Τρίτη 22/10/2024

Σύνοδος Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία: 12 χώρες δεν υπέγραψαν το Κοινό Ανακοινωθέν

12 χώρες δεν υπέγραψαν το Κοινό Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία.

Ολοκληρώθηκε σήμερα 16 Ιουνίου 2024 στην Ελβετία η “Σύνοδος Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία” με το Κοινό Ανακοινωθέν να αναφέρει, πέρα των άλλων, ότι ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια πρέπει να ελέγχεται από την Ουκρανία.

Το δεύτερο σημαντικό ζήτημα που εξετάζεται στη δήλωση είναι αυτό της επισιτιστικής ασφάλειας, που εξαρτάται από την αδιάλειπτη παραγωγή και προμήθεια προϊόντων, για το οποίο είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η ασφάλεια της εμπορικής ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και η πρόσβαση στα λιμάνια της Αζοφικής Θάλασσας.

Το τρίτο και τελευταίο σημείο της διακήρυξης έχει ανθρωπιστικό πεδίο και περιλαμβάνει έκκληση για απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων πολέμου μέσω μιας πλήρους επιχείρησης ανταλλαγής μεταξύ εκείνων που κρατούνται από τη Ρωσία και την Ουκρανία, αντίστοιχα. Στο ίδιο σημείο προστίθεται ότι πρέπει να επιτραπεί η επιστροφή των παιδιών και όλων των Ουκρανών πολιτών που κρατούνται παράνομα.

Οι χώρες/οργανισμοί που υποστηρίζουν το Κοινό Ανακοινωθέν είναι: Αλβανία, Ανδόρα, Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Μπενίν, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κάβο Βέρντε, Καναδάς, Χιλή, Κομόρες, Κόστα Ρίκα, Ακτή Ελεφαντοστού, Συμβούλιο της Ευρώπης, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Εκουαδόρ, Εσθονία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Φίτζι, Φινλανδία, Γαλλία, Γκάμπια, Γεωργία, Γερμανία, Γκάνα, Ελλάδα, Γουατεμάλα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιράκ, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Κένυα, Κοσσυφοπέδιο , Λετονία, Λιβερία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μολδαβία, Μονακό, Μαυροβούνιο, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Παλάου, Περού, Φιλιππίνες, Πολωνία, Πορτογαλία, Κατάρ, Δημοκρατία της Κορέας, Ρουμανία, Ρουάντα, Σαν Μαρίνο, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Σερβία, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Σλοβενία, Σομαλία, Ισπανία, Σουρινάμ, Σουηδία, Ελβετία, Τιμόρ Λέστε, Τουρκία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ουρουγουάη.

Η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική, που μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα αποτελούν μέρος της ομάδας των αναδυόμενων οικονομιών, γνωστών ως BRICS αρνήθηκαν να υπογράψουν το έγγραφο. Επίσης δεν υπέγραψαν η Αρμενία, το Μπαχρέιν, η Ινδονησία, η Λιβύη, η Σαουδική Αραβία, η Ταϊλάνδη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το Κοινό Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία

Αναλυτικά το Κοινό Ανακοινωθέν, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελβετίας:

“Ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας συνεχίζει να προκαλεί μεγάλης κλίμακας ανθρώπινο πόνο και καταστροφές και να δημιουργεί κινδύνους και κρίσεις με παγκόσμιες επιπτώσεις. Συγκεντρωθήκαμε στην Ελβετία στις 15-16 Ιουνίου 2024 για να ενισχύσουμε έναν διάλογο υψηλού επιπέδου σχετικά με τις οδούς προς μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη για την Ουκρανία. Επαναλάβαμε τα ψηφίσματα A/RES/ES-11/1 και A/RES/ES-11/6 που εγκρίθηκαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και υπογραμμίσαμε τη δέσμευσή μας να τηρήσουμε το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η Σύνοδος Κορυφής βασίστηκε στις προηγούμενες συζητήσεις που έγιναν με βάση τη Φόρμουλα Ειρήνης της Ουκρανίας και άλλες ειρηνευτικές προτάσεις που είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Εκτιμούμε βαθύτατα τη φιλοξενία της Ελβετίας και την πρωτοβουλία της να φιλοξενήσει τη Σύνοδο Κορυφής Υψηλού Επιπέδου ως έκφραση της σταθερής δέσμευσής της για την προώθηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας.

Είχαμε μια γόνιμη, συνολική και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις οδούς προς ένα πλαίσιο για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Ειδικότερα, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να απέχουμε από την απειλή ή τη χρήση βίας κατά της εδαφικής ακεραιότητας ή πολιτικής ανεξαρτησίας οποιουδήποτε κράτους, των αρχών της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων τους, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών υδάτων, και η επίλυση διαφορών με ειρηνικά μέσα ως αρχές του διεθνούς δικαίου.

