12.9 C
Athens
Παρασκευή, Ιανουάριος 10, 2025

Εορτολόγιο 10 Ιανουαρίου 2025 γιορτή σήμερα

Γιορτή σήμερα 10/1/25, ποιοι γιορτάζουν στο Εορτολόγιο. Σήμερα,...

Σαν Σήμερα 10 Ιανουαρίου στην Στρατιωτική Ιστορία της Ελλάδας

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 10 Ιανουαρίου....

Κύπρος: Πέθανε Αστυνομικός εν ώρα υπηρεσίας

Τον θάνατο του Αστυνομικού ανακοίνωσε η Αστυνομία...

World Wide Web: Η γέννηση του διαδικτύου – Το πρώτο website 30 χρόνια πριν

Επιστήμη & ΤεχνολογίαWorld Wide Web: Η γέννηση του διαδικτύου - Το πρώτο website 30 χρόνια πριν

Το πρώτο website στο διαδίκτυο ήταν το 1993. Μάθετε για την γέννηση του διαδικτύου.

30 χρόνια συμπληρώνονται φέτος (2023) από όταν ένας ερευνητής στη Γενεύη δημιούργησε τον Παγκόσμιο Ιστό για να διευκολύνει τους επιστήμονες να μοιράζονται πληροφορίες. Σήμερα, η ζωή χωρίς internet έχει γίνει αδύνατη για πολλούς ανθρώπους.

Στις 30 Απριλίου 1993, κυκλοφόρησε το World Wide Web. Ο Παγκόσμιος Ιστός ήταν το πνευματικό τέκνο του Tim Berners-Lee (Τιμ Μπέρνερς Λι), ενός ερευνητή σε ένα εργαστήριο φυσικής του CERN στην Ελβετία.

Ο Τιμ Μπέρνερς Λι ενοχλημένος από τη σύγχυση στη ροή πληροφοριών μεταξύ διαφόρων ινστιτούτων και δεκάδων ομάδων μελέτης και έργου και σκέφτηκε ότι η δημιουργία ενός δικτύου ψηφιακών πληροφοριών στο οποίο οι επιστήμονες θα μπορούσαν να ανταλλάξουν ιδέες θα μπορούσε να είναι μια λύση σε αυτή τη σύγχυση.

Ο Τιμ Μπέρνερς Λι έγραψε την πρώτη Πρόταση για τον Παγκόσμιο Ιστό τον Μάρτιο 1989 (αρχείο pdf: Information Management: A Proposal) και τη δεύτερη Πρόταση τον Μάιο 1990. Μαζί με τον Βέλγο μηχανικό συστημάτων Robert Cailliau, επισημοποίησαν την πρόταση διαχείρισης τον Νοέμβριο του 1990 (αρχείο pdf: WorldWideWeb Proposal for a HyperText Project). Αυτή η Πρόταση περιέγραψε τις κύριες έννοιες και καθόρισε σημαντικούς όρους πίσω από τον Ιστό. Το έγγραφο περιέγραφε ένα “έργο υπερκειμένου” που ονομάζεται “WorldWideWeb” στο οποίο ένας “ιστός” από “έγγραφα υπερκειμένου” μπορούσε να προβληθεί από “προγράμματα περιήγησης”.

Το πρώτο web site στο CERN

Μέχρι τα τέλη του 1990, ο Τιμ Μπέρνερς Λι είχε τον πρώτο διακομιστή Web και πρόγραμμα περιήγησης σε λειτουργία στο CERN, επιδεικνύοντας τις ιδέες του. Ανέπτυξε τον κώδικα για τον διακομιστή Web του σε έναν υπολογιστή NeXT. Για να αποφευχθεί η κατά λάθος απενεργοποίησή του, ο υπολογιστής είχε μια χειρόγραφη ετικέτα με κόκκινο μελάνι: “Αυτό το μηχάνημα είναι διακομιστής. ΜΗΝ ΤΟ ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΕ!!”

Η αρχική σελίδα του πρώτου ιστότοπου info.cern.ch
Η αρχική σελίδα του πρώτου ιστότοπου info.cern.ch

Το info.cern.ch ήταν η διεύθυνση του πρώτου ιστότοπου και διακομιστή Ιστού στον κόσμο, που λειτουργούσε σε έναν υπολογιστή NeXT στο CERN. Η πρώτη διεύθυνση ιστοσελίδας ήταν http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html

Στις 30 Απριλίου 1993, το CERN έκανε διαθέσιμο τον πηγαίο κώδικα του WorldWideWeb χωρίς δικαιώματα, καθιστώντας τον ελεύθερο λογισμικό. Μέχρι τα τέλη του 1993 υπήρχαν πάνω από 500 γνωστοί διακομιστές ιστού και το www αντιπροσώπευε το 1% της κίνησης στο Διαδίκτυο, που φαινόταν πολύ εκείνη την εποχή (το υπόλοιπο ήταν απομακρυσμένη πρόσβαση, e-mail και μεταφορά αρχείων).

Το 1994 ήταν η “Έτος του Διαδικτύου“. Με πρωτοβουλία του Robert Cailliau, το πρώτο διεθνές συνέδριο World Wide Web πραγματοποιήθηκε στο CERN τον Μάιο 1994. Τo παρακολούθησαν 380 χρήστες και προγραμματιστές και χαιρετίστηκε ως το “Woodstock του Web”.

Αυτή η εξέλιξη, που έχει υποστεί ελάχιστες αλλαγές μέχρι σήμερα, ήταν η αρχή των εξελίξεων στο διαδίκτυο.

Οι μηχανές αναζήτησης όπως η Google, Bing, DuckDuckGo και άλλες καταχωρούν πληροφορίες από το φαινομενικά ατελείωτο πεδίο πληροφοριών. Ωστόσο, πίσω από αυτές τις μηχανές αναζήτησης βρίσκονται εταιρείες κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως η Google, η Microsoft και άλλες. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι αντίθετο με τον Τιμ Μπέρνερς Λι. Γιατί ο Τιμ Μπέρνερς Λι θα μπορούσε να έχει πατεντάρει τον Παγκόσμιο Ιστό, αλλά συνειδητά αποφάσισε να μην το κάνει. Η επιδίωξη του κέρδους έρχεται σε αντίθεση με το ιδανικό του Τιμ Μπέρνερς Λι για ελεύθερη ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο Sir Τιμ Μπέρνερς Λι είναι πλέον καθηγητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) και έχει έδρα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το 2016. Ο Tim Berners-Lee αυτή τη στιγμή προεδρεύει της Κοινοπραξίας Παγκόσμιου Ιστού (W3C), την οποία ίδρυσε για να τυποποιήσει τις τεχνικές στον Παγκόσμιο Ιστό.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα