε στα Ιωάννινα στις 28 Σεπτεμβρίου 1808.
Ο Μάρκος Μπότσαρης στη μάχη του Κεφαλόβρυσου Καρπενησίου (1823), εκδικήθηκε για την σύλληψη του Κατσαντώνη σκοτώνοντας ο ίδιος τον Τουρκαλβανό Άγο Βαστάρη ο οποίος είχε συλλάβει τον Αντώνη Κατσαντώνη.
Αυτού του Εθνομάρτυρα το άγαλμα τόλμησε να φτύσει ο 15χρονος στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης. Ο 15χρονος θα κληθεί σε 3-4 χρόνια να υπηρετήσει στον Ελληνικό Στρατό και να υπερασπιστεί την Πατρίδα…