Συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το ΚΥΣΕΑ σήμερα (13/12).
Η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), σήμερα, 13 Δεκεμβρίου 2024, επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στη Συρία και τις επιπτώσεις τους στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.
Η Ελλάδα επανέλαβε τη στήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Συρίας, τονίζοντας την ανάγκη για μια δημοκρατική ομαλότητα που θα επιτρέψει την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους.
Επίσημη ανακοίνωση για αναστολή της έκδοσης αποφάσεων για χορήγηση ασύλου σε υπηκόους Συρίας, δεν έγινε. Σύμφωνα με το ΑΠΕ/ΜΠΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ανακοίνωσε: “η Ελλάδα υποστηρίζει την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Συρίας και ένα συμπεριληπτικό μέλλον που θα διασφαλίζει όλες τις θρησκευτικές μειονότητες. Η επιστροφή στη δημοκρατική ομαλότητα θα πρέπει να σημάνει το τέλος των προσφυγικών ροών και να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στις εστίες τους. Η Ελλάδα σταθμίζει όλες τις εξελίξεις. Παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην περιοχή, τα οποία είναι δυναμικά, και προσαρμόζει τη στάση της στο Μεταναστευτικό/Προσφυγικό στα εκάστοτε νέα δεδομένα, στο πλαίσιο και των αποφάσεων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα”.
Επίσης, μέχρι σήμερα, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση για το “πάγωμα” των αποφάσεων σχετικά με τα αιτήματα ασύλου για Σύρους πρόσφυγες.
Κρίνεται σκόπιμο να τονιστεί ότι, δεν θα αρθεί το άσυλο σε όσους και όσες το έχουν λάβει. Το ενδεχόμενο “πάγωμα” θα αφορά σε αιτήσεις που έχουν κατατεθεί και είναι προς εξέταση, και αυτές που πρόκειται να κατατεθούν. “Τρενάρισμα” εξέτασης/έκδοσης ενδέχεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή, καθώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα, αλλά δεν είναι επίσημο. Αν πχ κάποιος επικαλέστηκε ότι διώκεται και κινδυνεύει από το καθεστώς Άσαντ (αληθώς ή ψευδώς), αυτό πλέον δεν ευσταθεί καθώς ο Άσαντ βρίσκεται πλέον στη Ρωσία.
Η Τουρκία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, καθώς φιλοξενεί περίπου 3,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες. Αυτή η κατάσταση την καθιστά κεντρικό παράγοντα σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή συμφωνία για τον επαναπατρισμό των μεταναστών που επιθυμούν να επιστρέψουν από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Συρία.