Η φορολοταρία της ΑΑΔΕ έχει προκαλέσει συζητήσεις και αμφιβολίες.
Η φορολοταρία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) γίνεται ένα από τα πιο συζητημένα θέματα στην ελληνική κοινωνία και ειδικά στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ, social media) αμέσως μετά την κλήρωση όπου είναι διάχυτη η αμφιβολία για την πραγματική ύπαρξη των νικητών.
Τι είναι η Φορολοταρία ΑΑΔΕ;
Η φορολοταρία της ΑΑΔΕ είναι ένα πρόγραμμα που επιβραβεύει τους φορολογούμενους που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Οι συμμετοχές (αριθμοί) του κάθε πολίτη στη φορολοταρία προκύπτουν από το χρηματικό ποσό που έχει ξοδέψει κάθε μήνα. Το ανώνατο όριο συναλλαγών που λαμβάνεται υπόψιν είναι οι 10.000 ευρώ ανά μήνα και ανά συμμετέχοντα.
Για κάθε ένα (1) ευρώ που καταναλώνεται με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής υπολογίζεται ένας (1) λαχνός.
Σε περίπτωση που το ποσό που καταναλώνεται με χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής μέσα στο μήνα αναφοράς υπερβαίνει το 30%, 50% ή 70% του μηνιαίου εισοδήματος, οι λαχνοί διπλασιάζονται, τριπλασιάζονται ή τετραπλασιάζονται αντίστοιχα. Ως μηνιαίο εισόδημα νοείται το 1/12 του ετήσιου, ατομικού, πραγματικού καθαρού εισοδήματος, φορολογούμενου ή απαλλασσόμενου της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που είναι η τελευταία για την οποία έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής και δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων της παρ. 1 του άρθρου 34 του ν.4172/2013. Πολίτες με ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 1.000 ευρώ καθώς και μη υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, απολαμβάνουν διπλάσιους λαχνούς για κάθε ευρώ που καταναλώνουν χωρίς την περαιτέρω προσαύξηση αναλόγως του ποσοστού επί του μηνιαίου εισοδήματος που καταναλώνεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Οι λαχνοί κάθε συμμετέχοντα, προσαυξάνονται κατά 50% επί των υπολογιζόμενων σύμφωνα με τα ανωτέρω, για κάθε προστατευόμενο τέκνο, όπως προκύπτει κατά περίπτωση από την κοινή ή χωριστή δήλωση εισοδήματος των γονέων.
Πολίτες με ετήσιο, ατομικό, πραγματικό καθαρό εισόδημα, φορολογούμενο και απαλλασσόμενο της υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που είναι η τελευταία για την οποία έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής, ίσο ή μεγαλύτερο των 60.000 ευρώ, λαμβάνουν έναν (1) λαχνό για κάθε ευρώ που καταναλώνουν, χωρίς τις προσαυξήσεις των προηγούμενων παραγράφων.
Πραγματικοί νικητές στη Φορολοταρία ΑΑΔΕ: Μύθος ή Πραγματικότητα;
Στο διαδίκτυο και τα social media υπάρχουν αναφορές από τους πολίτες, ότι δεν γνωρίζουν κανέναν που να έχει κερδίσει ή αμφισβητούν την πιθανότητα νίκης.
Μερικοί χρήστες ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν ανθρώπους που έχουν κερδίσει, ενώ άλλοι αναφέρουν ότι έχουν κερδίσει οι ίδιοι. Χρήστης στο Reddit δήλωσε ότι είναι λογιστής και “επιβεβαίωσε πως αρκετοί πελάτες του έχουν κερδίσει”.
Σημειώνεται ότι, το προσωπικό που υπηρετεί στην ΑΑΔΕ με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, τα πρόσωπα που ανήκουν στο ανθρώπινο δυναμικό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, των τραπεζών και των λοιπών συμβαλλόμενων παρόχων υπηρεσιών πληρωμών καθώς και τα πρόσωπα που συμμετέχουν στις διαδικασίες των κληρώσεων ως εκπρόσωποι του ανεξάρτητου πιστοποιημένου φορέα, τα οποία, εξ αιτίας της εργασίας τους, αποκτούν τυχόν πρόσβαση σε στοιχεία συμμετεχόντων, δεσμεύονται από το φορολογικό απόρρητο, τις υποχρεώσεις εχεμύθειας και τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Πως γίνεται η κλήρωση της Φορολοταρίας
Αρμόδια Διεύθυνση για τη διενέργεια των δημοσίων κληρώσεων είναι η Διεύθυνση Ανάπτυξης Φορολογικών Εφαρμογών (ΔΑΦΕ) της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ.
Η ΔΑΦΕ συγκεντρώνει τα στοιχεία των συναλλαγών που αποστέλλονται από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών σε μηνιαία βάση έως και το τέλος του δευτέρου δεκαημέρου του επομένου μήνα και τα μετατρέπει σε λαχνούς.
Οι μηνιαίες κληρώσεις πραγματοποιούνται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου που πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές, με ηλεκτρονικό τρόπο, σε συνεργασία με Ανεξάρτητο Πιστοποιημένο Φορέα, του οποίου το όνομα δεν αναφέρει η ΑΑΔΕ.