13.8 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Γλυμής έγινε Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Γλυμής ανέλαβε Γενικός...

Σαν Σήμερα 22 Νοεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου....

Νίκος Δένδιας: Ο εναέριος χώρος της Ελλάδας θα είναι αδιαπέραστος σε λίγα χρόνια

ΑρχικήΕλλάδαΝίκος Δένδιας: Ο εναέριος χώρος της Ελλάδας θα είναι αδιαπέραστος σε λίγα χρόνια

Ο εναέριος χώρος της Ελλάδας θα είναι αδιαπέραστος σε λίγα χρόνια από σήμερα.

Αυτός δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Παραπολιτικά και στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς, πώς προετοιμάζεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας – ΥΠΕΘΑ και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας για ενδεχόμενη επίθεση με τη μαζική χρήση drones, όπως την πρόσφατη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, δήλωσε ότι είχε “επισημάνει, όχι τυχαία από μία συνοριακή περιοχή, την Ξάνθη, την τεράστια αλλαγή που έχει επέλθει στις πολεμικές συγκρούσεις λόγω της ανάπτυξης της συγκεκριμένης τεχνολογίας”.

“Συγκεκριμένα, είχα δηλώσει ότι στόχος μας είναι η δημιουργία των μέσων που θα επιτρέπουν στις Ένοπλες Δυνάμεις μας να επιχειρούν προστατευμένες από την απειλή των drones. Αλλά και κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στην Αρμενία, επιβεβαίωσα κατά τις συνομιλίες με τον ομόλογό μου Suren Papikyan και τους επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ότι τα drones έγειραν την πλάστιγγα στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ υπέρ των Αζέρων. Δεν είναι τυχαίο ότι συμφωνήσαμε κατά την επίσκεψη στην Αρμενία τη μεταφορά τεχνογνωσίας Άμυνας απέναντι σε ένα σύστημα το οποίο υφίσταται και το οποίο θέλουμε να γνωρίζουμε με επάρκεια“, συμπλήρωσε ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε ότι “δεν μένουμε όμως στις διαπιστώσεις. Υπάρχει ήδη πρόβλεψη για τη σχετική δαπάνη στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας. Μέσω της στροφής που επιχειρούμε στις νέες τεχνολογίες των Ενόπλων Δυνάμεων, με την υλοποίηση της “Ατζέντας 2030”, της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης στις Ένοπλες Δυνάμεις μας, έχουμε εντάξει την ανάπτυξη της άμυνας σε από αέρος επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων από drones, στο νέο Οικοσύστημα Αμυντικών Τεχνολογιών, του υπό ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), όπως και στον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ). Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεί προτεραιότητά μας η εξάλειψη τυχόν υστερήσεων σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, με τη δημιουργία αντιαεροπορικού «Θόλου» και «Θόλου» αντι-drones, που θα προστατεύει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Η διαδικασία ώστε ο εναέριος χώρος της χώρας μας να καταστεί σε διάστημα λίγων ετών από σήμερα, αδιαπέραστος, έχει ήδη δρομολογηθεί“, κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος από όταν ο κύριος εχθρός της Ελλάδας, η Τουρκία, ξεκίνησε το πρόγραμμα της εγχώριας ανάπτυξης και παραγωγής Μη Επανδρωμένων Συστημάτων, τόσο εναέριων όσο και θαλάσσιων.

Εκτιμούμε ότι, μέχρι να ξεκινήσει το ΕΛΚΑΚ το κενό μπορεί να καλυφθεί μόνο με αγορά συστημάτων. Ή να περιμένει η Τουρκία να ολοκληρωθεί η Ατζέντα 2023…

Σημειώνεται ότι το υπό ίδρυση Κέντρο αναφέρεται, για άγνωστο λόγο, άλλοτε Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας Ανάπτυξης και Καινοτομίας – ΕΚΑΕΑΚ και άλλοτε Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας – ΕΛΚΑΚ.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα