Σύμφωνα με μια μελέτη τα γνωστότερα smartphone στην Κίνα είναι φορτωμένα με λογισμικό υποκλοπής spyware.
Μερικά από τα πιο δημοφιλή smartphone με Android στον κόσμο κατασκευάζονται στην Κίνα, αλλά ίσως να θέλετε να σκεφτείτε δύο φορές πριν αγοράσετε ένα.
Σύμφωνα με μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του Trinity College του Δουβλίνου, αυτά τα smartphone συλλέγουν συχνά ένα ευρύ φάσμα προσωπικών πληροφοριών χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια εις βάθος ανάλυση στην κινεζική έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android που “τρέχει” στα smartphone τριών από τους πιο δημοφιλείς προμηθευτές στην Κίνα, Xiaomi, Realme και OnePlus.
Αντίθετα, τα δεδομένα που μοιράζονται στην παγκόσμια έκδοση του υλικολογισμικού (firmware) περιορίζεται κυρίως σε πληροφορίες για τη συσκευή.
Εκτός από τις προεγκατεστημένες εφαρμογές, η ομάδα ανέλυσε επίσης τους διακομιστές στους οποίους συνδέονται τα τηλέφωνα. Αυτό που βρήκαν ήταν ότι το απόρρητο δεν ήταν κορυφαία προτεραιότητα για αυτούς τους προμηθευτές.
Σύμφωνα με τη μελέτη, παραχωρούνται επικίνδυνα προνόμια σε έναν ανησυχητικό αριθμό προεγκατεστημένων εφαρμογών συστήματος, προμηθευτών και τρίτων. Μέσω της ανάλυσης επισκεψιμότητας, βρήκαν ότι αυτά τα πακέτα μεταδίδουν σε πολλούς τομείς τρίτων ευαίσθητες πληροφορίες απορρήτου που σχετίζονται με τη συσκευή του χρήστη (μόνιμα αναγνωριστικά), τη γεωγραφική τοποθεσία (συντεταγμένες GPS, αναγνωριστικά που σχετίζονται με το δίκτυο), το προφίλ χρήστη (αριθμός τηλεφώνου, χρήση εφαρμογής) και κοινωνικές σχέσεις (π.χ. ιστορικό κλήσεων), χωρίς συγκατάθεση ή ακόμη και ειδοποίηση.
Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, όλες αυτές οι πληροφορίες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κάθε αριθμός τηλεφώνου στην Κίνα είναι καταχωρημένος με ταυτότητα πολίτη, καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την ανωνυμία και ανοίγει την πόρτα σε εκτεταμένη παρακολούθηση, ακόμη και όταν ο χρήστης φεύγει από την Κίνα.
Όταν συνέκριναν προεγκατεστημένες εφαρμογές συστήματος στην κινεζική διανομή Android και στην παγκόσμια διανομή, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η έκδοση της Κίνας διαθέτει 3 έως 4 φορές περισσότερες εφαρμογές τρίτων, στις οποίες δίνονται 8 έως 10 φορές περισσότερες άδειες από τις εφαρμογές τρίτων στο την παγκόσμια έκδοση. Πολλές από αυτές τις άδειες ταξινομούνται επίσης ως επικίνδυνες.
“Συνολικά, τα ευρήματά μας δίνουν μια ανησυχητική εικόνα της κατάστασης του απορρήτου των δεδομένων των χρηστών στη μεγαλύτερη αγορά Android στον κόσμο και υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους απορρήτου για να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των απλών ανθρώπων στις εταιρείες τεχνολογίας, πολλές από τις οποίες είναι εν μέρει κρατικές”, καταλήγουν οι ερευνητές στην εισαγωγή της μελέτης.