6.9 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Σαν Σήμερα 15 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 15 Ιανουαρίου....

ΕΛΑΜ: Αόρατος ο λογαριασμός στο X από την Ελλάδα

Η πλατφόρμα X (πρώην Twitter) έχει μπλοκάρει...

Σαουδική Αραβία: Στρατηγική σύμπραξη με την Ελλάδα προς ευρύτερους ορίζοντες συνεργασίας

ΔιεθνήΣαουδική Αραβία: Στρατηγική σύμπραξη με την Ελλάδα προς ευρύτερους ορίζοντες συνεργασίας

Βασίλειο και Ελλάδα…μια στρατηγική σύμπραξη προς ευρύτερους ορίζοντες συνεργασίας, είναι ο κύριος τίτλος της είδησης.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας, που μεταφέρει επακριβώς τη γνώμη του Βασιλιά και του Πρίγκιπα Διάδοχου, γράφει για τη σημερινή συνάντηση κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στις σχέσεις Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας:

“Οι σχέσεις μεταξύ του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας «Ελλάδα» αποτελούν ένα πρότυπο γόνιμη και βιώσιμης συνεργασίας, που βασίζεται στα θεμέλια του αμοιβαίου σεβασμού και του κοινού ανθρώπινες αξίες.

Με την πάροδο των ετών, οι σχέσεις αυτές έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη ανάπτυξη σε διάφορους τομείς, γεγονός που επιβεβαιώνει την επιθυμία των δύο χωρών να ενισχύσουν τον πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό και πολλούς άλλους τομείς, τους ανθρώπους τους και με τρόπο που συμβάλλει στην επίτευξη των κοινών τους συμφερόντων στην περιφερειακή και διεθνή σκηνή.

Οι σχέσεις Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας σημείωσαν ανάπτυξη στις διμερείς σχέσεις, ενισχύθηκαν από την ανταλλαγή επισκέψεων υψηλού επιπέδου, που οδήγησαν στην υπογραφή σειράς συμφωνιών και μνημονίων κατανόησης στον πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό και τομέα ασφάλειας.

Για να ενισχύσει αυτές τις σχέσεις και να τις προωθήσει, τον Φεβρουάριο του 2017, ο Θεματοφύλακας των δύο Ιερών Τζαμιών, βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ – ο Θεός να τον προστατεύει – δέχθηκε τον Σεβασμιώτατο Πρόεδρο Προκόπιο Παυλόπουλο, Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελλάδος, και πραγματοποίησαν επίσημη συνάντηση συζήτησης κατά την οποία έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και των τρόπων υποστήριξης και ενίσχυσής τους σε διάφορους τομείς.

Η συνάντηση των δύο ηγεσιών κατέληξε στην υπογραφή δύο μνημονίων συνεννόησης για συνεργασία στον τομέα των δορυφόρων και των εφαρμογών τους και ενός σχεδίου μνημονίου συμφωνίας για επιστημονική και τεχνική συνεργασία.

Μετά τις συζητήσεις, ο Θεματοφύλακας των δύο Ιερών Τζαμιών Βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ – ο Θεός να τον προστατεύει – παρέδωσε το Περιδέραιο του Βασιλιά Αμπντουλαζίζ στον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελλάδος και έλαβε επίσης – ο Θεός να τον στηρίξει – το υψηλότερο μετάλλιο στην Ελληνική Δημοκρατία από τον Σεβασμιώτατο.

Τον Φεβρουάριο του 2020, η Αυτού Βασιλική Υψηλότης Πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, διάδοχος και Πρωθυπουργός – ο Θεός να τον προστατεύει – είχε συνάντηση στο Ριάντ με την Εξοχότητά του Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την οποία εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις και οι ευκαιρίες ενίσχυσής τους σε διάφορους τομείς, ενώ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην κατάσταση στην περιοχή.

Σε συνέχιση αυτών των προσπαθειών, το έτος 2021 έγινε μάρτυρας της ανταλλαγής επισκέψεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες αντιπροσώπευαν μια καμπή στην ιστορία των σαουδαραβοελληνικών σχέσεων, καθώς στη Τζέντα τον Απρίλιο του 2021, η Αυτού Υψηλότητα ο Πρίγκιπας Διάδοχος συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νικόλαο Δένδια, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων μεταξύ του Βασιλείου και της Ελλάδας, πτυχές κοινής συνεργασίας σε διάφορους τομείς και τρόπους υποστήριξης και ανάπτυξής της.

Τον Οκτώβριο του 2021, η Αυτού Βασιλική Υψηλότητα Πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, διάδοχος και Πρωθυπουργός – ο Θεός να τον προστατεύει – δέχθηκε στο Ριάντ τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, και στη συνάντηση εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών , και συζήτησαν ευκαιρίες για ενίσχυση των προοπτικών συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συζητήσουν τη δυνατότητα ίδρυσης κοινού επενδυτικού ταμείου και να εργαστούν για την αύξηση του επιπέδου, της ετοιμότητας και των δεξιοτήτων των στρατιωτικών τους δυνάμεων να συζητήσουν τρόπους για την αύξηση του επιπέδου κινητικότητας και πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

Το Βασίλειο εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Δημοκρατίας για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής να δρομολογήσει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του τουριστικού κινήματος, να διερευνήσει τις τουριστικές δυνατότητες που έχει κάθε χώρα και να ενισχύσει την επικοινωνία μεταξύ των πολιτών. Οι δύο χώρες θα παρέχουν διευκολύνσεις για να το πετύχουν.

Υπό το πρίσμα της διαθεσιμότητας κοινής κατανόησης και αμοιβαίας συνεργασίας, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στις περιοχές τους, πολιτικά ζητήματα και κρίσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Τόνισαν την ανάγκη ενίσχυσης της διεθνούς εταιρικής σχέσης για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας και επιβεβαίωσαν ότι αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο δεν συνδέεται με καμία φυλή, θρησκεία ή έθνος και συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της διεθνούς τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές του.

Κατά την επίσκεψή του στο Βασίλειο, ο Έλληνας πρωθυπουργός συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής Green Middle East Initiative, εκτιμώντας τον θετικό της ρόλο στην επίτευξη σταθερότητας και περιβαλλοντικής ισορροπίας και στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, που θα φέρει καλό και ανάπτυξη στους ανθρώπους της περιοχής. Η χώρα του ευχαρίστησε το Βασίλειο για τις μεγάλες του προσπάθειες και τις εποικοδομητικές και ποιοτικές πρωτοβουλίες στον τομέα του περιβάλλοντος και της αλλαγής του κλίματος διεθνές επενδυτικό περιβάλλον.

Από την επιθυμία της γενναιόδωρης ηγεσίας να επικοινωνήσει και να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ του Βασιλείου και των αδελφικών και φιλικών χωρών σε όλους τους τομείς, ο Θεματοφύλακας των δύο Ιερών Τζαμιών βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούν – ας τον προστατεύει ο Θεός – έδωσε εντολή στην Αυτού Βασιλική Υψηλότητα Πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ, Διάδοχο και Πρωθυπουργό – ας τον προστατεύει ο Θεός – να επισκεφθεί την Ελληνική Δημοκρατία «Ελλάδα» τον Ιούλιο του 2022 μ.Χ. και να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις και τους τρόπους ενίσχυσης τους σε διάφορους τομείς και να συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η Αυτού Εξοχότητα ο Διάδοχος συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, έδρα του Πρωθυπουργικού Γραφείου στην ελληνική πρωτεύουσα, Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή υποδοχής του Υψηλότητας.

Η Αυτού Υψηλότητα ο Διάδοχος και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας πραγματοποίησαν διευρυμένη διμερή συνάντηση παρουσία των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, κατά την οποία εξέτασαν πτυχές των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, υποσχόμενοι ευκαιρίες σε διάφορους τομείς και τρόπους ανάπτυξής τους με τρόπο που εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών και των δύο φίλων λαών.

Η Αυτού Υψηλότητα ο Διάδοχος και η Εξοχότητά του Έλληνα Πρωθυπουργού παρακολούθησαν την υπογραφή πολλών συμφωνιών, και συγκεκριμένα: τη σύσταση του Συμβουλίου Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας, συμφωνία στον τομέα της ενέργειας, μνημόνιο συνεννόησης για συνεργασία στον τομέα της αθλητισμός, συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της καταπολέμησης του εγκλήματος, συμφωνία προστασίας και ενθάρρυνσης των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών, και μνημόνιο συνεννόησης για συνεργασία στον τομέα της υγείας, συμφωνία συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα, μνημόνιο συμφωνίας στον τομέα της επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας, πρόγραμμα τεχνικής συνεργασίας στους τομείς προτύπων και ποιότητας και συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των εγγράφων. Αρχειοθέτηση, συμφωνία υποβρυχίων καλωδίων και μνημόνιο συνεργασίας στον πολιτιστικό τομέα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στην εφαρμογή της προσέγγισης της κυκλικής οικονομίας άνθρακα και των τεχνολογιών της. Οι δύο πλευρές τόνισαν επίσης τη σημασία της τήρησης των αρχών της Σύμβασης Πλαισίου για την Κλιματική Αλλαγή και της Συμφωνίας του Παρισιού, καθώς και την αναγκαιότητα ανάπτυξης και εφαρμογής συμφωνιών για το κλίμα εστιάζοντας στις εκπομπές χωρίς πηγές.

Η Ελλάδα χαιρέτισε την έναρξη από το Βασίλειο των πρωτοβουλιών «Πράσινη Σαουδική Αραβία» και «Πράσινη Μέση Ανατολή» και εξέφρασε την υποστήριξή της στις προσπάθειες του Βασιλείου στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και της μείωσης των εκπομπών. Σε αντάλλαγμα, το Βασίλειο χαιρέτισε τη φιλόδοξη πράσινη ατζέντα της Ελλάδας, ειδικά την Πρωτοβουλία Πράσινης Οικονομίας των νησιών.

Η Αυτού Υψηλότητα ο διάδοχος εκτίμησε την υποστήριξη της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην υποψηφιότητα της πόλης του Ριάντ για τη φιλοξενία της διεθνούς έκθεσης Expo 2030 AD, και η σαουδαραβική πλευρά επιβεβαίωσε την υποστήριξη του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για την υποψηφιότητα της Ελλάδας για μη μόνιμη ένταξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026 μ.Χ.

Οι δύο χώρες έχουν ισχυρές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, καθώς το Βασίλειο είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας μεταξύ των χωρών της περιοχής και ο όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών το έτος 2023 ανήλθε σε 3,713 δισ. δολάρια, καθώς το Βασίλειο εξήγαγε στην Ελλάδα συνολικά 998 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων 762 εκατ. δολάρια εξαγωγές πετρελαίου, και 236 εκατ. εξαγωγές εκτός πετρελαίου, ενώ οι εισαγωγές από την Ελλάδα ανήλθαν σε 2,715 δισ. δολάρια.

Το Βιομηχανικό Ταμείο συνεισέφερε στη χρηματοδότηση 3 κοινών έργων με την Ελλάδα, καθαρής αξίας 80.800.000 ριάλ Σαουδικής Αραβίας. Η Τράπεζα Εξαγωγών-Εισαγωγών της Σαουδικής Αραβίας υπέγραψε επίσης μνημόνιο συνεργασίας τον Ιούνιο του 2024 με την Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα των εξαγωγικών πιστώσεων, της ανταλλαγής πληροφοριών και των κοινών εργασιών για τις δυνατότητες ενίσχυσης των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών.

Μεταξύ των πιο σημαντικών εξαγωγών του Βασιλείου για το έτος 2023 μ.Χ ήταν οι συσκευές εγγραφής και μετάδοσης ήχου και εξοπλισμός εγγραφής και μετάδοσης ήχου για οπτικό ραδιόφωνο (τηλεόραση), ανταλλακτικά και προμήθειες για αυτές τις συσκευές, προϊόντα χημικών ή συναφών βιομηχανιών. Όσο για κατασκευές σιδήρου ή χάλυβα (χάλυβας), φαρμακευτικών προϊόντων και ειδών από πέτρα, γύψο, τσιμέντο, αμίαντο, σίκα (ασίστου) ή παρόμοια υλικά, παρασκευάσματα με βάση δημητριακά, αλεύρι, άμυλο ή γάλα, πίτες, δημητριακά , σπόροι και φρούτα, ελαιούχοι σπόροι, διάφορα σιτηρά, σπόροι και φρούτα, καθώς και φυτά για τη βιομηχανία άχυρου και χορτονομής, συγκαταλέγονται στις σημαντικότερες εισαγωγές του Βασιλείου από την Ελλάδα για το έτος 2023.

Για την υποστήριξη των επενδύσεων και των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, την επέκταση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης και τη σύνδεση ποιοτικών επενδυτικών ευκαιριών, η ελληνική πρωτεύουσα, Αθήνα, φιλοξένησε το Σαουδικό-Ελληνικό Επενδυτικό Φόρουμ τον Ιούλιο του 2022.

Στις συναντήσεις του φόρουμ συζητήθηκαν διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο πλευρών στους τομείς: επικοινωνιών, μεταφορών, logistics και ενέργειας, στα οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών και του ιδιωτικού τομέα και από τις δύο χώρες. Με στόχο την ανάδειξη των επενδυτικών δυνατοτήτων και ευκαιριών για επενδύσεις στις δύο χώρες. Στο φόρουμ υπογράφηκαν 21 επενδυτικές και συνεργατικές συμφωνίες σε διάφορους τομείς, όπως: ενέργεια, επικοινωνίες, τεχνολογία πληροφοριών, μεταφορές, υπηρεσίες logistics, βιομηχανία, περιβάλλον, κατασκευές, τουρισμός και χρηματοοικονομικά.

Προκειμένου να εδραιωθούν οι προσπάθειες του Βασιλείου για τη διατήρηση του περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την υποστήριξη των μετασχηματισμών που συντελούνται στον ενεργειακό τομέα, τον Ιούλιο του 2022, το Υπουργείο Ενέργειας υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας για συνεργασία σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με τον ενεργειακό τομέα, που συμπίπτει με την επίσκεψη της Αυτού Υψηλότητας του Διαδόχου στην Ελλάδα.

Το μνημόνιο θέτει ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο φίλων χωρών που περιλαμβάνει τους τομείς της ανανεώσιμης ενέργειας, της ηλεκτρικής διασύνδεσης, της εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και της Ευρώπης, του καθαρού υδρογόνου και της μεταφοράς του στην Ευρώπη, της ενεργειακής απόδοσης, της βιομηχανίας πετρελαίου, φυσικού αερίου και πετροχημικών και υιοθετώντας μια προσέγγιση και τεχνολογίες κυκλικής οικονομίας άνθρακα. Για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, όπως η δέσμευση άνθρακα, η επαναχρησιμοποίηση, η μεταφορά και αποθήκευση και η δέσμευση άνθρακα απευθείας από τον αέρα.

Το μνημόνιο περιλαμβάνει επίσης συνεργασία στον τομέα της προώθησης του ψηφιακού μετασχηματισμού και της καινοτομίας στους τομείς της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, και την εργασία για την ανάπτυξη ποιοτικών συνεργασιών μεταξύ των δύο μερών για τον εντοπισμό υλικών, προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με όλους τους ενεργειακούς τομείς και τις σχετικές αλυσίδες εφοδιασμού τους και τεχνολογιών.

Τον Ιούλιο του 2022, ανακοινώθηκε μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ των ιδιωτικών τομέων των δύο χωρών για την κατασκευή ενός έργου καλωδίου δεδομένων που συνδέει την Ανατολή με τη Δύση, το οποίο θα εξασφαλίσει την ομαλή παροχή ψηφιακών δεδομένων παγκοσμίως σε μια εποχή που ο κόσμος γνωρίζει ανάπτυξη στην κίνηση δεδομένων κατά περισσότερο από 30%.

Το έργο στοχεύει να τοποθετήσει τις δύο χώρες ως ψηφιακούς σταθμούς της Ανατολικής Ευρώπης για να φτάσουν στη Μέση Ανατολή, στις ηπείρους της Αφρικής και της Ασίας Το υποθαλάσσιο καλώδιο (EMC) αποτελεί επίσης μέρος του στρατηγικού σχεδίου ψηφιακού μετασχηματισμού της Δημοκρατίας της Ελλάδας και των φιλοδοξιών του Βασιλείου να εδραιώσει τη θέση του ως ψηφιακού κέντρου σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο αξιοποιώντας την προηγμένη ψηφιακή του δομή, τα προηγμένα στελέχη και τους θεσμούς που διαθέτει, εκτός από τη γεωγραφική του θέση που του επιτρέπει να γίνει. ένας παγκόσμιος ψηφιακός κόμβος που συνδέει Ανατολή και Δύση.

Με βάση το ζήλο και το ενδιαφέρον της ηγεσίας – ας την προστατεύει – για τη θαλάσσια ζωή και τη διατήρηση των φυσικών συνιστωσών των θαλασσών, οι κυβερνήσεις του Βασιλείου και της Ελλάδας υπέγραψαν τον Δεκέμβριο του 2021 κοινή συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών συμφωνία – η οποία υπογράφηκε μεταξύ της Γενικής Αρχής Μεταφορών του Βασιλείου και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας – για να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ του Βασιλείου και της Ελλάδας σε στρατηγικό επίπεδο και να ανοίξει νέους ορίζοντες συνεργασίας σε διάφορους τομείς.

Πιστεύοντας στη σημασία του τουρισμού και θεωρώντας τον κινητήρα για οικονομική και αναπτυξιακή ανάπτυξη, το Υπουργείο Τουρισμού στο Βασίλειο και ο ελληνικός οργανισμός του υπέγραψαν κοινό σχέδιο δράσης τον Μάιο του 2021 για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ τους στους ακόλουθους τομείς: ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της τουριστικής προώθησης, ανάπτυξη εξειδικευμένου τουρισμού όπως ο ιατρικός και νοσοκομειακός τουρισμός, ο τουρισμός αγορών, ο τουρισμός πολυτελείας, ο αθλητικός τουρισμός και ο τουρισμός περιπέτειας και ο γαστρονομικός τουρισμός, η ενθάρρυνση των επενδύσεων σε ολόκληρο τον τουρισμό σύστημα ανταλλαγής γνώσεων σχετικά με την τουριστική νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών αδειοδότησης και ταξινόμησης, ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας μεταξύ Αθήνας και Ριάντ, καθώς και άλλων αεροδρομίων κόμβων, και συνέχιση της ενεργού συμμετοχής σε πολυμερείς εκδηλώσεις.

Τον Ιούνιο του 2021 υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας στον τομέα του βιώσιμου παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού, όπου το Βασίλειο και η Ελλάδα επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού στις χώρες τους.

Η συμφωνία αφορούσε την ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών στον τομέα των επενδύσεων, της ανάπτυξης ανθρώπινου κεφαλαίου, της κατάρτισης, της διοργάνωσης εκδηλώσεων, του μάρκετινγκ και της προώθησης για την υποστήριξη του βιώσιμου παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού στο Βασίλειο και την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνεργασίας μεταξύ του Βασιλείου και της Δημοκρατίας της Ελλάδας, το Βασίλειο, σύμφωνα με την Πλατφόρμα Βοήθειας της Σαουδικής Αραβίας, παρείχε αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια στην εκπαίδευση και την υγεία μέσω 6 έργων αξίας άνω των 15,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο Βασίλειο αντικατοπτρίζει την εκτίμηση της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Αυτού Υψηλότητα τον Διάδοχο – ο Θεός να τον προστατεύει – και την πολιτική και οικονομική θέση του Βασιλείου, το βάρος και το κομβικό του ρόλο σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, και την προθυμία των ηγετών των χωρών να διαβουλεύονται με τη σοφή ηγεσία – ο Θεός να τους προστατεύει – για τις τελευταίες εξελίξεις σε περιφερειακά και διεθνή γεγονότα.”

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα