20.2 C
Athens
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Γλυμής έγινε Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο

Ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Γλυμής ανέλαβε Γενικός...

Σαν Σήμερα 22 Νοεμβρίου στην Στρατιωτική Ιστορία

Γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 22 Νοεμβρίου....

TikTok: H εφαρμογή που βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών χωρών

ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαTikTok: H εφαρμογή που βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών χωρών

Πέρα από τον κίνδυνο κατασκοπείας ο άλλος φόβος είναι ότι η Κίνα χειραγωγεί την κοινή γνώμη με την εφαρμογή TikTok.

Η εφαρμογή TikTok βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών χωρών ως ύποπτη ότι χρησιμοποιείται από την Κίνα για σκοπούς κατασκοπείας.

Κορυφή της ψυχαγωγίας ή εργαλείο κατασκοπείας και προπαγάνδας στην υπηρεσία της Κίνας;

Σε λίγα χρόνια, το φαινόμενο TikTok έχει κάνει τον κόσμο των κοινωνικών δικτύων όπως τον γνωρίσαμε ξεπερασμένο, αλλά αρκετές κυβερνήσεις θέλουν τώρα να περιορίσουν την επιρροή του.

Με περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 125 εκατομμυρίων μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η εξαιρετικά δημοφιλής πλατφόρμα σύντομων και viral βίντεο, που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, βρίσκεται στο στόχαστρο των δυτικών κυβερνήσεων. Οι τελευταίες φοβούνται ότι το Πεκίνο θα το χρησιμοποιήσει για σκοπούς κατασκοπείας ή αποσταθεροποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2020, το TikTok είναι μεταξύ των κινεζικών εφαρμογών που έχουν απαγορευτεί στην Ινδία. Αυτό έγινε μετά από θανατηφόρες συγκρούσεις στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Το Νέο Δελχί είχε δικαιολογήσει την απόφασή του υπερασπίζοντας την κυριαρχία του, κατηγορώντας το TikTok ότι είχε προκαλέσει προβλήματα στον πληθυσμό.

Ο Λευκός Οίκος διέταξε τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να απαγορεύσουν το TikTok από τις υπηρεσιακές συσκευές smartphone εντός 30 ημερών. Ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα απαγορεύσει τη χρήση της εφαρμογής στα τηλέφωνα εργασίας του προσωπικού της προκειμένου να “προστατεύσει” την Επιτροπή. Νωρίτερα, το ίδιο έκαναν ο Καναδάς και η Δανία.

Η Επιτροπή ενισχύει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και αναστέλλει τη χρήση του TikTok στις εταιρικές συσκευές της.

“Για να αυξήσει την κυβερνοασφάλειά του, το Εταιρικό Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής αποφάσισε να αναστείλει τη χρήση της εφαρμογής TikTok στις εταιρικές του συσκευές και σε προσωπικές συσκευές που είναι εγγεγραμμένες στην υπηρεσία φορητών συσκευών της Επιτροπής. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην προστασία της Επιτροπής από απειλές και ενέργειες στον κυβερνοχώρο που ενδέχεται να αξιοποιηθούν για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά του εταιρικού περιβάλλοντος της Επιτροπής. Οι εξελίξεις ασφάλειας άλλων πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα ελέγχονται επίσης συνεχώς.”, αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν.

“Η σημερινή αναστολή είναι μια εσωτερική εταιρική απόφαση που περιορίζεται αυστηρά στη χρήση συσκευών που είναι εγγεγραμμένες στην υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας της.”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Σε τι κατηγορείται η εφαρμογή TikTok και σε τι βασίζονται αυτές οι υποψίες για κατασκοπεία;

Υπάρχουν δύο απειλές που πρέπει να διακριθούν, η μαζική παρακολούθηση των πολιτών και η επιρροή στην κοινή γνώμη από τη μια πλευρά και ο κίνδυνος κατασκοπείας εντός των κρατικών οργανισμών από την άλλη. Η πρώτη απειλή είναι αυτό που είδαμε μέσα από το σκάνδαλο της Cambridge Analytica. Αυτό συνίσταται στη συλλογή δεδομένων χρηστών εν αγνοία τους και για έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό, να επηρεάσει την εξέλιξη των γεγονότων, όπως συνέβη το 2016 στην εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Εκεί που χειροτερεύει είναι στην απειλή της κατασκοπείας. Αρχίσαμε να μιλάμε για αυτήν με την υπόθεση Pegasus, το ισραηλινό λογισμικό που εγκαθίσταται στο τηλέφωνό smartphone χωρίς να το γνωρίζετε και το οποίο στη συνέχεια μπορεί να έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα σας. Μπορούμε να φανταστούμε ότι αυτού του είδους το λογισμικό εισάγεται μέσα σε μια εφαρμογή όπως το TikTok και η οποία, επειδή την έχετε εγκαταστήσει, μπορεί να έχει πρόσβαση στα email σας, στις προσωπικές σας ανταλλαγές και σε μια ολόκληρη δέσμη πληροφοριών στο τηλέφωνό σας. Δεν υπάρχουν στοιχεία κατασκοπείας από το TikTok, αλλά οι υποψίες αναγκάζουν τους κρατικούς οργανισμούς να προστατεύονται από αυτήν.

Εξ ου και ο φόβος των κυβερνήσεων και η απαγόρευσή του TikTok σε μια σειρά από κέντρα εξουσίας, στην Ευρώπη όπως και αλλού στον κόσμο.

Εκτιμούμε ότι αυτή η προφύλαξη δεν πρέπει να περιορίζεται στους πολιτικούς αλλά και σε οποιονδήποτε ευαίσθητο οργανισμό. Είναι απλώς ένα μέτρο ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα