18.9 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Σαν Σήμερα 23 Νοεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 23 Νοεμβρίου....

Δικαστική Αστυνομία: Πόσο θα διαρκεί η εκπαίδευση – Τι περιλαμβάνει

ΑρχικήΕλλάδαΔικαστική Αστυνομία: Πόσο θα διαρκεί η εκπαίδευση - Τι περιλαμβάνει

Καθορίστηκαν τα αντικείμενα και η διάρκεια της εκπαίδευσης για όσους προσληφθούν στην Δικαστική Αστυνομία.

Συγκεκριμένα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 19943 (ΦΕΚ 2556/Β/19-4-2023) των Υπουργείων Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών καθορίστηκε πέρα των άλλων, ο τόπος, ο σκοπός, η διάρκεια και το πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Τόπος εκπαίδευσης

Η εισαγωγική εκπαίδευση των υπαλλήλων της Δικαστικής Αστυνομίας, πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών για τους υπαλλήλους του πολιτικού τομέα.

Η εισαγωγική εκπαίδευση του προσωπικού του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Σχολής Αστυφυλάκων ή σε άλλους κατάλληλους χώρους, ανά την Επικράτεια.

Σκοπός εκπαίδευσης

Η εκπαίδευση αποσκοπεί στην εμβάθυνση και απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων, στη λήψη της κατάλληλης και εξειδικευμένης επαγγελματικής κατάρτισης, στην καλλιέργεια υπηρεσιακής συνοχής και συναίσθησης του καθήκοντος και στην αναβάθμιση των ψυχικών και πνευματικών ικανοτήτων των υπαλλήλων της Δικαστικής Αστυνομίας, ανά ειδικότητα, προκειμένου να ανταποκριθούν με επάρκεια στα καθήκοντά τους.

Διάρκεια εκπαίδευσης

Η εισαγωγική εκπαίδευση των υπαλλήλων της Δικαστικής Αστυνομίας είναι τετράμηνης διάρκειας, ενώ, κατά τους δύο τελευταίους μήνες, πραγματοποιείται πρακτική άσκηση στα δικαστήρια και τις εισαγγελίες, στις οποίες έχουν τοποθετηθεί. Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού εκπαιδευομένων, δύνανται αυτοί να κατανέμονται και να εκπαιδεύονται σε περισσότερες της μίας εκπαιδευτικής περιόδου κάθε εκπαιδευτικής σειράς.

Η εκπαίδευση των υπαλλήλων του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας πραγματοποιείται σε χρόνο που δεν διαταράσσεται η εκπαίδευση των σπουδαστών της Σχολής Αστυφυλάκων.

Μαθήματα – πρόγραμμα εκπαίδευσης

Στους υπαλλήλους του πολιτικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας διδάσκονται τα παρακάτω μαθήματα:

  • Στοιχεία Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας
  • Στοιχεία Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου – Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • Αρμοδιότητες, Δεοντολογία, Κανονισμός Λειτουργίας
  • Δικαστική Ψυχολογία και Κοινωνική Ανθρωπολογία

Στους υπαλλήλους του αστυνομικού τομέα της Δικαστικής Αστυνομίας διδάσκονται τα παρακάτω μαθήματα:

  • Στοιχεία Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας
  • Στοιχεία Συνταγματικού και Διοικητικού Δικαίου – Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • Αρμοδιότητες, Δεοντολογία, Κανονισμός Λειτουργίας
  • Μέτρα ασφαλείας – Εκρηκτικοί μηχανισμοί
  • Πρώτες Βοήθειες
  • Πολιτική σχεδίαση έκτακτης ανάγκης
  • Αυτοάμυνα – Αυτοπροστασία
  • Οπλοτεχνική – Σκοποβολή.

Παρακολούθηση εκπαίδευσης – αξιολόγηση

Η παρακολούθηση της εκπαίδευσης είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευόμενους.

Οι εκπαιδευόμενοι του πολιτικού τομέα αξιολογούνται με βαθμολόγηση των γνώσεων, ύστερα από γραπτή δοκιμασία (τεστ) με το σύστημα της πολλαπλής επιλογής σε είκοσι (20) τουλάχιστον ερωτήσεις σε κάθε μάθημα στην ύλη των διδαχθέντων γνωστικών αντικειμένων. Ο μέσος όρος των βαθμολογιών των τεσσάρων (4) μαθημάτων αποτελεί τον βαθμό της γραπτής δοκιμασίας.

Οι εκπαιδευόμενοι του αστυνομικού τομέα αξιολογούνται:

  • Με βαθμολόγηση των γνώσεων, ύστερα από γραπτή δοκιμασία (τεστ) με το σύστημα της πολλαπλής επιλογής σε είκοσι (20) τουλάχιστον ερωτήσεις σε κάθε μάθημα με α/α α’ έως στ’ του άρθρου 5 στην ύλη των διδαχθέντων γνωστικών αντικειμένων. Ο μέσος όρος των έξι (6) βαθμών αποτελεί τον βαθμό της γραπτής δοκιμασίας.
  • Με βαθμολόγηση των δεξιοτήτων τους, κατόπιν πρακτικής δοκιμασίας στα μαθήματα της Αυτοάμυνας – Αυτοπροστασίας και Οπλοτεχνικής – Σκοποβολής.

Ειδικότερα, ο βαθμός καταχωρείται σε ενιαίο έντυπο και προκύπτει από τον μέσο όρο των βαθμολογιών των επιμέρους τεσσάρων (4) γνωστικών αντικειμένων Αυτο-άμυνας, Αυτοπροστασίας, Οπλοτεχνικής και Σκοποβολής, συνεκτιμώντας την επίδοση κατά την αντιμετώπιση εικονικών περιστατικών, τη συμμετοχή τους σε λοιπές πρακτικές εφαρμογές (όπως λύση – αρμολόγηση όπλων, τεχνικές αυτοάμυνας), τη φυσική αντοχή, τη σκοπευτική ικανότητα, την ικανότητα προσαρμογής στις πραγματικές συνθήκες της αποστολής.

Οι βαθμοί υπολογίζονται μέχρι χιλιοστού μονάδας σε κλίμακα βαθμολογίας από το 0 μέχρι το 20.

Προσδιορισμός επίδοσης

Ο βαθμός της τελικής επίδοσης των εκπαιδευομένων του πολιτικού τομέα προκύπτει από τον μέσο όρο των τεσσάρων (4) βαθμών της γραπτής δοκιμασίας, ενώ του αστυνομικού τομέα προκύπτει από τον μέσο όρο των βαθμών της γραπτής και πρακτικής δοκιμασίας.

Η τελική επίδοση προσδιορίζεται μέχρι χιλιοστού της μονάδας και καθορίζει και τη σειρά εξόδου από την οικεία Σχολή.

Αν προκύψει ισοβαθμία μέχρι χιλιοστού της μονάδας σε δύο ή περισσότερους εκπαιδευόμενους, αρχαιότερος στον αστυνομικό τομέα θεωρείται εκείνος που έχει μεγαλύτερο βαθμό κατά σειρά προτεραιότητας στην πρακτική δοκιμασία, ενώ στον πολιτικό τομέα θεωρείται εκείνος που έχει μεγαλύτερο βαθμό στο μάθημα Στοιχεία Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας. Σε περίπτωση και πάλι ισοβαθμίας ο αρχαιότερος αναδεικνύεται με κλήρωση, για την οποία συντάσσεται σχετικό πρακτικό.

Η βαθμολογία των ως άνω επιδόσεων διαβιβάζεται στη Διεύθυνση Δικαστικής Αστυνομίας και λαμβάνεται υπόψη για την κρίση περί μονιμοποίησης ή απόλυσης κατά τα οριζόμενα στην παρ. 2 του άρθρου 32 του ν. 4963/2022.

Αποτελέσματα εκπαίδευσης

Επιτυχών θεωρείται ο εκπαιδευόμενος που, στο τέλος της εκπαίδευσής του, συγκεντρώνει τη βάση βαθμολογίας 10 σε κάθε βαθμολόγηση της πρακτικής και γραπτής δοκιμασίας για τον αστυνομικό τομέα και βάση βαθμολογίας 10 σε κάθε βαθμολόγηση της γραπτής δοκιμασίας για τον πολιτικό τομέα.

Επανεξεταστέος για τον αστυνομικό τομέα, θεωρείται ο εκπαιδευόμενος που δε συγκεντρώνει τη βάση βαθμολογίας 10 ανά μάθημα, σε κάθε βαθμολόγηση της πρακτικής και γραπτής δοκιμασίας. Ο δεύτερος βαθμός, κατ’ είδος εξέτασης, προστίθεται στον πρώτο κάτω της βάσης βαθμό και εξάγεται ο μέσος όρος επανεξέτασης. Επανεξεταστέος για τον πολιτικό τομέα, θεωρείται ο εκπαιδευόμενος που δε συγκεντρώνει τη βάση βαθμολογίας 10 ανά μάθημα, στη γραπτή δοκιμασία. Η επανεξέταση και για τους δύο τομείς πραγματοποιείται μόνο μία φορά και σε κάθε επανεξεταστέο δίδεται μία ευκαιρία επαναβαθμολόγησης ανά μάθημα.

Αποτυχών θεωρείται για τον αστυνομικό τομέα ο εκπαιδευόμενος, ο οποίος συγκεντρώνει βαθμό επανεξέτασης για κάθε είδους βαθμολόγηση κάτω της βάσης 10 ανά μάθημα, ενώ για τον πολιτικό τομέα ο εκπαιδευόμενος, ο οποίος συγκεντρώνει βαθμό επανεξέτασης κάτω της βάσης 10 ανά μάθημα.

Πίνακες Αποτελεσμάτων – Έξοδος από τη Σχολή

Οι υπεύθυνοι εκπαίδευσης ανά τομέα καταρτίζουν ενιαίο πίνακα κατά σειρά επιτυχίας, με βάση την τελική βαθμολογία κάθε εκπαιδευόμενου.

Ο πίνακας αυτός προσδιορίζει την τελική κατάταξή τους και καθορίζει την αρχαιότητά τους. Για τους αποτυχόντες καταρτίζεται ιδιαίτερος πίνακας. Στους σπουδαστές, που αποφοιτούν ευδόκιμα, επιδίδεται πιστοποιητικό σπουδών, στο οποίο αναγράφονται τα στοιχεία ταυτότητας, η διάρκεια φοίτησης και ο τελικός χαρακτηρισμός επίδοσης. Το πιστοποιητικό υπογράφεται από τους υπεύθυνους εκπαίδευσης ανά τομέα.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα