Η γνώμη είναι είδηση; Μπορεί η άποψη να είναι fake news;
Εάν πεις “οι Τούρκοι μπορούν να μπουν από τον Έβρο“, αυτό είναι μια εκτίμηση που στηρίζεται στις γνώσεις και πληροφορίες που έχεις. Εάν η αξιολόγησή σου είναι λανθασμένη αυτό δεν σημαίνει ότι είναι μη αληθής. Λάθος εκτίμηση/αξιολόγηση (σχετικό άρθρο εδώ) είναι για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που μπορεί όμως να είναι και σωστή αν συμβεί κάτι ανατρεπτικό από το “νόμο του Μέρφι“.
Εάν πεις “οι Τούρκοι μπήκαν από τον Έβρο“, αυτό λαμβάνεται ως γεγονός και κατ’ επέκταση αποτελεί είδηση. Είδηση όμως που δεν ισχύει, οπότε είναι διάδοση ψευδής είδησης (fake news). Δείτε ένα παράδειγμα εδώ.
Το Άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα (Νόμος 4619/2019) με τίτλο “Διασπορά ψευδών ειδήσεων” αναφέρει: “Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία (3) έτη ή με χρηματική ποινή. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και ο πραγματικός ιδιοκτήτης ή εκδότης του μέσου με το οποίο τελέστηκαν οι πράξεις του παρόντος.”
Γνώμη είναι η άποψη, η αντίληψη που έχει διαμορφώσει κάποιος σχετικά με ένα θέμα, αυτό που νομίζει κάποιος ότι είναι σωστό, ότι ισχύει. Τονίζεται ότι, γνώμη έχει και ο αγράμματος και αυτός που έχει βιογραφικό 20 σελίδων.
Στο πνεύμα των παραπάνω, γιατί όταν κάποιοι έλεγαν τη γνώμη τους για αυτό που ξεκίνησε πριν 5 χρόνια, η αντίθετη με τους πολλούς γνώμη τους, αντιμετωπιζόταν ως είδηση και ήταν κατηγορούμενοι για διάδοση fake news;