Το ΕΛΚΑΚ αναπτύσσει συνεργασίες με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας.
Το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) έχει προβεί σε συνεργασίες με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Στο επόμενο χρονικό διάστημα, ανάλογες συνεργασίες πρόκειται να επεκταθούν και με άλλα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα της Χώρας.
Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας απαντώντας σε Ερώτηση στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σημειώνοντας ότι ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης για Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα στρατιωτικής χρήσης προκειμένου να ενισχυθεί ο επιχειρησιακός ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αναφορικά με τις μελλοντικές συνεργασίας του ΕΛΚΑΚ, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) εξετάζει και αξιολογεί όλα τα ενδεχόμενα συνεργασίας κατόπιν επιτελικών εισηγήσεων.
Η Ερώτηση είχε υποβληθεί από τον Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Λύσης, Συμεών Κουπελόγλου και ανέφερε:
“Όπως μας πληροφόρησαν, πρόσφατα παρουσίασαν εντυπωσιακά επιτεύγματα οι φοιτητές των πολυτεχνικών σχολών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία έχουν αποσπάσει σε διεθνείς διαγωνισμούς βραβεία. Μεταξύ αυτών, εκτός των έξυπνων ρομπότ, των αγωνιστικών μονοθέσιων οχημάτων και των μοτοσικλετών, παρουσίασαν μη επανδρωμένο αερόχημα. Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θεωρείται δραστήρια τόσο στην έρευνα όσο και στην καινοτομία. Άλλωστε, το έργο της εγκωμιάστηκε από τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος εντυπωσιάστηκε κατά τη διάρκεια της περιήγησής του στα ερευνητικά εργαστήρια του εν λόγω Ιδρύματος.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Προτίθεστε όπως διερευνήσετε το ενδεχόμενο συνεργασίας των υφ’ υμών Υπουργείων με τις πολυτεχνικές σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου, ως βραχυπρόθεσμη προοπτική, η συνεργασία αυτή αποβεί προς όφελος του επιχειρησιακού ρόλου τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και των Σωμάτων Ασφαλείας;“