20.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Γλυμής έγινε Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Γλυμής ανέλαβε Γενικός...

Σαν Σήμερα 22 Νοεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου....

Ένοπλες Δυνάμεις: Καταργείται το αμετάθετο Στρατιωτικών – Αλλαγές στα κοινωνικά κριτήρια στις μεταθέσεις

ΑρχικήΕλλάδαΈνοπλες Δυνάμεις: Καταργείται το αμετάθετο Στρατιωτικών - Αλλαγές στα κοινωνικά κριτήρια στις μεταθέσεις

Καλώς ή κακώς το καταργείται το αμετάθετο Στρατιωτικών και οι Στρατιωτικοί είναι “στα κάγκελα” για διαφορετικό λόγο.

Η εκάστοτε Κυβέρνηση συνηθίζει να ασκεί στις Ένοπλες Δυνάμεις κοινωνική πολιτική για συγκεκριμένες κατηγορίες Στρατιωτικών που τις περισσότερες φορές είναι εις βάρος άλλων Στρατιωτικών.

Με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας καταργείται το αμετάθετο Στρατιωτικών που είναι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και μονογονεϊκή οικογένεια.

Στρατιωτικοί που είναι σε αυτές τις κατηγορίες αγωνιούν για το πού θα πάρουν μετάθεση, ενώ Στρατιωτικοί που δεν μπορούσαν να μετατεθούν σε τόπους όπου οι θέσεις ήταν καλυμμένες από τους πρώτους, αγωνιούν πότε θα εφαρμοστεί ο Νόμος. Στις μεταθέσεις του 2024 ή του 2025; Μήπως θα γίνουν πάρα πολλές έκτακτες μεταθέσεις μόλις ψηφιστεί ο Νόμος;

Αμετάθετο Στρατιωτικών: Αλλαγές στα κοινωνικά κριτήρια

Σύμφωνα με το Νόμο 3883/2010, όπως ισχύει, “οι πολύτεκνοι, οι γονείς τριών (3) τέκνων ή γονείς ενός τουλάχιστον τέκνου με ανίατο ή δυσίατο νόσημα, γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, καθώς και πάσχοντες από ανίατα ή δυσίατα νοσήματα μετατίθενται μόνο κατόπιν πρότερης σχετικής αναφοράς τους.”

Με τη ψήφιση του νέου νόμου το εν λόγω άρθρο τροποποιείται ως εξής “οι πολύτεκνοι, οι γονείς τριών (3) τέκνων καθώς και οι γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, δεν μετατίθενται από τον τόπο προτίμησής τους αν δεν παρέλθουν έξι (6) τουλάχιστον έτη, εκτός αν δηλώσουν οι ίδιοι επιθυμία μετάθεσης ή αν εκλείψουν οι σχετικοί οικογενειακοί λόγοι.”

Στην ανάλυση των συνεπειών της ρύθμισης αναφέρεται ότι “για τον υπολογισμό του θεσπιζόμενου χρονικού ορίου παραμονής της εξαετίας, λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος που έχουν ήδη υπηρετήσει τα στελέχη στον τόπο προτίμησής τους πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.”

Επίσης, “προς αποφυγή θέσπισης αντιφατικών ρυθμίσεων, από τη διάταξη έχει απαλειφθεί η κατηγορία των στελεχών που πάσχουν από ανίατα ή δυσίατα νοσήματα, δεδομένου ότι τα θέματα μεταθέσεων της εν λόγω κατηγορίας στελεχών (στελέχη ειδικών καταστάσεων) ρυθμίζονται από την παρ. 2 του άρθρου 15 του ν. 3257/2004 (Α’143), η οποία διατηρείται σε ισχύ.”

Η ελάχιστη παραμονή Στρατιωτικών για 6 χρόνια στον τόπο προτίμησής τους, και η εν συνεχεία μετάθεσή τους σε φρουρές όπου υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές υγείας, ανάλογα με το πρόβλημα υγείας, ισχύει και για τις παρακάτω κατηγορίες στελεχών:
α. Στελέχη που έχουν ενταχθεί στις ειδικές καταστάσεις των άρθρων 14 έως 16 του ν.δ. 1400/1973 (Α’ 114), αμέσως μετά την ένταξή τους σε ειδική κατάσταση.
β. Στελέχη που έχουν σύζυγο με αναπηρία ή σακχαρώδη διαβήτη.
γ. Στελέχη που έχουν την επιμέλεια τέκνου με αναπηρία ή σακχαρώδη διαβήτη.
δ. Στελέχη που έχουν οριστεί με δικαστική απόφαση ως ανάδοχοι γονείς ανηλίκου με αναπηρία ή σακχαρώδη διαβήτη, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναδοχή.
ε. Στελέχη που με δικαστική απόφαση τους έχει ανατεθεί κατ’ αποκλειστικότητα η επιμέλεια ατόμου με αναπηρία ή σακχαρώδη διαβήτη.

Μια σοβαρή κοινωνική πολιτική που θα ήταν ίσως δίκαιη προς όλους θα έλεγε, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι Στρατιωτικοί μένετε στον τόπο που θέλετε και λοιποί Στρατιωτικοί που έχετε ένα ή δύο παιδιά ή που δεν μπορείτε να αποκτήσετε ή που θέλετε να μείνετε εργένηδες/άτεκνοι πάρτε επίδομα ενοικίου.

Μπορείτε να σχολιάσετε το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου στο opengov.gr από εδώ

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα