Η επίθεση με τους βομβητές της Χεζμπολάχ μας θύμισαν το malware Stuxnet, το βιβλίο “Leave the World Behind” και μια δολοφονία με παγιδευμένο κινητό.
Περίπου στις 3:30 μ.μ. τοπική ώρα Λιβύης, της 17ης Σεπτεμβρίου 2024, οι βομβητές μελών της Χεζμπολάχ που βρισκόταν στο νότιο προάστιο της Βηρυτού και σε άλλες περιοχές του Λιβάνου, άρχισαν να θερμαίνονται και στη συνέχεια να εκρήγνυνται στις τσέπες και τα χέρια τους. Σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκαν επίσης και μέλη της Χεζμπολάχ στη Συρία.
Οι βοβμβητές που εξερράγησαν είχαν αποκτηθεί σχεδόν πριν από 5 μήνες από τη Χεζμπολάχ, όταν ο αρχηγός της οργάνωσης διέταξε τα μέλη να σταματήσουν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να εντοπιστούν από τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών.
Ο βομβητής σύμφωνα με φωτογραφίες και πληροφορίες που αναρτούνται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι ο Rugged Pager AR924 και κατασκευάζεται στην Ταϊβάν από την Gold Apollo.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στο X, δείχνουν τις συνέπειες έκρηξης συσκευής τηλεειδοποίησης:
Τι είναι ο βομβητής ή τηλεειδοποιητής
Ο βομβητής ή διαφορετικά τηλεειδοποιητής είναι μια ασύρματη τηλεπικοινωνιακή συσκευή που λαμβάνει και εμφανίζει αλφαριθμητικά ή φωνητικά μηνύματα. Οι βομβητές μπορούν να λάβουν μηνύματα, να αναγνωρίζουν, να απαντούν και να δημιουργούν μηνύματα χρησιμοποιώντας έναν εσωτερικό πομπό.
Οι τηλεειδοποιητές λειτουργούν χρησιμοποιώντας επικοινωνία ραδιοσυχνοτήτων. Λαμβάνουν μηνύματα μέσω ραδιοκυμάτων που μεταδίδονται από πύργους. Κάθε τηλεειδοποιητής έχει μια μοναδική συχνότητα και αριθμό αναγνώρισης, που ονομάζεται capcode.
Οι βομβητές στις ημέρες μας χρησιμοποιούνται συνήθως σε κρίσιμες βιομηχανίες λόγω της αξιοπιστίας τους, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου τα κυψελωτά δίκτυα αποτυγχάνουν.
Ενώ οι τηλεειδοποιητές είναι δύσκολο να χακαριστούν λόγω της έλλειψης συνδεσιμότητας στο Διαδίκτυο, είναι δυνατή η παραβίαση τους. Τα ηλεκτρικά σήματα της συσκευής μπορούν να τροποποιηθούν τροποποιώντας την κεραία και τον δέκτη ραδιοσυχνοτήτων, οδηγώντας σε υπερθέρμανση και ενδεχομένως έκρηξη ανάλογα με το είδος της μπαταρίας.
Το malware Stuxnet και η επίθεση στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Το 2010 το Ιράν γύρισε αρκετά χρόνια πίσω όσον αφορά την πρόοδο του πυρηνικού του προγράμματος. Με απλά λόγια και χωρίς να αναφερθούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες, υπολογιστές του Ιράν μολύνθηκαν με το κακόβουλο λογισμικό Stuxnet το οποίο ενεργοποιούνταν όταν το λειτουργικό σύστημα ήταν Windows και “έτρεχαν” σε αυτό βιομηχανικές εφαρμογές λογισμικού Siemens.
“Οι επιθέσεις (στην πυρηνική εγκατάσταση Natanz του Ιράν) φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να αναγκάσουν μια αλλαγή στην ταχύτητα του ρότορα της φυγόκεντρου, αυξάνοντας πρώτα την ταχύτητα και στη συνέχεια μειώνοντάς την, πιθανότατα με σκοπό να προκαλέσουν υπερβολικούς κραδασμούς ή παραμορφώσεις που θα καταστρέψουν τη φυγόκεντρο. Αν ο στόχος του ήταν να καταστρέψει γρήγορα όλες τις φυγόκεντρες στο Εργοστάσιο Εμπλουτισμού Καυσίμων, το Stuxnet απέτυχε. Αλλά αν ο στόχος ήταν να καταστρέψει έναν πιο περιορισμένο αριθμό φυγοκεντρητών και να αναχαιτίσει την πρόοδο του Ιράν στον εμπλουτισμό ουρανίου, καθιστώντας παράλληλα δύσκολη την ανίχνευση, μπορεί να έχει πετύχει, τουλάχιστον προσωρινά”, ανέφερε το Ινστιτούτο Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας.
Το βιβλίο “Leave the World Behind”
Το μυθιστόρημα του 2020 του Alam Rumaan, “Leave the World Behind” (Άφησε τον κόσμο πίσω) μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη το 2023 και προστέθηκε το ίδιο έτος στην ταινιοθήκη του Netflix. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός Μισέλ Ομπάμα ήταν στην εκτελεστική παραγωγή της ταινίας. Ο σκηνοθέτης της ταινίας Sam Esmail ανέφερε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα του πρόσφερε τις σκέψεις του για το σενάριο κατά τη διάρκεια της σκηνοθεσίας. Ο Sam Esmail σκηνοθέτησε και την σειρά Mr Robot.
Η υπόθεση της ταινίας “Άφησε τον κόσμο πίσω” είναι ένα αποκαλυπτικό σενάριο στο οποίο οι εξωτερικές απειλές και οι εσωτερικές διαμάχες καταρρίπτουν την κοινωνική τάξη. Η αφήγηση απεικονίζει την ανθρωπότητα και τον σύγχρονο πολιτισμό ως ευάλωτους σε συντονισμένες επιθέσεις.
Οι εχθροί της Αμερικής εξαπέλυσαν μια επίθεση τριών φάσεων στις ΗΠΑ. Στην πρώτη φάση, απενεργοποίησαν τα δίκτυα επικοινωνίας και τις υποδομές ενώ ταυτόχρονα μετέδιδαν έναν ήχο αρκετά έντονο για να σπάσει το γυαλί και, ανεξήγητα, να προκαλέσει εμετό και απώλεια δοντιών. Επίσης, χακάρονται αυτοκίνητα αυτόνομης οδήγησης Tesla (Autopilot). Στην δεύτερη φάση, διέδωσαν παραπληροφόρηση και προπαγάνδα. Στην τρίτη φάση, δεν έκαναν τίποτα και βασίστηκαν στις αντιδράσεις των ανθρώπων για την επιβίωση όπου ο ένας στρέφεται εναντίον του άλλου, σηματοδοτώντας την κατάρρευση της κοινωνίας.
Στην εν λόγω ταινία, το ερώτημα που μας δημιουργήθηκε είναι εάν χρησιμοποιήθηκαν τα υπάρχοντα δίκτυα καλωδιώσεων ρεύματος/επικοινωνιών ως κεραίες μετάδοσης. Κάποιοι θα πουν, δεν γίνεται αυτό κ.τλ. Εμείς απλά θέτουμε ένα ερώτημα και ίσως κάποτε, όταν “απελευθερωθεί” η τεχνολογία, λάβουμε απάντηση (πριν 10 χρόνια ξέραμε για την ασύρματη φόρτιση, για την αύξηση του σήματος WiFi μέσω καλωδίων εντός του σπιτιού;). Αν και η πηγή του ήχου δεν αποκαλύπτεται, ούτε στην ταινία ούτε στο βιβλίο του Alam Rumaan, ο σκηνοθέτης είχε δηλώσει ότι ήχος και οι επιπτώσεις του, παίρνουν στοιχεία από τις πραγματικές αναφορές για το Σύνδρομο της Αβάνας.
Τα τέλη του 2016, πολλά μέλη του προσωπικού της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του Καναδά στην Αβάνα της Κούβας, υπέφεραν από ζάλη, κόπωση, πονοκεφάλους, προβλήματα ακοής και όρασης. Το Σύνδρομο της Αβάνας ονομάστηκε έτσι από τα μέσα ενημέρωσης επειδή σημειώθηκαν εκεί τα πρώτα ευρέως αναφερόμενα περιστατικά. Ωστόσο, περιπτώσεις αυτών των συμπτωμάτων σε αρκετές εκατοντάδες αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών και του στρατού των ΗΠΑ και των οικογένειών τους, έχουν επίσης αναφερθεί από το 2016 έως το 2021 σε άλλες χώρες όπως της Αυστρίας, της Κίνας, της Κολομβίας, της Γεωργίας, της Γερμανίας, της Ινδίας, της Πολωνίας, της Ρωσίας, του Βιετνάμ, ακόμη και στις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Σύνδρομο της Αβάνας εικάστηκε ότι προκαλείται από μικροσυσκευές που εκπέμπουν στοχευμένα ηλεκτρομαγνητική ενέργεια και υπερήχους. Από το 2016 έως και σήμερα οι γνώμες των Υπηρεσιών αναιρούν η μία την άλλη. Είναι από όπλο, δεν είναι από όπλο. Είναι από εχθρό των ΗΠΑ, δεν είναι από εχθρό των ΗΠΑ, και πάει λέγοντας. Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε στο λήμμα Havana syndrome στην wikipedia στα αγγλικά.
Πως έγιναν οι ταυτόχρονες εκρήξεις στον Λίβανο και την Συρία
Επιστρέφοντας στους βομβητές της Χεζμπολάχ που εξερράγησαν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν χιλιάδες άνθρωποι σε διαφορετικές πόλεις την ίδια χρονική στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες από δίκτυα του εξωτερικού αυτό συνέβη με δύο τρόπους. Είτε με υπερφόρτωση της μπαταρίας (κάτι σαν το εργοστάσιο στο Ιράν), σε συνδυασμό με τροποποίησή της, ώστε να εκραγεί αντί να αναφλεχθεί (πάρει φωτιά), είτε με τοποθέτηση μικροποσότητας μη ανιχνεύσιμης εκρηκτικής ύλης στο κέλυφος της μπαταρίας (εσωτερικό μπαταρίας).
Υπενθυμίζεται ότι, το 1995 ο Yahya Abd-al-Latif Ayyash, επικεφαλής βομβιστής της Χαμάς και αρχηγός του τάγματος της Δυτικής Όχθης των Ταξιαρχιών Izz ad-Din al-Qassam, γνωστός και ως “Μηχανικός”, ο οποίος προώθησε την τακτική των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον του Ισραήλ, δολοφονήθηκε με παγιδευμένο, με 15 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης RDX, κινητό τηλέφωνο. Η πυροδότηση είχε γίνει εξ αποστάσεως. Το 2012, ο πρώην διευθυντής της Υπηρεσία Ασφαλείας του Ισραήλ (Shin Bet), Carmi Gillon επιβεβαίωσε την ιστορία στο ντοκιμαντέρ The Gatekeepers.
Αυτή η επίθεση αναμένεται να οδηγήσει σε μερική ή πλήρη διακοπή των επικοινωνιών της Χεζμπολάχ και να έχει σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο στην οργάνωση. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη οργάνωση ανέφερε ότι διενεργεί “έρευνα ασφαλείας και επιστημονική έρευνα” για τα αίτια των εκρήξεων και ότι το Ισραήλ θα λάβει “τη δίκαιη τιμωρία του”.
Το σύστημα διαχείρισης ασφαλείας του ΟΗΕ συμβούλευσε το προσωπικό του στον Λίβανο να απενεργοποιήσει τις συσκευές VHF και να αφαιρέσει όλες τις μπαταρίες μέχρι νεωτέρας, διακόπτοντας προσωρινά το ραδιοδίκτυο του οργανισμού.