Επιπλέον, έχουμε ένα κοινό όραμα για τις ακόλουθες κρίσιμες πτυχές:

  1. Πρώτον, οποιαδήποτε χρήση πυρηνικής ενέργειας και πυρηνικών εγκαταστάσεων πρέπει να είναι ασφαλής, προστατευμένη και περιβαλλοντικά ασφαλής. Οι ουκρανικοί πυρηνικοί σταθμοί και εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια, πρέπει να λειτουργούν με ασφάλεια και ασφάλεια υπό τον πλήρη κυριαρχικό έλεγχο της Ουκρανίας και σύμφωνα με τις αρχές του ΔΟΑΕ και υπό την επίβλεψή του.
    Οποιαδήποτε απειλή ή χρήση πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου πολέμου κατά της Ουκρανίας είναι απαράδεκτη.
  2. Δεύτερον, η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια εξαρτάται από την αδιάκοπη παραγωγή και προμήθεια τροφίμων. Από αυτή την άποψη, η δωρεάν, πλήρης και ασφαλής εμπορική ναυσιπλοΐα, καθώς και η πρόσβαση σε θαλάσσια λιμάνια στη Μαύρη και την Αζοφική Θάλασσα, είναι ζωτικής σημασίας. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στα λιμάνια και σε όλη τη διαδρομή, καθώς και εναντίον πολιτικών λιμένων και πολιτικών λιμενικών υποδομών είναι απαράδεκτες.
    Η επισιτιστική ασφάλεια δεν πρέπει να οπλίζεται με κανέναν τρόπο. Τα ουκρανικά γεωργικά προϊόντα θα πρέπει να παρέχονται με ασφάλεια και ελεύθερα σε ενδιαφερόμενες τρίτες χώρες.
  3. Τρίτον, όλοι οι αιχμάλωτοι πολέμου πρέπει να απελευθερωθούν με πλήρη ανταλλαγή. Όλα τα απελαθέντα και παράνομα εκτοπισμένα παιδιά της Ουκρανίας, και όλοι οι άλλοι Ουκρανοί πολίτες που κρατήθηκαν παράνομα, πρέπει να επιστραφούν στην Ουκρανία.

Πιστεύουμε ότι η επίτευξη ειρήνης απαιτεί τη συμμετοχή και τον διάλογο μεταξύ όλων των μερών. Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να προβούμε μελλοντικά σε συγκεκριμένα βήματα στους προαναφερθέντες τομείς με περαιτέρω εμπλοκή των εκπροσώπων όλων των μερών.

Ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των αρχών του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας όλων των κρατών, μπορεί και θα χρησιμεύσει ως βάση για την επίτευξη συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία.”

Τελευταία Νέα

Λάρισα: Έκθεση για το Ταχυδρομικό στη Λέσχη Αξιωματικών

Έκθεση για το Ταχυδρομικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων στη...

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την ανάπτυξη του THAAD στο Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD...

Το πρώτο έκτακτο πολεμικό ανακοινωθέν 28 Οκτωβρίου 1940

Το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν του Γενικού Στρατηγείου εκδόθηκε το μεσημέρι της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Cyber Greece 2024: Ο ΥΦΕΘΑ Γιάννης Κεφαλογιάννης στο Συνέδριο για την Κυβερνοάμυνα

Στο Συνέδριο Cyber Greece 2024 με θέμα "Κυβερνοάμυνα &...

ΥΠΕΘΑ: Στήνει παγίδα για να γεμίσει τις Στρατιωτικές Σχολές

Το ΥΠΕΘΑ στήνει παγίδα στους νέους και τις νέες...
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Τελευταία Νέα

Λάρισα: Έκθεση για το Ταχυδρομικό στη Λέσχη Αξιωματικών

Έκθεση για το Ταχυδρομικό Σώμα των Ενόπλων Δυνάμεων στη...

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την ανάπτυξη του THAAD στο Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD...

Το πρώτο έκτακτο πολεμικό ανακοινωθέν 28 Οκτωβρίου 1940

Το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν του Γενικού Στρατηγείου εκδόθηκε το μεσημέρι της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Cyber Greece 2024: Ο ΥΦΕΘΑ Γιάννης Κεφαλογιάννης στο Συνέδριο για την Κυβερνοάμυνα

Στο Συνέδριο Cyber Greece 2024 με θέμα "Κυβερνοάμυνα &...

ΥΠΕΘΑ: Στήνει παγίδα για να γεμίσει τις Στρατιωτικές Σχολές

Το ΥΠΕΘΑ στήνει παγίδα στους νέους και τις νέες...