13.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα 22 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Δεκεμβρίου....

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι νέες Μονάδες 1864, 1821 και 1912

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κυριακάτικη ανάρτησή...

parco.gov.gr: Νέα πλατφόρμα για την προστασία των παιδιών στα social media

Νέα εργαλεία για γονείς, η πλατφόρμα parco.gov.gr...

Ο ΥΕΘΑ Δένδιας στη Ντόχα: Ενίσχυση της Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Κατάρ

ΑρχικήΕλλάδαΟ ΥΕΘΑ Δένδιας στη Ντόχα: Ενίσχυση της Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας - Κατάρ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ολοκλήρωσε σήμερα, 17 Δεκεμβρίου 2024, την επίσκεψή του στη Ντόχα του Κατάρ.

Κατά την άφιξή του, έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani. Στη συνέχεια, ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε το νέο κτίριο του Υπουργείου Άμυνας του Κατάρ, όπου είχε συνάντηση με τον ομόλογό του Σεΐχη Saoud bin Abdulrahman bin Hassan bin Ali Al Thani.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια, την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και τη διμερή στρατιωτική συνεργασία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας Ελλάδας – Κατάρ στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε επίσης το συγκρότημα της Κρατικής Εταιρείας Αμυντικής Βιομηχανίας “Barsan Holdings”, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας για τις προοπτικές συνεργασίας στον τομέα της καινοτομίας.

Με το πέρας των επαφών του στο Κατάρ, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε:

“Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η επίσημη επίσκεψη μου στο Κατάρ, στην Ντόχα. Είχα την ευκαιρία να γίνω δεκτός από τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της χώρας και να έχουμε μια εκτεταμένη διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας.

Με τον ομόλογό μου συζητήσαμε κατ’ αρχάς το διμερές πλαίσιο, την αμυντική μας συνεργασία. Τη δυνατότητα να παράσχουμε εκπαίδευση και φιλοξενία στην Αεροπορία του Κατάρ – όπως είναι γνωστό το Κατάρ χρησιμοποιεί επίσης “Rafale” όπως και εμείς- αλλά και να δημιουργήσουμε έναν άξονα συνεργασίας με την προσπάθεια που κάνουμε στο ΕΛΚΑΚ και την ελληνική αμυντική καινοτομία.

Ενημέρωσα επίσης τον ομόλογό μου για το περιεχόμενο της Ατζέντας 2030, τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για τη μεταρρύθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Πέρα από αυτό, όμως, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια βαθιά συζήτηση για την ευρύτερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την κατάσταση στη Συρία, την κατάσταση στον Λίβανο μετά μάλιστα τη χθεσινή επίσκεψη την Πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, όπως και την κατάσταση επίσης στη Γάζα.

Αλλά συζητήσαμε και για την ευρύτερη πιθανότητα να μπορέσουμε από τη δική μας πλευρά, την ελληνική πλευρά, να συμμετάσχουμε και να έχουμε έναν εποικοδομητικό ρόλο στην επίτευξη ενός περιγράμματος ειρήνης και σταθερότητας.

Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω ότι το Κατάρ είναι μία χώρα που έχει υπογράψει την UNCLOS, την Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Και είχα την ευκαιρία να εξηγήσω στους συνομιλητές μου από το Κατάρ πόσο μεγάλη σημασία έχει η UNCLOS και γενικά η επίτευξη μιας συνεννόησης επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στα διεθνή πράγματα.”

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα