Για την προστασία της σωματικής ακεραιότητας των τουριστών και την πρόληψη περιστατικών δυσφήμισης του ελληνικού τουρισμού, ρωτάει η ΝΙΚΗ την Κυβέρνηση.
Με ερώτησή της προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και την Υπουργό Τουρισμού, η Βουλευτής της ΝΙΚΗΣ Ασπασία Ιωάννη Κουρουπάκη ζητάει να μάθει εάν υπάρχει προδιαγεγραμμένος τρόπος αντίδρασης των Αρχών όταν πληροφορούνται κάποιο περιστατικό εξαφάνισης τουριστών.
Η Βουλευτής της ΝΙΚΗΣ αφήνει να εννοηθεί στην ερώτησή της ότι, η Πολιτεία πρέπει να δράσει προκειμένου να μην δυσφημίζεται ο Ελληνικός Τουρισμός από θανάτους τουριστών.
Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:
“Κάθε καλοκαίρι δυστυχώς λαμβάνουν χώρα διάφορα περιστατικά εξαφάνισης τουριστών από το εξωτερικό οι οποίοι λόγω άγνοιας εκθέτουν τους εαυτούς τους σε κινδύνους με τραγικές συνέπειες. Ενδεικτικές είναι οι περιπτώσεις του Βρετανού δημοσιογράφου του ΒBC στη Σύμη και των δύο Γαλλίδων στην Σίκινο. Αυτές οι περιπτώσεις συχνά οφείλονται σε καταστάσεις που μπορούν να προληφθούν με την κατάλληλη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εκ μέρους των τουριστικών ή αστυνομικών αρχών, προκειμένου να μην δυσφημίζεται ο Ελληνικός Τουρισμός από τέτοιες τραγωδίες.
Με βάση τα ανωτέρω σας ρωτάμε:
Α) Υπάρχει κάποιος προδιαγεγραμμένος τρόπος αντίδρασης από τις αστυνομικές αρχές και τον ΕΟΤ ή κάποιο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθηθεί από τις αστυνομικές αρχές όταν πληροφορούνται κάποιο περιστατικό εξαφάνισης τουριστών; Αν ναι σε ποιο εσωτερικό έγγραφο, εγχειρίδιο εγκύκλιο ή οδηγία είναι καταχωρημένος ο τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών;
Β) Υπάρχει κάποιος συγκροτημένος μηχανισμός ενημέρωσης των τουριστών από τον ΕΟΤ, το 112 ή οποιονδήποτε άλλο φορέα από διαφόρους κινδύνους όπως π.χ. η θερμοκρασία, η πεζοπορία, η αναρρίχηση σε δύσβατα μέρη, η κολύμβηση σε συγκεκριμένα μέρη κλπ;
Γ) Αν ένας τουρίστας αποβιώσει κατά την διάρκεια των διακοπών του, πώς ενημερώνεται η οικογένειά ή οι οικείοι του; Ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας που αναλαμβάνει να ενημερώσει και να διευκολύνει την οικογένειά του κατά την παραλαβή της σωρού;
Δ) Υπάρχει θεσμικό πλαίσιο υποχρεωτικής κάλυψης αστικής ευθύνης έναντι τρίτου, στις περιπτώσεις που τουρίστας αποβιώσει ή τραυματιστεί κατά την διάρκεια παροχής τουριστικής – ψυχαγωγικής δραστηριότητας όπως η οργανωμένη κατάδυση, η ορειβασία, το κανό – καγιάκ ή άλλες αντίστοιχες δραστηριότητες που εκ της φύσεως τους ενέχουν κινδύνους για τους συμμετέχοντες; Υπάρχει υποχρέωση των οργανωτών τέτοιων δραστηριοτήτων να ελέγχουν αν η φυσική κατάσταση και η υγεία επιτρέπει στους συμμετέχοντες να λαμβάνουν μέρος σε αυτές; Συμμετέχει Ιατρός ή προσωπικό με γνώσεις πρώτων βοηθειών σε τέτοιες δραστηριότητες;”