Άλλαξε το σύστημα αναδοχής φάρων από την Υπηρεσία Φάρων.
Με το Νόμο 5110/2024 του ΥΠΕΘΑ (ΦΕΚ 75/2024) άλλαξε το σύστημα αναδοχής φάρων και άνοιξε ο δρόμος για την ενοικίαση σε ιδιώτες χωρίς (μόνο) την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Υπηρεσία Φάρων.
Μετά το 33% των μετοχών του ΕΛΚΑΚ που δόθηκε στο Υπερταμείο και όσο περνάνε οι ημέρες, έρχονται στη δημοσιότητα αρκετά “θεματάκια” που θεσμοθετήθηκαν (και) στις “λοιπές διατάξεις” του Νόμου 5110/2024 του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας – ΥΠΕΘΑ.
Για να υπάρξει παραχώρηση των Φάρων σε αναδόχους (αναδοχή των Φάρων) σύμφωνα με το Νόμο 4278/2014 (ΦΕΚ 157/Α/7-8-2014) “Φάροι, Στρατολογία και άλλες διατάξεις”, θα πρέπει να εκπληρούνταν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
- Με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εκδίδει η Υπηρεσία Φάρων καλούνται φυσικά ή νομικά πρόσωπα να αναλάβουν χωρίς αμοιβή υποχρέωση εκτέλεσης εργασιών ή κάλυψης δαπανών εγκατάστασης, συντήρησης, επισκευής ή ανάδειξης ενός ή περισσότερων φάρων για ορισμένο χρονικό διάστημα. Τα πρόσωπα που επιλέγονται ανακηρύσσονται Ανάδοχοι Φάρου και αποκτούν δικαιώματα σχετικά με την επικοινωνιακή τους προβολή και τη χρήση του φάρου, υπό την προϋπόθεση σεβασμού της ιστορικής αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής της αξίας. (Άρθρο 20)
- Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η πολιτιστική αξιοποίηση από φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης ή άλλους δημόσιους φορείς και μη κερδοσκοπικά σωματεία των φαρικών κτισμάτων που έχουν ανάγκη συντήρησης και έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία νεότερου πολιτισμού, καθώς και η αξιοποίηση των φαρικών κτισμάτων με το σύστημα αναδοχής του άρθρου 20. (Άρθρο 5)
- Επιτρέπεται η παραμονή στα οικήματα φάρων, μελών οικογενειών φαροφυλάκων, προσωπικού του ΠΝ και Αναδόχων Φάρου, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 20, εφόσον δεν επηρεάζεται η ομαλή λειτουργία της εγκατάστασης. (Άρθρο 19)
- Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού και Αθλητισμού, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της ΥΦ και εισήγηση του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου του ΠΝ, καθορίζεται η διαδικασία της πρόσκλησης των ενδιαφερομένων για τη συμμετοχή στην Αναδοχή Φάρου, της εξέτασης των υποψηφιοτήτων τους, της επιλογής τους ως Αναδόχων, των όρων και των προϋποθέσεων ανακήρυξής τους, η παρακολούθηση της Αναδοχής, ο προσδιορισμός των δικαιωμάτων τους και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή του άρθρου 20. (Άρθρο 47)
Με το Άρθρο 66 του Νόμου 5110/2024 4278/2014, το άρθρο 20 του Νόμου 4278/2014 αντικαθίσταται ως εξής (σσ με έντονη γραφή οι αλλαγές):
“Φυσικά ή νομικά πρόσωπα μπορούν να αναλαμβάνουν χωρίς αμοιβή την υποχρέωση εκτέλεσης εργασιών ή κάλυψης δαπανών εγκατάστασης, συντήρησης, επισκευής ή ανάδειξης ενός ή περισσότερων φάρων για ορισμένο χρονικό διάστημα, ως εξής: α) με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εκδίδει για τον παραπάνω σκοπό η Υπηρεσία Φάρων (ΥΦ), ή β) με αίτηση που υποβάλλεται στην ΥΦ, με σκοπό την προαγωγή ολυμπιακών αθλημάτων, ιδίως μέσω της διοργάνωσης αθλητικών εκδηλώσεων ή της παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας και λειτουργικών υπηρεσιών σε αθλητές, συλλόγους και αθλητικές ομοσπονδίες.
Τα παραπάνω πρόσωπα ανακηρύσσονται Ανάδοχοι Φάρου με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) και αποκτούν δικαίωμα χρήσης του φάρου και επικοινωνιακής τους προβολής. Ο Ανάδοχος Φάρου έχει υποχρέωση σεβασμού της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής αξίας του φάρου και συμμόρφωσης με την νομοθεσία για την προστασία και τη διαφύλαξη της εθνικής άμυνας και ασφάλειας. Το ΓΕΝ επιβλέπει τις εργασίες της παρ. 1.”
Το Άρθρο 66 ψηφίστηκε ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ (ΝΔ: ΝΑΙ, ΣΥΡΙΖΑ: OXI, ΠΑΣΟΚ-ΚΑ: ΝΑΙ, ΚΚΕ: OXI, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: ΠΑΡΩΝ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: ΝΑΙ, ΝΙΚΗ: OXI, ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ: ΝΑΙ, ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: OXI).
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν Ερώτηση προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με θέμα “Αποτροπή παραχώρησης σε ιδιώτες του Φάρου Δρεπάνου Πατρών”.
Οι Βουλευτές καταγγέλλουν ότι η αλλαγή της διάταξης ήταν “φωτογραφική” καθόσον επενδυτές, αμέσως μετά τη δημοσίευση του Νόμου, απέστειλαν αίτημα για την αναδοχή του Φάρου στο Δρέπανο Πατρών. Οι εν λόγω επενδυτές είχαν υποβάλλει αίτημα και το Νοέμβριο του 2023 αλλά αυτό είχε απορριφθεί από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σύμφωνα με την αρνητική εισήγηση της Υπηρεσίας Φάρων.
Ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ για το Νόμο 5110/2024, Ευάγγελος Αποστολάκης είχε παρατηρήσει σχετικά κατά τη συζήτηση στη Συνεδρίαση ΡΜΗ’ στις 22/5/2024: “Ως προς το άρθρο 66 για το σύστημα αναδοχής φάρων, δεν θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Δεδομένου του ιδιαίτερου πλαισίου και της σημαντικότητας των φάρων δεν είναι αποδεκτή η οποιαδήποτε επιχειρηματική τους εκμετάλλευση. Ας λάβει υπόψη το σώμα ότι οι φάροι είναι ένα δίκτυο το οποίο έχει διασυνδεθεί με τον παραθερισμό των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού και όλων των υπαλλήλων του Πολεμικού Ναυτικού”.
Αναλυτικά η Ερώτηση (αρχείο pdf στο hellenicparliament.gr):
Φάρος ΔΡΕΠΑΝΟ (ΑΕΦ-1330)
Ο Φάρος πρωτολειτούργησε το 1880. Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου ο φάρος παρέμεινε σβηστός. Το 1945, στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος. Το 1979 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε, αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου και λειτούργησε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός με χαρακτηριστικό μία λευκή αναλαμπή ανά 10 δλ. και φωτοβολία 22 ν.μ.
Υπάρχει ισόγειος οικία αποτελούμενη 3 υπνοδωμάτια, 1 κουζίνα, 1 W.C. μετά ντους. Ο πύργος είναι λιθόκτιστος, στρογγυλός ύψους 9,6μ. Πλησίον της οικίας υπάρχει μια αποθήκη. Βρίσκεται στο ομώνυμο ακρωτήρι της Πελοποννησιακής ακτής και σε εστιακό ύψος 10μ.
Ο Φάρος στο Δρέπανο Πατρών υπάγεται στην κατηγορία περί προστασίας Αρχαιοτήτων (Νεώτερα Μνημεία).