13.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα 22 Δεκεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Δεκεμβρίου....

Ένοπλες Δυνάμεις: Οι νέες Μονάδες 1864, 1821 και 1912

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην κυριακάτικη ανάρτησή...

parco.gov.gr: Νέα πλατφόρμα για την προστασία των παιδιών στα social media

Νέα εργαλεία για γονείς, η πλατφόρμα parco.gov.gr...

Αρχηγός ΓΕΝ: Η στρατηγική και οι προτεραιότητες του Πολεμικού Ναυτικού

ΑρχικήΣτρατιωτικά ΝέαΑρχηγός ΓΕΝ: Η στρατηγική και οι προτεραιότητες του Πολεμικού Ναυτικού

Στη σημερινή τελετή εορτασμού του προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου και της επετείου των Νικηφόρων Ναυμαχιών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13, Έλλης και Λήμνου, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας αναφέρθηκε στην ομιλία στην στρατηγική και τις προτεραιότητες του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα κυρία σημεία της ομιλίας του Αρχηγού ΓΕΝ:

Ρόλος της Ελλάδας: Υπογράμμισε τη σκοπιμότητα ανάδειξης της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, προβάλλοντας το Πολεμικό Ναυτικό ως παράγοντα ναυτικής ισχύος και αποτροπής.
Συμμετοχή σε Διεθνείς Επιχειρήσεις: Το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει ενεργά σε πρωτοβουλίες που προάγουν την ειρήνη και την ασφάλεια, όπως η Επιχείρηση UNIFIL του ΟΗΕ στον Λίβανο, η Επιχείρηση IRINI της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στη Λιβύη, η Επιχείρηση Θαλάσσιας Ασφάλειας Sea Guardian του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο, η Επιχείρηση ASPIDES της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα. Αυτή τη στιγμή περισσότερα από 50 πολεμικά πλοία είναι αναπτυγμένα σε εθνικό ή συμμαχικό πλαίσιο, προάγοντας τα συμφέροντα της Πατρίδας.

Αμυντικές Συνεργασίες: Το Πολεμικό Ναυτικό ως “αγωγός επικοινωνίας” προάγει τις συνεργασίες μεταξύ χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Κόλπο, όπως την Κύπρο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τη Σαουδική Αραβία.
Διμερείς Συνεργασίες: Το Πολεμικό Ναυτικό επιδιώκει τη συνεργασία με τα Ναυτικά των ΗΠΑ και Γαλλίας, συμμετέχοντας στις Ομάδες Επιχειρήσεων των Αεροπλανοφόρων τους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Εκσυγχρονισμός Δομής Δυνάμεων: Είναι απαίτηση ο εκσυγχρονισμός της Δομής Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού, υιοθετώντας τις αρχές της μετεξέλιξης και του μετασχηματισμού, η επίδειξη καινοτομίας στην εφαρμογή θεσμικών αλλαγών και η ισορρόπηση επενδύσεων και πόρων “μεταξύ διαθεσιμότητας, ετοιμότητας, ανάπτυξης δυνατοτήτων και ικανοτήτων”.

Εξοπλιστικά Προγράμματα: Προτεραιότητα αποτελεί η βελτιστοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, με την υιοθέτηση καινοτόμων επιλογών και τεχνολογιών αιχμής. Στόχος είναι η ανανέωση των Μονάδων του ΠΝ με κατάλληλη ποσοτική διαμόρφωση που θα διασφαλίζει την επιχειρησιακή ικανότητα, στοχεύοντας όμως στην ποιοτική ενίσχυση του Αρχηγείου Στόλου.

Ανάπτυξη Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας: Είναι απαραίτητη η σύνδεση των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων με την ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σύστημα Anti–Drone ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ, κατασκευής της ΕΑΒ, με αποδεδειγμένη αξία στο πεδίο της Ερυθράς Θάλασσας, στην επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ.

Αναγκαίος Εξορθολογισμός Αποστολών: Το σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό της δομής δυνάμεων και την εφαρμογή καινοτόμων προϊόντων, επιτάσσουν την αναγκαιότητα εξορθολογισμού των Αποστολών που θα δύναται να αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό. Τα ανωτέρω θα συνοδεύονται και από επικαιροποίηση της οργάνωσης και λειτουργίας, απλοποίηση των διαδικασιών, αναθεώρηση της Επιχειρησιακής Σχεδίασης, καθώς και προαγωγή της Διακλαδικότητας, ως μοναδική συνταγή επιτυχίας στο σύγχρονο Θέατρο Επιχειρήσεων.

Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΝ αναφέρθηκε στο “πιο εξελιγμένο οπλικό σύστημα στο Πολεμικό Ναυτικό“, το προσωπικό.

“Εντούτοις, τα τελευταία έτη διαπιστώνουμε ότι οι προκλήσεις που συνοδεύουν το επάγγελμα του στρατιωτικού, το έχουν καταστήσει λιγότερα ελκυστικό ως επιλογή για τη νέα γενιά. Παράλληλα, αναγνωρίζουμε ότι πληθώρα πρακτικών καθίστανται πλέον απηρχαιωμένες. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να αναστρέψουμε αυτή την εξέλιξη. Οφείλουμε να «ακούμε επιθετικά» τις ανησυχίες τους και να κατανοήσουμε τις επιφυλάξεις τους. Στο Πολεμικό Ναυτικό, ενστερνιζόμενοι την «όρεξη» των νέων για ευελιξία και κινητικότητα, επιδιώκουμε την προσαρμογή των συστημάτων εκπαίδευσης και των μηχανισμών ανθρώπινων πόρων, προκειμένου να ανταποκριθούμε στη νέα τάση. Ενδεικτικά, στο Πολεμικό Ναυτικό ήδη έχει καταρτιστεί Σχέδιο CAREER PATH, το οποίο μέσω πολλαπλών ροών καριέρας και σταδιοδρομικής εξέλιξης, θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε και να ικανοποιήσουμε το ευρύ φάσμα ικανοτήτων και προσδοκιών της νέας γενιάς”, είπε ο Αντιναύαρχος Δημήτριος-Ελευθέριος Κατάρας.

“Ασφαλώς, οφείλουμε απεριόριστη ευγνωμοσύνη και στις οικογένειες του προσωπικού μας. Αυτές αποτελούν πηγή έμπνευσης και στήριξης, από αυτές αντλούμε δύναμη ώστε να ανταπεξέλθουμε στο έργο μας. Συναφώς, πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα πληρώματα θα αποδώσουν και θα επιτύχουν όταν θωρακίζονται με τη γνώση, ότι αυτοί που αφήνουν στα απόνερά τους, οι οικογένειές τους, τα οικεία τους πρόσωπα, είναι ασφαλή, το ευ ζην τους είναι εξασφαλισμένο και οι ανάγκες τους εξυπηρετούνται. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε υποχρέωσή μας την επανεξέταση των συμβατικών μισθολογικών αποδοχών, και μετά από τη θέσπιση του νέου επιδόματος του Στόλου, δρομολογούμε ενέργειες, ώστε η μέριμνα προς τους στρατιωτικούς να επεκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα προνομίων και μέτρων υποστήριξης για τις στρατιωτικές οικογένειες”, πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα