20.2 C
Athens
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων 2024: Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τα Χριστούγεννα...

“Αιχμάλωτους” κρατάνε του Στρατιωτικούς που ζήτησαν παραίτηση ή αποστρατεία

ΑρχικήΕλλάδα"Αιχμάλωτους" κρατάνε του Στρατιωτικούς που ζήτησαν παραίτηση ή αποστρατεία

“Αιχμάλωτους” κρατάνε του Στρατιωτικούς που ζήτησαν παραίτηση ή αποστρατεία. Ποιος καθυστερεί τη διαδικασία; Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή Γενικά Επιτελεία;

Ερωτήματα δεχθήκαμε από Στρατιωτικούς που ζήτησαν παραίτηση από την ενεργό υπηρεσία του Στρατεύματος καθώς και αυτούς που ζήτησαν να αποστρατευθούν έχοντας συμπληρώσει τα απαιτούμενα 40 χρόνια εργασίας (“Ειδικοδυναμίτες” με διπλά εξάμηνα).

Ασχολίαστο αφήνουμε το γεγονός ότι Στρατιωτικοί παραιτούνται δίχως να έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο προς απόληψη σύνταξης. Άραγε, γιατί παραιτούνται στο Στρατό Ξηράς, Αρχιλοχίες από ΣΜΥ, Υπολοχαγοί και Λοχαγοί από Ευελπίδων; ΕΠΟΠ από το Πολεμικό Ναυτικό;

Το ερώτημα κοινό, γιατί η τόση καθυστέρηση; Είναι, σα να ζητάς διαζύγιο και πρέπει να συνεχίζεις να ασκείς τα “συζυγικά καθήκοντα” γιατί δεν έχει εκδοθεί ακόμη το διαζευκτήριο, μας είπαν χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι, η αναφορά αποστρατείας -στο Στρατό Ξηράς- προωθείται στη Διεύθυνση του Όπλου-Σώματος ακολουθώντας την ιεραρχική οδό, κάνοντας “στάσεις” ανά την επικράτεια. Έπειτα, από τη Διεύθυνση Προσωπικού του ΓΕΣ καταλήγει στο ΥΠΕΘΑ για να εγκριθεί από τον Υπουργό ή Υφυπουργό (όπως σε όλους του δημοσίους υπαλλήλους, στο αρμόδιο Υπουργείο). Κατόπιν, υπογράφεται το Προεδρικό Διάταγμα και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ). Τέλος, εκδίδεται η ΕΔΥΕΘΑ με την ημερομηνία διαγραφής.

Υπενθυμίζεται ότι, με το νέο νόμο του ΥΠΕΘΑ (Ν.5018/2023) “αυτοί που αποστρατεύονται για οποιονδήποτε λόγο, διαγράφονται από την ενεργό υπηρεσία την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος αποστρατείας τους”. Ο λόγος είναι για να μην υπάρχει κενό μεταξύ του τελευταίου μισθού και της πρώτης σύνταξης (σωστή απόφαση, που μέχρι πρότινος έπρεπε τα Γενικά Επιτελεία να το κανονίζουν όσο καλύτερα γινόταν). Το εν λόγω “χρονικό διάστημα θεωρείται ως χρόνος υπηρεσίας για όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις”.

Ψάξαμε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και βρήκαμε παραδείγματα σε δύο πρόσφατες ΕΔΥΕΘΑ (Εγκύκλιος Διαταγή Υπουργείου Εθνικής Άμυνας), μία με παραιτήσεις και μία με αποστρατείες.

Παραιτήσεις. Υποβολή αναφορών 24 Οκτωβρίου 2022, 7 και 22 Νοεμβρίου 2022. Μετά από 2-3 μήνες, στις 16 Φεβρουαρίου 2023, εκδόθηκε η ΕΔΥΕΘΑ με ημερομηνία διαγραφής στις 31 Μαρτίου 2023. Αναμονή: 4-5 μήνες.

Αποστρατεία. Έγκριση ΥΠΕΘΑ στις 11 Μαΐου 2022 και 17 Νοεμβρίου 2022 (οπότε οι αναφορές, εκτιμούμε, υποβλήθηκαν στις Μονάδες τουλάχιστον 1-2 μήνες πριν ή και περισσότερο). Μετά από 9 και 2 μήνες αντίστοιχα από την έγκριση αποδοχής, στις 15 Φεβρουαρίου 2023, εκδόθηκε η ΕΔΥΕΘΑ με ημερομηνία διαγραφής στις 31 Μαρτίου 2023. Αναμονή: 6-12 μήνες.

Το “σιγουράκι” είναι ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από την ημερομηνία αίτησης παραίτησης/αποστρατείας έως την ημερομηνία διαγραφής. Ιδιαίτερες περιπτώσεις και φυσικά υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχει και κανόνας.

Το (αυθαίρετο;) συμπέρασμα που βγάζουμε είναι ότι κάποιος “τραινάρει” τις αποχωρήσεις. Μην είναι η “κυρία Υπηρεσία”; Τί κερδίζει, δεν γνωρίζουμε. Ξέρουμε όμως τί χάνει. Αν δεν το ξέρει, ας ρωτήσει το προσωπικό που φεύγει, είτε με σύνταξη είτε το σημαντικότερο χωρίς σύνταξη.

Διαβάστε επίσης

Check out other tags:

Δημοφιλή Άρθρα