11.8 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα 12 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 12 Δεκεμβρίου....

Ιράν για Συρία: Η πτώση Άσαντ είναι έργο τριών χωρών

Η ανατροπή του Μπασάρ Άσαντ σχεδιάστηκε από...

Ένοπλες Δυνάμεις: Είναι νόμιμες οι έκτακτες κρίσεις που διέταξε ο Δένδιας;

ΑρχικήΕλλάδαΈνοπλες Δυνάμεις: Είναι νόμιμες οι έκτακτες κρίσεις που διέταξε ο Δένδιας;

Επικοινωνιακή πολιτική διαχείριση για τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία ή αναγκαίες οι έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις;

Ερωτήματα προκαλεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με την οποία ο Υπουργός Νίκος Δένδιας ζήτησε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, “τη διεξαγωγή έκτακτων κρίσεων από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), με σκοπό την αναδιοργάνωση των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, σε συνδυασμό με το ήδη κατατεθειμένο Νομοσχέδιο στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης“.

Πότε γίνονται έκτακτες κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις;

Σύμφωνα με την περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 20 του ν. 3883/2010 (Α’ 167), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει [τελευταία τροποποίηση με Νόμο 5163/2024 (ΦΕΚ 199, τεύχος Α’)]:

Οι έκτακτες κρίσεις γίνονται οποτεδήποτε. Σε αυτές κρίνονται:
α) Αξιωματικοί για τους οποίους υποβάλλονται ειδικές εκθέσεις αποστρατείας, όπως ορίζεται στο άρθρο 35.
β) Αξιωματικοί για τους οποίους παύει ο οποιοσδήποτε νόμιμος λόγος που εμπόδιζε την κρίση ή την προαγωγή τους.
γ) Αντιστράτηγοι και αντίστοιχοι και υποστράτηγοι και αντίστοιχοι, ανεξάρτητα από τον χρόνο παραμονής στον βαθμό αυτεπάγγελτα από το ΣΑΓΕ.
δ) Υποστράτηγοι και αντίστοιχοι και Ταξίαρχοι και αντίστοιχοι, όταν κενούνται θέσεις ανώτερων βαθμών, καθώς και Συνταγματάρχες και αντίστοιχοι με τη συμπλήρωση του οριζόμενου στο άρθρο 27 χρόνου παραμονής στον βαθμό και συνολικής υπηρεσίας Αξιωματικού.
ε) Όσοι άλλοι προβλέπεται από διατάξεις του παρόντος νόμου.”

Ο Νόμος δεν αναγράφει πουθενά ότι έκτακτες κρίσεις γίνονται επειδή το ζήτησε ο εκάστοτε Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Επίσης, η αναδιοργάνωση δεν περιλαμβάνεται στους λόγους που οδηγούν στη διενέργεια εκτάκτων κρίσεων.

Το ΣΑΓΕ δεν διενήργησε έκτακτες κρίσεις αυτεπάγγελτα για τους Υποστρατήγους (παρ. 3.γ), καθώς αυτές τις ζήτησε ο ΥΕΘΑ (σχετική ανακοίνωση ΥΠΕΘΑ στο διαδικτυακό αρχείο). Αναφορικά με τις έκτακτες κρίσεις Ταξιαρχών (παρ. 3.δ) το ΣΑΓΕ θα έχει αιτιολογήσει στο πρακτικό ότι κενώθηκαν “θέσεις ανώτερων βαθμών”. Κενώθηκαν ή είναι ο “συνδυασμός με το ήδη κατατεθειμένο Νομοσχέδιο“;

Η περίπτωση που περιλαμβάνει τη συνολική “καρατόμηση” Υποστρατήγων και Ταξιαρχών είναι να έχουν υποβληθεί για αυτούς Ειδικές Εκθέσεις Αποστρατείας (παρ 3.α), επειδή “αυτοί παρουσιάζουν ουσιώδεις ελλείψεις ουσιαστικών προσόντων ή απόλυτη αδυναμία εκτέλεσης των καθηκόντων τους”. Η περίπτωση της παραγράφου 3.β θεωρείται ως μη υπαρκτή για τις εξεταζόμενες έκτακτες κρίσεις.

Τέλος, το μνημονευόμενο, στην ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ, Νομοσχέδιο που έχει “ήδη” κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, είναι απλά ένας πάκος κόλλες Α4. Το Σχέδιο Νόμου δεν έχει καμία νομική ισχύ και μπορεί να αλλάξει 1.002 φορές.

Εάν το ΣΑΓΕ στηρίχθηκε σε διατάξεις του Νομοσχεδίου και όταν έρθει για ψήφιση στη Βουλή τελικά δεν εγκριθούν, τί γίνεται;

Άρθρο 20 "Τακτικές και έκτακτες κρίσεις - Τροποποίηση περ. γ) παρ. 3 άρθρου 20 ν. 3883/2010" [Νόμος 5163/2024 (ΦΕΚ 199, τεύχος Α')]
Άρθρο 20 “Τακτικές και έκτακτες κρίσεις – Τροποποίηση περ. γ) παρ. 3 άρθρου 20 ν. 3883/2010” [Νόμος 5163/2024 (ΦΕΚ 199, τεύχος Α’)]

Εάν στηρίζονται κάποιοι στην πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας και στη βέβαιη ψήφιση του νέου Νόμου του ΥΠΕΘΑ, θα θυμίσουμε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει: “το 41% της κάλπης – θα το ξαναπώ – δεν είναι διαβατήριο εφησυχασμού, ούτε άλλοθι αλαζονείας για εμάς“.

ΥΓ. Οι Υποστράτηγοι και οι Ταξίαρχοι που αποστρατεύθηκαν εάν προσφύγουν σε Δικαστήρια και δικαιωθούν, αν θέλουν ας μας ενημερώσουν.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα